FMI: „Salariile vor reveni la normal anul viitor“. Află aici care au fost concluziile comisiei de evaluare a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeffrey Franks se află la ultima misiune în România.
Jeffrey Franks se află la ultima misiune în România.

Salariile bugetarilor se vor putea reîntregi abia anul viitor. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Băncii Mondiale.

Premierul României şi actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, susţin că reîntregirea salariilor bugetarilor se va face până cel târziu la sfârşitul acestui an, însă specialiştii FMI nu susţin acest punct de vedere.

Premierul subliniază că a doua tranşă va fi aplicată la 1 decembrie. Contextul economic nu permite ca reîntregirea salariilor bugetarilor să se facă în decursul acestui an, potrivit reprezentanţilor FMI şi celor ai Băncii Mondiale.

„Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%", a declarat astăzi Jeffrey Franks într-o conferinţă de presă, unde a explicat concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare din România.

Acordul dintre ţara noastră cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană presupune ca România să primească 3,5 miliarde de euro, însă în cea de-a cincea tranşă va primi 375 de milioane de euro.

„Ne așteptăm la o creștere economică de 1,5% în 2012. Sunt uimit de progresele făcute de România în ultimii trei ani în cadrul acordului... Au fost întreprinse o serie de măsuri de combatere a crizei care au permis reducerea costurilor cu dobânzile la 5-6%, mai bine decât în alte țări europene", a mai spus Franks.

Mai mult, specialiştii au decis să permită o relaxare a deficitului cash de 0,3% (de la 1,9% la 2,2%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite