Elevul Andrei Tiba cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vârstă de numai 13 ani, timişoreanul Andrei Tiba a reuşit să impresioneze lumea muzicală cu talentul său ieşit din comun. El este, în acelaşi timp, compozitor, textier şi interpret al

În vârstă de numai 13 ani, timişoreanul Andrei Tiba a reuşit să impresioneze lumea muzicală cu talentul său ieşit din comun. El este, în acelaşi timp, compozitor, textier şi interpret al pieselor sale.
În iulie 2003, la numai 10 ani, Andrei a devenit cel mai tânăr membru al Uniunii Compozitorilor din România. Părinţii lui, inginer şi asistentă medicală, sunt mândri de el şi spun că a moştenit tot ce era mai bun de la amândoi. Andrei Tiba nu a urmat niciodată cursurile unei şcoli de profil. Părinţii săi sunt de părere că, dacă ar fi optat pentru acest lucru, i-ar fi îngustat opţiunile. Aşa că preferă să îl instruiască în particular, deşi costurile nu sunt tocmai mici. Părinţii micului geniu scot din buzunar în jur de două milioane de lei pe lună numai pentru orele de canto, pian, orgă sau armonie muzicală. Pregătirea lui Andrei nu se limitează însă numai la asta. A făcut dans, coregrafie şi vorbeşte limbile germană, engleză şi franceză. Primul semnal că Andrei este deosebit în domeniul muzical a venit de la educatoarea lui. Acum câţiva ani, în urma unei testări, maestrul Ladislau Roth, de la Opera Română din Timişoara, a ajuns la concluzia că micuţul are cunoştinţe mai avansate decât orice elev de vârsta lui care studiază pianul la Colegiul de Muzică "Ion Vidu". Andrei este acum elev în clasa a VI-a la Liceul "Nikolaus Lenau", un liceu cu predare în limba germană.

Primul album, la toamnă
Copilul spune cu sinceritate că preferă mai mult să cânte decât să se joace cu copiii de vârsta lui. Tatăl său, Sebastian Tiba, spune că, până la toamnă, va avea şi primul album pe piaţă. Andrei are până acum şase compoziţii vocale proprii şi patru pentru pian. Ultimele premii pe care le-a câştigat sunt locul al doilea la Festivalul Internaţional de Muzică Pop "Jugend Musiziert" (secţiunea vocal instrumental) de la Helsinki, premiul I la Festivalul Interjudeţean de Muzică Uşoară şi Dans Modern "Floare de Castan" de la Costeşti şi premiul I la Concursul Naţional de Muzică de la Alba-Iulia. La numai 13 ani, Andrei ştie exact ce vrea de la viaţă: să urmeze Conservatorul în Italia şi să devină la fel de cunoscut ca tenorul Jose Carreras.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite