Europa are tot mai puţină nevoie de muncitori calificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe piaţa muncii europene are loc o puternică polarizare, arată un raport publicat la începutul acestui an, de Comisia Europeană: creşte numărul joburilor care necesită o calificare foarte înaltă şi numărul celor care nu implică aproape niciun fel de calificare.

Raportul a fost realizat pe baza evoluţiei pieţei muncii în perioada 2002 – 2008 şi indică o tendinţă clară de polarizare a ocupaţiilor europene.
Astfel, a crescut semnificativ numărul joburilor care implică o calificare foarte înaltă, dar a scăzut aproape la fel de vizibil numărul joburilor manuale pentru care se cere calificare.
Pe de altă parte, se observă o stagnare şi chiar uşoară creştere a numărului de locuri unde nu e nevoie de calificare.
Potrivit autorilor raportului, scăderea numărului de joburi manuale pentru care este nevoie de calificare se explică prin două fenomene economice care se manifestă tot mai puternic în ultimii ani.
În primul rând, unele sectoare  economice tradiţionale din Europa au fost afectate de o concurenţă internaţională în creştere .
În al doilea rând, companiile au ales să-şi transfere activităţiile de producţie în afara Europei, în zone unde forţa de muncă este mult mai ieftină.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite