Exodul medicilor costă anual 22 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a pierdut anul trecut peste 22 de milioane de euro prin plecarea în străinătate a circa 2.800 de medici care şi-au depus dosarele pentru a primi aviz de la Colegiul Medicilor. Afirmaţia a fost făcută ieri la lansarea unor proiecte europene de formare profesională ale Institutului de Cercetare „Victor Babeş“ şi ale Societăţii de Imunologie din România.

Citiţi şi:

71 de spitale devin azile sau clinici de noapte

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti, prof. Ioanel Sinescu, a explicat astfel cum s-a ajuns la pierderea de 22 de milioane de euro: „Ministerul Educaţiei finanţează pregătirea unui student la Medicină cu 5.786 de lei pe an, iar pentru şase ani de facultate plăteşte în jur de 8.000 de euro. Prin plecarea medicilor în străinătate, statul pierde enorm şi investiţiile pe care le face în pregătirea lor". Fostul rector al UMF „Carol Davila", academicianul Laurenţiu M. Popescu, a explicat însă că mulţi pleacă doar pentru studii.

El este de părere că, în câţiva ani, mulţi dintre medici se vor întoarce acasă şi vor avea un ascendent asupra celorlalţi. „În generaţia asta de 30 - 45 de ani există nişte oameni care acum sunt mai buni decât profesorii lor pentru că au fost în străinătate", a spus prof. Popescu. El susţine că exodul unor buni profesionişti aduce şi avantaje, „pentru că e timpul ca România să aibă o diaspora de calitate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite