Fă-ţi prieteni ca să depăşeşti "complexul provincialului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii studenţi care vin din provincie în marile oraşe au dificultăţi de adaptare Ritmul de viaţă, agitaţia unui mare oraş, egoismul şi indiferenţa oamenilor creează dificultăţi de

Unii studenţi care vin din provincie în marile oraşe au dificultăţi de adaptare

Ritmul de viaţă, agitaţia unui mare oraş, egoismul şi indiferenţa oamenilor creează dificultăţi de integrare tinerilor care vin la studii din provincie.

Mulţi dintre tinerii din provincie, care vin la studii în Bucureşti, se confruntă cu dificultăţi de adaptare. Acestea sunt cauzate în special de trecerea bruscă de la un oraş mic de provincie la unul mare şi aglomerat.

"În Bucureşti găseşti tot ce este bun, adică locuri de distracţie, mall-uri, muzee, teatre şi tot ce este rău - mizerie, trafic, poluare şi mai ales, atitudinea răutăcioasă a oamenilor. Este capitala extremelor". Aceasta este caracterizarea pe care o face Bucureştiului, Mihaela G., studentă în ultimul an la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Fata spune că, în primele luni de studenţie i-a fost greu să-şi facă prieteni, pentru că nu cunoştea pe nimeni.
"La început a fost un şoc. Toată agitaţia din jur m-a făcut să percep Bucureştiul ca pe o junglă. Diferenţa este majoră faţă de Tecuci, oraşul meu natal!", a menţionat Mihaela.

Integrarea, în jumătate de an

Dacă pe unii i-a speriat ideea că nu cunoşteau pe nimeni în Capitală, alţii au simţit din plin diferenţa de mentalitate. Florin S., student la Sociologie, îşi aminteşte cu zâmbetul pe buze de primul an de facultate. ,,În prima lună am trăit la maximum acel entuziasm nebun că am reuşit să intru la facultate în Bucureşti. Eram fericit de schimbarea de mediu".

Şocul a apărut apoi şi a fost cauzat de mentalitatea celor de aici, de necunoscut şi de nenumăratele responsabilităţi. Florin a făcut eforturi să se integreze şi a reuşit după aproximativ şase luni.

,,Cercul de prieteni, format în special din colegi de facultate, m-a ajutat foarte mult. Am ieşit la terase, în cluburi şi treptat m-am obişnuit cu stilul de viaţă trepidant din Bucureşti", a spus acesta.

Provincialii îşi păstrează prietenii

Dacă unii au făcut eforturi şi au reuşit să se adapteze în maximum un an, alţii au considerat că soluţia este să nu-şi facă prieteni în noul mediu şi să rămână tot la cei vechi.

Andreea N., proaspătă absolventă de Limbi Străine, spune că nu a reuşit nici în momentul de faţă să se integreze în Capitală.

,,Nu mi-am făcut niciun prieten în Bucureşti. Poate şi pentru că am întâlnit prea multe persoane false şi egoiste. Am rămas la vechii prieteni din Câmpina, oraşul în care m-am născut, pentru că majoritatea au venit la studii aici", ne-a spus aceasta.

Fata consideră că s-a confruntat cu multe situaţii neplăcute de când s-a stabilit în Capitală. ,,Bucureştenii sunt destul de ciudaţi. Se cred superiori celorlalţi şi sunt fiţoşi. Asta mă deranjează cel mai mult", a adăugat aceasta.

Socializarea, soluţia dată de psihologi

Specialiştii în psihoterapie spun că dificultăţile de adaptare tinerilor din provincie în Bucureşti sunt cauzate de ritmul diferit al vieţii, dar şi de complexele de inferioritate, iar soluţia în acest caz o reprezintă socializarea. Crinela Turcu, psihoterapeut la Cabinetul Evolutiv Consult din Bucureşti, consideră că un tânăr care suferă de ,,complexul provincialului" trebuie să intre în contact cu cât mai multe persoane din diverse medii sociale şi să-şi facă noi contacte.

,,Nu este o soluţie aceea de a rămâne numai la vechii prieteni din oraşul natal", a adăugat Crinela Turcu. De asemenea, specialistul este de părere că ,,tânărul ar trebui să-şi cultive valorile personale, să aibă încredere în el, să conştientizeze tot ce are valoros", în acest mod putând diminua sau chiar elimina complexul de inferioritate.

În Bucureşti găseşti tot ce este bun, adică locuri de distracţie, mall-uri, muzee, teatre şi tot ce este rău - mizerie, trafic, poluare şi mai ales, atitudinea răutăcioasă a oamenilor.
Mihaela G.,
studentă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite