Elodia de Neamţ pune autorităţile pe jar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Georgiana Ţuţuianu  era foarte ataşată de fiul ei  în vârstă de 6 ani
Ramona Georgiana Ţuţuianu era foarte ataşată de fiul ei în vârstă de 6 ani

O tânără de 24 de ani a dispărut inexplicabil pe 22 ianuarie, iar ancheta este în impas. Singura certitudine este că fostul soţ a picat testul poligraf, iar oamenii legii au demarat căutări intensive.

Au trecut aproape două luni de când Ramona Georgiana Ţuţuianu, o tânără de 24 de ani din comuna nemţeană Taşca, a dispărut fără urmă. Femeia a fost văzută ultima dată în seara de 22 ianuarie, atunci când patronul pensiunii unde lucra a dus-o cu maşina până aproape de casă. „Am lăsat-o la puntea de lângă casa ei, iar în 5, maximum 7 minute ar fi trebuit să ajungă. Pe la ora 17.40 a vorbit cu mama ei la telefon şi i-a spus să-i pregătească mâncarea, iar pe drum i-a dat bip să o pună la încălzit", spune Viorel Munteanu, şeful fetei dispărute.

Mama Ramonei a devenit suspicioasă după ce a văzut că fiica ei nu mai răspunde la telefon şi a sunat-o de mai multe ori. În zadar, însă. În jurul orei 2.00 dimineaţă, telefonul era deja închis, iar familia a anunţat la poliţie. „Cred că e vorba de cineva care a ştiut exact unde stă şi îi ştia programul de la serviciu. De la punte până acasă sunt doar 200 de metri, deci, pe străduţa asta s-a întâmplat ceva. Nu avea anturaj suspect, nu cred să fi dispărut cu cineva străin", spune Magdalena Pruteanu, mama fetei.

„Nu se dezlipea de copil"

Ramona are un copil de 6 ani şi este în proces de divorţ, iar bănuielile familiei îl vizează şi pe fostul soţ, mai ales că apăruseră tensiuni în perspectiva unui proces de partaj al bunurilor comune, între care o casă construită de cei doi tineri. „Eu cred că el este. Partajul ăsta l-a deranjat pe Costel foarte mult. El a întrebat-o dacă a băgat partajul şi ea i-a zis că nu încă, dar o să-l bage după ce iese hotărârea de divorţ. El i-ar fi oferit 10.000 de lei şi fata n-a fost de acord", mai spune mama Ramonei.

Femeia s-a dus în seara următoare dispariţiei fetei acasă la ginere pentru a verifica dacă fiica sa nu e acolo. „Mă gândeam dacă cumva el o ţine pe-acolo. Costel mi-a zis că el nu ştie unde este. M-am uitat în două camere, nu era, dar nici maşina nu era în faţa casei", mai spune femeia. Dintre toate scenariile posibile, patronul, mama şi surorile Ramonei exclud varianta ca fata să fi plecat singură undeva fără să anunţe. „Nu se dezlipea de copilul ei, o suna mereu acasă pe mama ei să vadă ce face George. În acea seară nu era pregătită să plece, era în haine de lucru", spune Viorel Munteanu.

Fostul soţ a picat poligraful

Oamenii legii recunosc că este cel mai greu caz de acest gen din ultimii ani, în condiţiile în care astfel de dispariţii erau rezolvate în cel mult o săptămână. Ancheta se desfăşoară cu paşi mici şi pare să fi intrat în impas. „Situaţia s-a complicat mai mult pentru că, după ce persoana a fost declarată dispărută, au venit şi acele ninsori abundente care ne-au îngreunat investigaţiile. Aşteptăm să se topească şi zăpada să începem căutările mai amănunţite la Taşca, dar şi în zona lacului, pentru că ne gândim la ce e mai sumbru", spune comisarul Benone Beşu, împuternicit la şefia serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Neamţ.

Informaţiile obţinute de la vecini n-au putut ajuta mai mult cursul anchetei, pentru că presupunerile oamenilor mergeau către o pistă ce nu stătea în picioare. „Gura satului, cum se spune în limbaj popular, ducea către ipoteza că fata ar fi fost victima infracţiunii de trafic de persoane. Persoana dispărută a mai fost plecată din ţară, la rudele din străinătate, dar atunci când pleca suna, dădea un semn de viaţă familiei, mai ales că are şi un copil", mai spun anchetatorii.

Aceştia au folosit şi testul cu detectorul de minciuni pentru a restrânge cercul suspecţilor, iar rezultatele au arătat că fostul soţ al fetei, Narcis Costel Ţuţuianu, a fost nesincer. „Sperăm să avem un rezultat bun în cele din urmă în acest caz, dar ne trebuie şi un pic de noroc", recunoaşte comisarul care conduce echipa de anchetatori.

"Eu bănuiesc soţul. Partajul ăsta l-a deranjat pe Costel foarte mult. El i-ar fi oferit 10.000 de lei şi fata n-a fost de acord.''
Magdalena Pruteanu mama fetei

Recompensă şi cont de Facebook

Cele patru surori ale tinerei dispărute încearcă să ajute la găsirea Ramonei prin orice mijloace. Ele au creat un cont special pe facebook intitulat „Pruteanu Ramona Georgiana dispariţia". Până acum, aproape 500 de persoane s-au implicat în discuţii pe marginea subiectului. „Promit anonimat, orice amănunt cât de mic poate fi de ajutor. Dumnezeu să vă ajute şi să ne ajute", spune una dintre surorile Ramonei în postarea de pe site-ul de socializare. Rudele s-au arătat dispuse chiar să ofere şi o recompensă de câteva mii de euro  celor care vor oferi informaţii despre caz.

Asemănări cu cazul Elodia

Cazul Elodia, intens mediatizat în presa naţională, a început să facă valuri în urmă cu cinci ani, atunci când a fost semnalată dispariţia avocatei din Braşov.
Pe 6 septembrie 2007, Constantin Cristian Cioacă a reclamat la poliţie dispariţia soţiei sale, Elodia Marilena Ghinescu. Peste câteva zile, procurorii au început urmărirea penală faţă de Cioacă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, reţinându-se că în noaptea de 29 spre 30 august 2007 şi-a ucis soţia, după care a segmentat cadavrul şi l-a aruncat într-un loc neidentificat.

Magdalena Pruteanu

Pe 8 octombrie, într-o râpă, au fost găsite o uniformă murdară de poliţist, câteva fotografii cu Ghinescu şi fiul ei, o sticluţă de parfum şi o pereche de mănuşi cu urme de sânge, dovedite a aparţine lui Cioacă, în vreme ce expertiza ADN a demonstrat că sângele provenea de la Ghinescu.

Cu toate suspiciunile de vinovăţie, Cioacă nu a fost arestat, din pricina lipsei probei principale, cadavrul Elodiei. Părinţii dispărutei au promis o recompensă de 30.000 de euro pentru găsirea fiicei lor şi au angajat un detectiv particular. Luna trecută, pe 7 februarie, primăria Câmpulung Muscel a eliberat certificatul de deces al Elodiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite