Elevii maghiari, favorizaţi la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen (Foto Arhivă)
Examen (Foto Arhivă)

Candidaţii maghiari beneficiază de prevederi speciale în metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat întocmită de Ministerul Educaţiei. Potrivit regulamentului, candidaţii la examenul de Bacalaureat nu au voie să intre în sală cu materiale ce ar putea să-i ajute să copieze. Prevederea din metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat nu se referă însă şi la absolvenţii de l

În timp regulamentul interzice „candidaţilor să pătrundă în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare“, cei care susţin proba la limba maghiară pot folosi în timpul examinării culegeri de texte.

Potrivit alin.5 din art.48 din Metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat „la examenul oral de limba şi literatura maghiară (proba B) candidaţii pot folosi culegeri de texte. Pentru a preveni eventualele fraude, acestea vor fi verificate înainte de începerea examenului de către comisia de examinare“. De această prevedere nu se bucură însă şi elevii altor minorităţi, precum cea rusă sau turcă.

Directoarea Liceului Maghiar „Ady Endre“ din Bucureşti spune că elevii nu ar avea de ce să aibă o culegere de texte aspra lor şi nici nu ar putea să-i ajute cu nimic. “Examenul este pe aceeaşi structură cu cel de la limba română. Elevii primesc un text la prima vedere şii trebuie să răspundă la trei întrebări. Nu ştiu cu ce i-ar putea ajuta o culegere de texte şi nici nu ştiu ce ar putea să conţină o astfel de culegere“, a declarat Ibolya Bejan, directoarea Liceului Maghiar „Ady Endre“ din Bucureşti.

Proba orală la limba şi literatura maternă (proba B) are loc între 8 şi 10 iunie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite