Foştii olimpici îi antrenează pe concurenţii de la olimpiade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de studenţi pasionaţi de informatică, medaliaţi cu aur şi argint la concursurile şcolare internaţionale, a înfiinţat un centru virtual de pregătire pentru olimpiadă Patru

Un grup de studenţi pasionaţi de informatică, medaliaţi cu aur şi argint la concursurile şcolare internaţionale, a înfiinţat un centru virtual de pregătire pentru olimpiadă

Patru studenţi din Capitală, foşti olimpici la concursurile internaţionale de informatică, au înfiinţat un site prin care îi antrenează gratuit pe elevii care participă la concursurile naţionale şi internaţionale de informatică. Cristian Strat (21 de ani), Leonard Crestez (20 de ani), Mircea Pasoi (19 ani) şi Silviu Gancean (21 de ani) s-au cunoscut la olimpiadele din liceu. Au devenit prieteni şi când au ajuns studenţi au pus bazele unui centru virtual de pregătire. La www.infoarena.ro sunt postate tot felul de probleme de informatică, cu grade diferite de dificultate, create de olimpici, precum şi un forum de discuţii.

"Creierul" site-ului este Cristian Strat, acum student în anul III la Matematică-informatică. Ideea unui astfel de site i-a venit prin 2002. "Am prezentat site-ul la concursul de proiecte <> . Am câştigat şi premii, însă infoarena a rămas la stadiu de proiect. După mai bine de un an am intrat întâmplător în discuţii cu Mircea şi Leonard pe un canal IRC al olimpicilor la informatică. Ei voiau să pornească un site de pregătire la informatică, dar nu ştiau de unde să înceapă, iar eu aveam site-ul, dar nu aveam cu cine să-l încep", povesteşte Cristian. Aşa a început colaborarea lor.

Al patrulea olimpic, Silviu, fost coleg de liceu cu Cristi, s-a alăturat echipei în februarie 2004, când au organizat primul concurs on-line. Cu timpul, infoarena a mai atras şi alţi opt colaboratori, elevi şi studenţi, care propun probleme şi contribuie la organizarea concursurilor. Totul are loc pe bază de voluntariat.

Până acum au organizat 25 de concursuri, cam două pe lună, atât pentru liceeni, cât şi pentru studenţi. Numărul de utilizatori unici ai site-ului a crescut de la o lună la alta, astfel că, în prezent, sunt 6.100, o adevărată comunitate, formată din aproape toţi concurenţii de la olimpiadele naţionale şi internaţionale de informatică. Dar nu numai elevii, ci şi profesorii de informatică utilizează infoarena.

Evaluator automat ca la şah

Modul în care se desfăşoară un concurs on-line nu diferă prea mult de cele obişnuite. Participanţii trebuie numai să fie conectaţi la internet. În cazul în care au nelămuriri cu privire la problemele date spre rezolvare, ei pot "întreba" comisia, formată din cei patru studenţi. De obicei, în patru ore concurenţii trebuie s ă rezolve trei probleme.

"Este singurul site românesc de informatică ce dispune de evaluator automat, adică un program care <> soluţiile trimise de concurenţi. Evaluatorul îţi spune imediat dacă (şi cât de bine) ai rezolvat o problemă", spune Silviu, acum student în anul III la Automatică şi Calculatoare. În opinia lui, este esenţial ca un utilizator să primească feedback rapid la soluţiile propuse. Aşa elevul învaţă mai mult şi mai repede.

Ratingul îţi arată cât de bun eşti

În afara participării la concursuri, orice utilizator de infoarena poate rezolva probleme on-line. Numai că, în acest caz, primeşte un rating. "Sistemul de rating este asemănător celui de la campionatele profesioniste de şah sau go. Un concurent primeşte un număr care reflectă performanţele lui în regim de concurs. Ratingurile te ajută să-ţi urmăreşti progresul şi să te compari din timp cu ceilalţi concurenţi", explică Mihai Pasoi, student anul l la Matematică-informatică.

PreONI, înaintea olimpiadei pe ţară

Unul dintre utilizatorii infoarena, care acum a devenit colaborator al site-ului, este Valentin Stanciu, din clasa a XII-a de la Liceul Internaţional de Informatică. "Pentru mulţi dintre colegii mei, infoarena e principalul loc de pregătire", spune Vali, medaliat cu argint în 2006 la internaţionala de informatică. Cel mai important concurs organizat este PreONI, adică pregătirea dinaintea olimpiadei naţionale de informatică. Are loc în mai multe runde. Anul trecut, cei patru tineri au reuşit să-i strângă pe toţi finaliştii de la PreONI la Focşani. Tinerii sunt conştienţi că, la un moment dat, drumurile lor se vor despărţi.

De aceea, vor să înfiinţeze asociaţia Infoarena, pe care să o lase "moştenire" studenţilor pasionaţi de informatică.

Informaticienii români, căutaţi afară

Tinerii români specializaţi în programare sunt foarte căutaţi de firmele străine. Un grup de 45 de tineri programatori din Galaţi lucrează în prezent pentru cele mai puternice firme europene şi americane. Ei sunt angajaţi la o firmă gălăţeană care primeşte foarte des cereri de colaborare pentru programatori de la New York şi Paris. Informaticienii gălăţeni concep şi integrează soluţii software, făcute în România, dar pentru clienţii străini. Unul dintre tineri este Andrei Velea, 27 de ani, care lucrează pentru un client din Franţa. Andrei e plătit cu 500 euro/lună şi o diurnă de 50 euro/zi. (ProTV)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite