Finanţele, o specializare rămasă în topul preferinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani buni, candidaţii care-şi doresc o carieră în economie trebuie să susţină examen de admitere Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori, dar şi celelalte

De ani buni, candidaţii care-şi doresc o carieră în economie trebuie să susţină examen de admitere

Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori, dar şi celelalte specializări economice au rămas de zeci de ani în preferinţele absolvenţilor de liceu, indiferent de generaţie. Perspectiva unui loc de muncă profesionist, bine plătit, şi şansele foarte bune de avansare sunt tot atâtea motive de atracţie pentru viitorii aspiranţi la o carieră în business. Facultăţile particulare cu profil economic sunt o alternativă a celor care îşi doresc să devină profesionişti în domeniu.

Tradiţia şi renumele în rândul universităţilor economice, legături stabile cu instituţiile financiare din piaţă, cea mai bună ofertă de literatură de profil şi rigurozitate. Sunt atuurile pe care le oferă Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, după părerea rectorului prof.univ.dr. Gheorghe Roşca.

El recunoaşte că şi facultatea particulară este o alternativă de a studia în acest domeniu, însă "omul îşi încearcă norocul întâi la stat". Facultăţile particulare, "opţiunea celor care pică la ASE" La rândul lor, facultăţile particulare încearcă să se ridice la standardele ASE-ului şi chiar s-au gândit la beneficii în plus.

"Noi oferim în plus faţă de facultăţile de stat programe în care profesorii din Statele Unite ale Americii predau studenţilor care au obţinut cele mai bune rezultate. Ei sunt incluşi în grupele de excelenţă", spune Mihaela Dinu, prorectorul Universităţii Româno-Americane.

La rândul ei, Facultatea de Finanţe Bănci şi Contabilitate, din cadrul Universităţii "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti, se laudă cu "spaţii moderne, mult mai bune ca la stat, cu profesori tineri şi cu posibilitatea de a face ceva carte în comparaţie cu celelalte facultăţi particulare", după cum susţine Minică Boajă, decanul facultăţii. "Noi suntem prima opţiune pentru cei care pică la ASE", adaugă acesta.

Nici bursele nu au fost uitate. Universitatea Româno-Americană oferă studenţilor merituoşi un premiu în bani şi posibilitatea de a participa la cursurile susţinute de profesorii străini în urma cărora ei primesc o diplomă de participare.

La "Cantemir" rezultatele bune sunt răsplătite cu scutirea taxei de şcolarizare, care se ridică la 450 de euro pe an. Sunt acordate cinci burse în ordinea mediilor. Ce spun angajatorii? Angajatorii caută mai ales personal pentru sectorul bancar, potrivit datelor furnizate de firma de recrutare on-line BestJobs. Se estimează ca, în 2007, numărul de angajări din sistem să crească cu circa 10.000 de persoane.

Lanţurile comerciale internaţionale care au în plan să deschidă magazine în mai multe oraşe din România şi existenţa proiectelor mari de tip call-center ale multinaţionalelor, ca şi retailul (reţelele de magazine, agenţi de vânzări) vor avea şi ele nevoie de angajaţi cu specializare economică. Strict pe meserii, în topul căutărilor de CV-uri figurează programatorii Java, contabilii, oamenii de vânzări şi secretarele.

Cei mai mulţi angajatori pun preţ pe practica pe care o are la activ viitorul angajat. "Dintre un candidat cu experienţă zero, proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii şi un candidat care are câteva luni de experienţă, fie sub forma practicii, fie sub forma unui job part-time, angajatorul îl va alege pe cel cu experienţă pentru că nu va trebui să piardă timpul învăţându-l lucruri elementare", ne-a explicat Maria Suciu, reprezentantul firmei de recrutare BestJobs.

Admitere la economie, geografie şi matematică

Materiile la care se susţine examen de admitere în învăţământul superior economic din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti au rămas aceleaşi de ani buni: economie, geografie şi matematică. Când vine vorba de admitere, chiar şi decanii facultăţilor particulare recunosc întâietatea concursului organizat de facultatea de stat. "ASE-ul are o tradiţie şi o selecţie reală", mărturiseşte decanul de la "Cantemir".

Dar, dacă vine vorba de puncte slabe, rectorul de la Academia de Studii Economice, prof.univ.dr. Gheorghe Roşca, recunoaşte că "o bilă neagră există la sistemul de practică. Dacă până acum se dădea o zi liberă pe săptămână care ar fi trebuit folosită efectiv pentru practică, în fapt, aceasta a ajuns o zi de recreaţie pentru studenţi".

La Universitatea Româno-Americană examenul constă într-un test grilă pe care candidaţii îl dau la alegere dintre economie, matematică, geografie, contabilitate sau engleză, însă cei care deţin titluri olimpice sau atestate sunt admişi direct.

Un sistem mai uşor de admitere există la Facultatea de Finanţe Bănci şi Contabilitate al Universităţii "Dimitrie Cantemir". Aici, admiterea se face în urma mediilor obţinute la examenul de bacalaureat. Cea mai mică medie cu care s-a intrat la această facultate a fost anul trecut de 6,20.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite