Finanţarea pe elev ar putea crea concurenţă între şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriate de apropiata schimbare a sistemului de finanţare, şcolile tind să înscrie în clasa I mai mulţi şcolari decât numărul de locuri aprobate de inspectorat Deşi perioada de

Speriate de apropiata schimbare a sistemului de finanţare, şcolile tind să înscrie în clasa I mai mulţi şcolari decât numărul de locuri aprobate de inspectorat

Deşi perioada de înscriere în clasa întâi abia a început şi durează până la 31 august, părinţii au luat cu asalt şcolile considerate bune din cartierele bucureştene. Cu toate că şi-au ocupat deja locurile, acestea continuă să primească înscrieri, mizând pe faptul că inspectoratele şcolare le vor suplimenta locurile până la toamnă şi vor primi în acest fel mai mulţi bani de la buget.

Şcoala nr. 195 din sectorul 3 al Capitalei este considerată printre cele mai bune din cartier. Aici există cereri pentru toate cele 150 de locuri de la clasa întâi. "Avem până acum 50 de cereri depuse în plus peste numărul de locuri. Vom mai cere aprobarea unei clase de la inspectorat, pe lângă cele şase pe care le avem", spune Radu Cihodariu, director general al acestei instituţii de învăţământ.

Fraţii au prioritate

Copiii ale căror dosare sunt în aşteptare vor fi primiţi dacă îndeplinesc mai multe criterii. "Vor avea prioritate cei care mai au fraţi sau surori în şcoală. Dacă părintele care vrea să-şi înscrie copilul în clasa întâi a mai avut copii în şcoală şi aceştia au avut rezultate bune atunci va avea prioritate", mai spune directorul. Unii dintre părinţi scriu pe dosar numele învăţătorului la clasa căruia vor să înveţe copilul lor. Chiar dacă fac acest lucru, noi vom ţine cont ca într-o clasă să fie un echilibru între numărul de băieţi şi cel de fete", explică directorul Şcolii nr.195.

Unii dintre învăţători sunt solicitaţi de foştii elevi. Georgeta Purcaru a primit anul acesta multe cereri de la părinţi care odată i-au fost elevi. "E cea mai mare mulţumire pentru mine să văd că foştii mei elevi vin acum cu propriii lor copii", spune Georgeta Purcaru.

Înscrieri la mai multe şcoli

La Şcoala Sfinţii Voievozi (Şcoala nr. 1) au fost planificate opt clase de boboci. "Pâna acum am primit cu 5 la sută mai multe cereri de înscriere decât locurile pe care le avem", spune Iuliana Soare, directoarea de la Şcoala nr. 1. Aceasta adaugă că, în anii trecuţi, deşi mulţi dintre părinţi şi-au înscris copiii la şcoală, nu au mai venit".

Sunt părinţi care vin la mai multe şcoli să-şi înscrie copiii, dar în final renunţă", mai spune directoarea.

Distanţele mici scad concurenţa

Nu toate şcolile sunt însă asaltate de părinţi. "Noi avem câteva cereri de înscriere în plus peste numărul de locuri pentru cele două clase de-a întâia", spune Maria Giurgiu, directoarea Şcolii nr. 189, situată în cartierul Berceni. Învăţătoarea explică situaţia prin faptul că în apropiere mai sunt alte două şcoli. "Şi noi avem profesori buni, dar am avut lângă noi un internat pentru copii cu handicap, ceea ce nu ne-a creat o imagine tocmai bună", mai spune Maria Giurgiu.

Inspectorul general al inspectoratului din Bucureşti spune că fiecare şcoală e liberă ca, în afară de criteriul proximităţii domiciliului, să aleagă şi altele după care înscrişii la clasa întâi să devină elevi.

Cum au loc înscrierile

- Copilul trebuie să împlinească vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar 2007-2008.

- Cererea de înscriere se va depune la secretariatul şcolii până la 31 august 2007.

- Şcolile trebuie să trimită, până la 1 iunie 2007, suplimentarea de locuri către inspectorat.

- Este obligatorie înscrierea cu prioritate a copiilor care locuiesc în apropierea şcolii, dar nu numai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite