Facultăţile bune vor fi selectate de piaţa educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facultăţile bune vor fi selectate de piaţa educaţiei
Facultăţile bune vor fi selectate de piaţa educaţiei

Anual, universităţile de stat şi particulare cer acreditare pentru specializări asemănătoare Dreptul, ştiinţele economice şi în general specializările umaniste sunt predominante în

Anual, universităţile de stat şi particulare cer acreditare pentru specializări asemănătoare

Dreptul, ştiinţele economice şi în general specializările umaniste sunt predominante în structura instituţiilor de învăţământ.

Specialiştii în programe de educaţie susţin că universităţile preferă să înfiinţeze specializări de acest tip, deoarece acestea sunt mai puţin complicate şi necesită cheltuieli mai mici.

Prognozele arată că, în câţiva ani, vor rămâne cele mai bune oferte, deoarece studenţii vor alege instituţiile performante.

Multe specializări vor dispărea

Sistemul de învăţământ a fost criticat chiar de către preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu. La sfârşitul lunii mai, acesta declara că în România sunt prea multe universităţi şi că o parte dintre acestea vor dispărea.

"Cred că în România sunt prea multe universităţi publice şi private. Mă aştept ca o parte dintre ele să dispară prin absorţie, prin fuziuni, pur şi simplu prin dezinteresul studenţilor, care nu vor mai merge înspre universităţile care nu performează", declara Bogdan Olteanu.

El a mai afirmat că, în ultimii ani, sumele puse la dispoziţia universităţilor au fost foarte mari, dar au putut beneficia de aceste sume cei care au ştiut să facă proiecte. Pentru 2008 au fost alocate 7,2 milioane de lei pentru investiţii în universităţi.

Fără diferenţiere între stat şi privat

Sistemul românesc de învăţământ nu poate fi comparat cu cele din străinătate, în care instituţiile particulare sunt cele mai căutate. Însă, oficialii de la Ministerul Educaţiei susţin că nu se poate face diferenţiere între universiţăţile de stat şi cele private.

"Pentru noi nu există universităţi publice sau private, noi punem accent pe calitatea programelor de educaţie", consideră Remus Pricopie, secretar de stat pentru învăţămăntul universitar. Acesta spune că nu este normal să avem legi pentru învăţământul privat şi legi pentru învăţământul de stat.

"Eu nu cred că se poate vorbi de o ofertă dublată, ci mai degrabă de o piaţă care va demonstra care sunt unităţile de excelenţă", mai spune Remus Pricopie.

Pentru anul universitar 2008/2009 universităţile de stat şi particulare scot la concurs 62.060 de locuri pentru licenţă.

Profesorii de la stat nu-i consideră rivali pe cei de la universităţile private. "În domeniul economic avem multe specializări, atât la stat, cât şi la privat. Însă, nu cred că putem spune că acestea se suprapun", a spus Dumitru Miron, prodecan de la Academia de Studii Economice din Capitală.

"Unele dintre specializările universităţilor particulare sunt identice cu ale noastre, dar mai există şi altele care sunt complementare", a mai spus Dumitru Miron.

La angajare contează ce ştii să faci

Specialiştii în programe educaţionale spun că nu contează unde urmezi cursurile, ci mai degrabă ce acumulezi în anii de studiu. La angajare contează mai puţin de unde provine diploma, şi mai mult ce ştii să faci.
"La noi există încă nişte prejudecăţi cum că cei de la facultăţile particulare n-ar fi foarte buni. Nu acesta este criteriul de selecţie. Ne interesează performanţele pe care le poate avea angajatul", a explicat Andreea Popescu, consultant la Roamnian Recruitment Agency.

La noi există încă nişte prejudecăţi cum că cei de la facultăţile particulare n-ar fi foarte buni.
Andreea Popescu,
consultant la Roamnian Recruitment Agency.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite