Criza lasă Festivalul Pâinii fără pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza lasă Festivalul Pâinii fără pâine
Criza lasă Festivalul Pâinii fără pâine

De la sărbătoarea oltenească au lipsit expoziţiile şi demonstraţiile celor mai buni brutari. Autorităţile locale spun că, din cauza crizei, au fost nevoite să se rezume doar la un concert de manele, tarabe cu mici şi bere. CITEŞTE ŞI Braşov: Virginia Ardelean face pâine pe vatră de când era doar o copilă

Scorniceştiul a răsunat vineri seară de muzică, dans şi voie bună. Atmosfera de bâlci, cu tiribombe, vată pe băţ sau mere îmbrăcate în zahăr i-a nemulţumit pe cei care se aşteptau să vadă o expoziţie de pâine sau mese cu bunătăţi înşirate pe străzile oraşului, aşa cum au avut parte în anii trecuţi.

„Din câte văd, nu o să fie decât bâlci, aşa că o să stau un pic şi o să mă duc acasă. Auzisem că nu o să mai fie ca în alţi ani, dar nici chiar aşa, fără un brutar!“, a spus Ion Săndoi, pensionar.

„Am făcut ceva mai restrâns“

Şi primarul a recunoscut că sărbătoarea din acest an a fost lipsită de fast, dar a invocat criza. „Nu am avut bani să organizăm expoziţii, să aducem ţesturi aici, femei care să frământe şi să coacă pâinea sub ochii oamenilor. Este criză şi am făcut ceva mai restrâns, dar oamenii să simtă totuşi că e sărbătoarea oraşului lor. În anii trecuţi, petrecerea dura trei zile, acum este numai una“, a explicat Constantin Nedelea, primarul oraşului Scorniceşti.

Şi dacă nu a fost pâine, au fost mici şi bere. Fumul de la grătare se ridica peste mulţime, iar mirosul de mici te atrăgea ca un magnet spre zona unde se pregăteau bunătăţile. Poate că nu au avut oamenii pâine la sărbătoarea pâinii, dar nu au stat în picioare la concert, ci pe scaunele aduse ca pentru orice spectacol care se respectă.

Mici, bere şi muzică

În timp ce berea şi micii potoleau setea şi foamea, muzica şi dansurile populare le-au deschis pofta de distracţie locuitorilor din Scorniceşti şi din împrejurimi şi i-au pregătit pentru petrecere.

Odată cu lăsarea serii, pe scenă au urcat dansatorii de la Doina Oltului, care au fost aplaudaţi minute în şir pentru prestaţia lor. Au urmat Aurel Moldoveanu şi Emilia Ghinescu.

Cu toţii îl aşteptau însă pe Adi de la Vâlcea, care a fost vedeta serii. Manelistul i-a ridicat pe spectatori în picioare, iar ritmul muzicii le-a mers la suflet.

„Ne distrăm, că nu avem parte de aşa ceva în fiecare zi. Putea să fie şi mai frumos, dar e bine până la urmă că s-a organizat ceva“, a spus Costel Gocea (47 de ani), muncitor.

11.000 de lei, contribuţia sponsorilor

Primăria a alocat pentru această sărbătoare 5.000 de lei, după cum a declarat pentru Agerpres primarul oraşului Scorniceşti, Constantin Nedelea. Tot el a adăugat că la contribuţia autorităţilor locale se adaugă suma de 11.000 de lei, bani obţinuţi din sponsorizări ale mai multor firme.

Braşovenii preferă jumările şi cârnaţii

Zeci de braşoveni s-au înghesuit ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, la Târgul de produse tradiţionale din carne. Cei mai mulţi au stat la coadă pentru cârnaţi afumaţi, jumări, şoric, muşchiuleţ afumat, tobă tradiţională şi caltaboş.

De asemenea, printre produsele preferate au fost şi cârnaţii la topor din Maramureş, peştele afumat şi brânzeturile de toate felurile.

„Este pentru prima dată când aducem în Braşov cârnaţi la topor. Lumea a gustat şi a cumpărat. Modul de preparare este foarte simplu: se taie pulpa de porc în bucăţi, cu toporul şi apoi se condimentează cu piper, usturoi şi ienibahar, după care se afumă“, a spus Cosmin Silaghi, producător.

Alte noutăţi ale târgului sunt brânzeturile de Harghita, Bran, Mesendorf sau Rotbav, jumări de Baia Mare, crenvurşti de Codlea, afine şi dulceţuri de Zetea, miere de Farsig, magiun de Topoloveni, gemuri de Saschiz, păstrăv afumat în cetină de Berivoi, palincă de Zalău.

La o jumătate de oră de la deschiderea târgului, jumările, care puteau fi achiziţionate cu 30 de lei kilogramul,
s-au epuizat.

Produse exotice

O altă noutate a târgului a fost taraba de condimente şi plante medicinale cultivate în Ialomiţa. „Îi lăsăm pe braşoveni să cumpere mai întâi produsele din carne şi apoi îi aşteptăm să cumpere un ceai de anghinare, ca să-şi regleze funcţiile ficatului“, a spus Andrei Barbu, vânzător.

Sunt ceaiuri hepato-protectoare, de anghinare şi pelin, pentru ulceraţii şi pentru diferite eczeme - de gălbenele.  Preţurile ceaiurilor sunt între 5 şi 8 lei punga.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite