Unde să înveţi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile din Franţa, Spania şi Italia vin cu oferte generoase pentru studenţii străini.Studiile în străinătate atrag anual sute de tineri români. În Franţa, Spania sau Italia, studenţii se pregătesc în cele mai bune şcoli.

Pentru a obţine un loc într-o universitate străină, tinerii se vor gândi mai întâi unde anume vor să studieze şi în ce profil.Dacă vor să studieze în universităţile din Spania, elevii români îşi vor echivala diploma de bacalaureat, care va fi tradusă şi legalizată.

După absolvirea examenului de bacalaureat, candidatul trebuie să meargă  la biroul pentru învăţământ de la Ambasada Spaniei la Bucureşti. Aici, va aduce următoarele acte: cerere tip (se poate obţine şi de pe internet, de la adresa http://www.mec.es/mecd/titulos/files), fotocopia paşaportului sau a cărţii de identitate; fotocopia diplomei de bacalaureat şi traducerea autorizată în spaniolă a acesteia; fotocopia foii matricole pe ultimii trei ani de studiu şi traducerea autorizată în spaniolă a acesteia.

În cazul în care se află în Spania, viitorul student va merge direct la sediul facultăţii alese sau la Ministerul Educaţiei din Madrid.  În ambele cazuri, solicitantul va primi certificatul spaniol de echivalare,  pe care va fi trecută nota echivalată.  Însă, este posibil ca media obţinută la examenul de bacalaureat din România să difere de cea din certificatul spaniol.

Echivalarea notei din România se va realiza prin aplicarea unei formule speciale de calcul. Mulţi dintre românii care studiază în Spania se află la Castellon.Cristina Toader, 20 de ani, din Dâmboviţa, s-a înscris anul trecut la secţia de Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Jaime I” din Castellon, zonă în care există o comunitate puternică de imigranţi români.

„După ce mi-am echivalat diploma de bacalaureat, am fost admisă la Administraţie, deşi mi-au scăzut 50 de sutimi din notă. Apoi am cerut bursă, pe care mi-au acordat-o pe un an întreg. Din aceasta am plătit taxa de înscriere, 600 de euro, şi am rămas cu 2.500 de euro pentru alte cheltuieli”, spune Cristina.

Condiţie de admitere

Pentru a se putea înscrie la universităţile spaniole, absolvenţii români trebuie să-şi traducă şi să-şi legalizeze diplomele de bacalaureat.

Studii în cea mai veche universitate din Italia

image

Studenţii din Italia au la dispoziţie sute de cărţi pe care le pot consulta în biblioteci 



Absolvenţii de liceu care aleg să studieze în Italia o pot face la Universitatea din Bologna, una dintre cele mai vechi din lume. Aceştia se pot înscrie la secretariatul facultăţii alese, de la sfârşitul lunii iulie până la sfârşitul lunii septembrie. Actele necesare pentru înscriere sunt: diploma de bacalaureat tradusă şi legalizată, declaraţia de valoare în loco (certificarea valorii titlului de studii deţinut, pe teritoriul României), două fotografii şi chitanţa de plată a taxei universitare.

Nu este necesară susţinerea unui examen de testare a cunoaşterii limbii italiene. Anumite facultăţi organizează examene de admitere. Taxele de înscriere variază între 1.300 de euro şi 2.400 de euro pe an, în funcţie de facultate. În Regiunea Emilia-Romagna, Universitatea din Bologna acordă, prin concurs, burse de studiu care acoperă o parte a sumei, pe baza meritului sau a venitului.

Studenţii îşi pot depune dosarul şi în România, la Consulatul Italiei din Capitală. Acesta va conţine: diploma de bacalaureat şi foaia matricolă cu apostila prefecturii judeţului, copie conformă cu originalul şi traducerea autorizată în limba italiană a fiecărui act, legalizate şi cu apostilă, copiile tuturor acestor documente şi adeverinţa de confirmare din partea instituţiei care a eliberat diploma. În practică, viitorul student trebuie să treacă pe la liceu, pe la Inspectoratul Şcolar, pe la Prefectura judeţului, pe la traducător, notar şi tribunal.

Proceduri lungi de admitere în Franţa

Tinerii care au decis să-şi continue studiile în Franţa se pot înscrie la Universitatea din Strasbourg. Procedurile de admitere din universităţile franceze sunt relativ lungi. Cei care vor să studieze aici trebuie să ştie că un sejur de studii în Franţa se pregăteşte cu cel puţin un an înainte.

Cererea de viză de lungă durată se face la Ambasada Franţei în România. Pentru obţinerea unei programări la ambasadă puteţi face o cerere prin email visas.bucarestamba@diplomatie.gouv.fr sau prin fax la 021.303.10.86.E bine să faceţi acest lucru înainte de a avea tot dosarul complet, pentru că poate dura mai multe zile până veţi fi convocat la ambasadă, în general două săptămâni - o lună.

Dosarul pe care îl veţi face va avea la bază un formular de viză de lungă durată la care se adaugă mai multe acte justificative în funcţie de statutul vostru (bursier sau pe cont propriu). Studenţii care au o astfel de viză (valabilă un an de zile şi care poate fi reînnoită) pot obţine diverse drepturi, de exemplu aveţi drept de muncă de 18 ore pe săptămână, beneficiaţi de ajutor financiar pentru chiria locuinţei.

De asemenea, la Strasbourg există peste 40 de cluburi şi de Asociaţii studenţeşti. Printre aceste asociaţii se numără şi ADERS, asociaţia studenţilor români din Strasbourg. Înfiinţată în 2004, asociaţia este condusă de 7 studenţi români, iar la organizarea activităţilor şi la luarea deciziilor participă toţi studenţii care doresc să se implice şi să dea din timpul lor în folosul tuturor.

Material realizat cu ajutorul redacţiilor din Spania şi Italia

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite