Emil Boc: Dacă salariul minim s-ar majora la 705 lei, ar însemna o creştere de 17%, ceea ce este prea mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a afirmat astăzi că discuţiile pentru creşterea salariului minim de la 600 de lei la 705 lei vor continua în următoarea lună, adăugând că, dacă s-ar aplica majorarea, ar însemna 17%, fiind "prea mult".

"Această discuţie de creştere de la 600 la 705 va avea loc pe parcursul unei luni. Am stabilit un termen de o lună pentru a discuta cu patronatele despre contractele colective de muncă, despre contribuţiile la şomaj, ca apoi să discutăm despre majorări salariale", a afirmat Boc, la sfârşitul negocierilor de astăzi cu sindicatele.

"Dacă am aplica majorarea salariului minim, creşterea ar fi cu 17% şi e prea mult", a adăugat Boc.

Boc: Guvernul poate accepta scăderea vârstei de pensionare pentru femeile cu doi sau mai mulţi copii

În privinţa legii pensiilor, premierul a afirmat că echivalarea vârstei de pensionare dintre bărbaţi şi femei va avea loc abia în 2030.

"Vârsta de pensionare este o dispută pentru anul 2030, nu pentru astăzi sau 2015. Proiectul de lege prevede că în 2015 o femeie să iasă la pensie la 60 de ani, iar abia în 2030 vârsta de pensionare să fie egală cu cea a bărbaţilor - 65 de ani. Noi discutăm de vârsta de pensionare abia pentru anul 2030".

Boc a precizat că Guvernul poate accepta ca vârsta de pensionare să fie redusă pentru femei cu un an, în cazul celor cu doi copii, şi cu doi ani, pentru mai mult de doi copii, precum şi o scădere a vârstei de pensionare în cazul condiţiilor speciale de muncă.

Menţinerea punctului de pensie la 40% din salariul mediu

Primul ministru  a mai spus că scopul Guvernului este să menţină valoarea punctului de pensie la cel puţin 40% din salariul mediu pe economie.

"Vrem să facem un sistem sustenabil al pensiilor. Astăzi, dacă am aplica 45%, ar trebui să luăm 3 miliarde de euro de la Educaţie, Sănătate etc. Ca să menţinem 40%, luăm oricum 1,3 miliarde de la bugetul de stat... Interesul nostru este ca pensiile să fie plătite şi legea să fie corectă pentru toată lumea".

El a reafirmat că nicio pensie obişnuită din rândul celor 5,6 milioane nu va scădea, doar pensiile speciale vor fi recalculate.

Fondul de salarii pentru bugetari, la fel ca în noiembrie 2009

Primul ministru a precizat că fondul de salarii pe care l-a avut în noiembrie 2009 pentru personalul bugetar este menţinut şi 2010. "În decembrie, unii, ştiind că se va aplica această lege, şi-au impus în contract sporuri ilegale. Ei speră să le menţină şi în 2010", a afirmat Emil Boc, referitor la legea unică a salarizării.

El a adăugat că, mâine, vor exista noi discuţii pe această temă, pentru a "elimina discrepanţele apărute din aplicarea contractelor colective de muncă şi a sentinţelor judecătoreşti".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite