Sindicatele au cerut FMI bani pentru proiectele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele au cerut, astăzi, la întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, suplimentarea cu trei miliarde de euro a împrumutului luat de România, dar Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, spune că nu e nevoie de bani suplimentari, ci de “eliminarea piedicilor în utilizarea eficientă a banilor europeni”.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, spune că banii ar trebui să meargă la trezorerie, de unde să fie distribuiţi exclusiv pentru prefinanţarea proiectelor europene. “Procedurile pentru decontare sunt atât de complicate, încât se ajunge la blocarea fluxului financiar al firmelor, în aşteptarea  aprobărilor şi apoi a sumelor din fonduri europene”, spune Hossu. El a dat chiar exemplul Cartelului Alfa, care derulează un proiect pe resurse umane în valoare de cinci milioane de euro: “Contribuţia noastră este de 2% , adică de 100.000 de euro. Fiindcă durează atât de mult auditul cheltuielilor, am ajuns să avem blocaţi aproape 700.000 de euro”, a explicat Hossu.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, le-a explicat sindicatelor că nu e nevoie de bani suplimentari, ci de “eliminarea piedicilor în utilizarea eficientă a banilor europeni”.

Sindicatele le-au mai cerut celor de la FMI să facă presiuni asupra Executivului pentru elaborarea unui set de măsuri concrete împotriva evaziunii fiscale de pe piaţa muncii. În primul rând, spune Hossu, este nevoie de sancţiuni mult mai aspre în domeniu: “Deocamdată, este mai rentabil să foloseşti muncitori la negru şi să te amendeze inspectorii. Dacă pedepsele ar fi adecvate situaţiei reale, această evaziune s-ar diminua”, a declarat liderul Cartel Alfa.

Hossu mai crede că Executivul a greşit atunci când a disponibilizat aproape 1.000 de angajaţi din inspectoratele teritoriale de muncă, deoarece personalul acestor instituţii era deja insuficient pentru descoperirea celor care folosesc muncitori fără forme legale.

Potrivit statisticilor, construcţiile, turismul şi comerţul sunt domeniile în care se practică cel mai mult munca la negru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite