FOTO Bolnavii cronic, în luptă cu sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, viaţa unui bolnav de cancer înseamnă un lung şir de drumuri, umilinţe şi lipsuri. Pentru românii care suferă de boli incurabile, sistemul sanitar nu are soluţii. Are însă liste lungi de aşteptare, prea puţini medici şi prea multă nepăsare.

Citeşte şi:


Florian Fulga are patru ani şi jumătate şi este bolnav de cancer într-o formă avansată. Medicii i-au descoperit în luna ianuarie o tumoră abdominală, iar după ce a stat internat o perioadă la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, nu i s-a mai dat nicio şansă. Mama lui l-a externat în urmă cu o lună pe semnătură proprie şi a recurs la o terapie alternativă.

„Am început un tratament cu produse naturiste la care răspunde destul de bine, boala dă înapoi“, a spus Ramona Fulga, mama băiatului. Femeia face faţă cu greu cheltuielilor la care este supusă.

„Tratamentul naturist costă între 200 şi 500 de lei pe lună. Venitul meu este de 600 de lei pe lună plus alocaţia lui. Tatăl lui nu ne mai ajută cu nimic, doar mama mă mai ajută din pensia ei“, a explicat femeia. La toate cheltuielile cu medicamentele şi alimentaţia, care cuprinde multe fructe, se adaugă drumurile la Timişoara, la control, care costă aproximativ 800 de lei pe lună.

De la un spital la altul

Suceveanul Vasile Leşan (59 de ani) a aflat la începutul anului că are cancer şi de atunci colindă spitalele din toată ţara. După ce s-a tratat la Suceava, apoi la Cluj, a ajuns la Clinica de Oncologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, unde a fost anunţat că nu poate începe tratamentul până anul viitor.

„Nu l-am găsit pe domnul doctor, dar mi s-a spus că trebuie să aduc rezultatele de la biopsie de la Cluj şi abia pe urmă să vadă când mă pot programa. Cel mai devreme ar fi în ianuarie la anul“, a povestit abătut suceveanul diagnosticat cu cancer la baza nasului.

Când banii nu ajung

Clujeanca Szalay Ecaterina are 55 de ani şi a aflat în august că are cancer uterin. Pensia de boală pe care o primeşte, de 350 de lei, de-abia îi ajunge să se întreţină. Dacă soţul ei, tot pensionar, ­n-ar raşcheta parchet pentru a-şi suplimenta veniturile, femeia nu ar avea bani de tratament.

Cheltuieşte pe medicamente aproape în întregime cei 900 de lei pe care îi strâng cei doi din pensiile pentru care au muncit o viaţă. Femeia spune totuşi că a avut norocul să descopere boala într-un stadiu incipient, iar medicii de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” i-au dat speranţa că tratamentul special pe care îl urmează îi poate asigura o bătrâneţe liniştită, fără să mai fie nevoie de intervenţii chirurgicale.

Clujeanca este mulţumită de condiţiile din Institutul Oncologic, cu renume şi pacienţi din toată ţara. Florian Fulga şi Vasile Leşan nu sunt la fel de norocoşi.

În Timişoara, unde este tratat băiatul de patru ani, condiţii decente sunt doar la Secţia de Oncologie a Spitalului de Copii, nu şi la Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal. La Iaşi situaţia este şi mai gravă. Deşi aici vin bolnavi din toată Moldova, oraşul va avea un spital de oncologie cel mai devreme în 2010.

Au contribuit Tudor Cutuş şi Dumitriţa Neamţu

3,5 milioane de români suferă de boli cronice, potrivit statisticilor oficiale


2 milioane de români au fost înregistraţi cu hepatită B sau C


1 milion de oameni sunt înregistraţi cu diabet în România


400 de mii de români au fost diagnosticaţi  cu cancer

Tratamente care nu se pot face în România

image

Constantin are nevoie de tratament în străinătate



Constantin Botezatu, un tânăr sibian în vârstă de 23 de ani, a aflat în această vară de unde îi veneau durerile de spate şi problemele cu rinichii. Are o tumoră retroperitoneală care i-a cuprins rinichiul drept, ficatul, duodenul şi pancreasul. În prezent este tratat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, dar prietenii se chinuie să strângă 50.000 de euro pentru un tratament care se poate face doar în Germania, Turcia, Austria sau Franţa.

Cu ajutorul unor afişe, urne plasate în biserici şi donaţii de la prieteni, Constantin a strâns deja puţin peste nouă mii de euro. Alţi douăzeci de mii de euro vor intra în contul lui din banii strânşi pentru o altă sibiancă, Ioana Costea, o tânără de 19 ani care a murit de leucemie înainte să se strângă suma necesară pentru un transplantul de măduvă.

Donaţiile, singura soluţie

Şi pentru Claudia Chelan, o tănără de 24 de ani din Craiova care suferă de o formă rară de limfom, speranţa vine din străinătate. În februarie, la un control pe care l-a considerat banal, pentru că a vrut să îşi explice o durere de spate, o tuse seacă şi o stare de oboseală, medicii i-au dat diagnosticul.  „Ne-a doborât. Am înţeles că este o formă rară a bolii, care apare o dată la câţiva ani“, a spus tatăl fetei, Constantin Chelan.

După opt luni de tratament în Craiova, Claudia a mers la Viena şi a aflat că boala avansase. Părinţii vor să-i facă tratament în Austria, unde au mai fost tratate cazuri similare, şi au pornit o campanie pentru a strânge suma necesară, 100.000 de euro. ; Jeanina Vlad, Laura Pumnea“

image

Încercăm să-l ducem la tratament în străinătate cu banii strânşi în acţiuni caritabile şi de la prieteni.

image


Ruxandra Călinoiu
verişoara lui Constantin Botezatu

Proteste cu sicriu, cruce şi paturi de spital

Cei aproximativ 100 de bolnavi cronic care au participat la protestul organizat în Capitală săptămâna trecută au adus în Parcul Izvor din Capitală exact ce consideră că-i lipseşte sistemului sanitar din România: paturi de spital, un sicriu şi o cruce.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, citat de Mediafax, zeci de mii de oameni au murit în ultimii ani din cauza lipsei fondurilor pentru tratament.

Soluţia disperării

„Mitingul acesta este un miting al disperării”, a spus şi preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.

„Am epuizat toate metodele de negociere şi aceasta este ultima soluţie. În multe farmacii şi spitale nu se mai găsesc tratamente pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Anul acesta au murit şapte tineri hemofilici din cauză că lipseşte factorul coagulant din spitale. Numai în România există această situaţie.“

Organizaţia a anun­­ţat şi că a trimis o scrisoare deschisă Parlamentului României, cu un apel disperat la autorităţi. „Sunt peste trei milioane de pacienţi cronici în ţară, aproape în fiecare familie este câte unul. Mulţi dintre noi nu mai au nimic de pierdut, aşa că vom protesta până vom fi auziţi. Ce se întâmplă acum este aproape de genocid şi în scurt timp vom sesiza forurile europene“, a explicat Irimia.

Potrivit Mediafax, Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunţat că este solidar cu pacienţii. Astfel, CMR a cerut Guvernului adoptarea urgentă de măsuri pentru a pune în practică revendicările COPAC, respectiv accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare, dar şi alocarea a unui buget de cel puţin şase la sută din PIB pentru sănătate.

Liste prea lungi, medici prea puţini

Înaintea mitingului, preşedintele COPAC declara că 2.700 de persoane cu forme avansate de cancer aşteaptă aprobarea tratamentului de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar la nivel naţional există numai 250 de oncologi care tratează peste 400.000 de pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite