Focoasele de rachetă, furate din vagonul 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul Militar Bucureşti a început urmărirea penală în cazul furtului focoaselor de rachetă produse la Tohan Zărneşti pentru o firmă privată din Bulgaria. Începând de duminică, de la demararea anchetei au fost audiate peste 50 de persoane. Este vorba atât de jandarmii care au însoţit transportul special, cât şi de angajaţi ai CFR implicaţi în desfăşurarea operaţiunii.

Popas pentru ciubuc şi vagonul cu ghinion

Potrivit informaţiilor Poliţiei TF Braşov, transportul special de la Zărneşti spre Bulgaria a avut în componenţă 27 de vagoane. Dintre acestea numai opt au ieşit din uzina braşoveană producătoare de armament. Din întreaga garnitură, la Giurgiu, unde s-a constatat furtul celor patru lăzi în care se aflau 64 de focoase pentru rachete, au rămas 16 vagoane. Surse apropiate anchetatorilor susţin că incidentul s-a produs pe ultima parte a traseului. În Gara Răduleşti din Teleorman locomotiva electrică a garniturii speciale a fost schimbată cu una Diesel, pentru că traseul nu mai era unul electrificat.

La Răduleşti, trenul a staţionat mai bine de trei ore. Potrivit anchetatorilor, în zona Gării Stăneşti, din Giurgiu, mecanicul locomotivei ar fi oprit pentru 15 minute pentru a vinde motorină. El ar fi dat câteva canistre unor persoane care veniseră în apropierea liniei de tren cu o maşină. Aceiaşi anchetatori spun că cei 10 jandarmi care însoţeau transportul special se aflau în primul vagon de lângă locomotivă. Sigiliul rupt a fost descoperit la vagonul 13, unde se aflau cele patru lăzi cu dispozitivele militare pentru rachete.

Transportul era unul privat

După incident, autorităţile diplomatice şi militare române şi bulgare au anunţat că transportul nu le aparţinea. Ministerul român de Externe a confirmat legalitatea transportului. „Referitor la transportul de material militar oprit în Giurgiu, MAE precizează că este vorba despre un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor", se arată într-un comunicat al ministerului.

Oficialii militari bulgari au confirmat şi ei caracterul privat al transportului "Informaţiile obţinute pe canale diplomatice militare arată că focoasele urmau să ajungă la o companie bulgară, lucru confirmat oficial de Ministerul român al Afacerilor Externe", precizează Ministerul bulgar al Apărării. Focoasele pentru rachete furate în Giurgiu proveneau de la Uzina Tohan Zărneşti din judeţul Braşov. Garnitura de tren în care se aflau şi cele opt vagoane de la Zărneşti a plecat de la destinaţie vineri, la ora 16.21, iar incidentul a fost descoperit la Giurgiu, sâmbătă, la ora 15.30.

50 de persoane au fost anchetate în cazul furtului de focoase pentru rachetă din judeţul Giurgiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite