FSLI: Profesorii pierd până la 60% din bani în urma aplicării Legii salarizării unitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2011 va fi un an la fel de greu pentru profesori, în condiţiile în care vor pierde în continuare bani la salariu în urma aplicării Legii unice de salarizare, atrag atenţia sindicaliştii din învăţământ.

Cei mai afectaţi vor fi dascălii care predau în mediul rural. Aceştia vor încasa în 2011, cu până la 60% mai puţini bani.

"Potrivit noii legi de salarizare în sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat  de la 5-80% din salariu (cât era prevăzut în Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20% din salariu. Dacă în 2010 diferenţa procentuală a fost acoperită prin sume compensatorii, în 2011 această prevedere a fost eliminată. În consecinţă, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20% din salariu, nu li se mai acorda plăţi compensatorii", se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Sporul de mediul rural avea rolul de a atrage personal calificat la sate.

Potrivit calculelor realizate de FSLI, dacă în 2010, înainte de aplicarea reducerii cu 25%, salariul de bază al unui profesor cu gradul I şi o vechime de 25-30 de ani la catedră era de 2.365 lei, în urma măsurilor de austeritate aplicate de Executiv, acelaşi cadru didactic a ajuns la un salariu de bază de 1.774 lei. Anul viitor, în urma aplicării grilei unitare de salarizare, profesorul în cauză va mai primi doar 142 de lei la salariu.

FSLI atrage atenţia că, anul viitor, salariile de bază luate în calcul pentru aplicarea Legii unice de salarizare sunt cele aplicate la 31 decembrie 2010, deci reduse cu 25%.

Sindicaliştii acuză, de aseamenea, faptul că actul normativ plasează, "din nou, cadrele didactice în partea inferioară a grilei de salarizare. Coeficientul maxim de salarizare acordat în învăţământul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv  4,4. Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor, este inferior unui secretar din primăria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui şef birou din aceeaşi instituţie, cărora le revine un coeficient de salarizare de 5,23".

Sindicaliştii de la FSLI cer reluarea negocierilor pe legea unică de salarizare, corectarea greşelilor care apar în actul normativ, acordarea sumelor compensatorii şi în 2011 pentru diminuarea sporului de rural şi modificarea grilei de încadrare prin acordarea unor coeficienţi mai mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite