Elevii din Vedea vin cu plăcere la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costinela Chivu, elevă în clasa a V-a la şcoala din Vedea, pictează cai
Costinela Chivu, elevă în clasa a V-a la şcoala din Vedea, pictează cai

Elevii şcolii din Vedea sunt optimişti că nu vor petrece iarna care bate la uşă tremurând în clase. Şcoala Generală din Teleorman a fost adoptată de „Adevărul“. Ziarul va cumpăra pentru elevii din Vedea o centrală termică.

Când îi întrebi ce fac în afara orelor de la şcoală, elevii sunt sfioşi şi parcă se tem să nu greşească răspunsurile. Îi susţin profesorii lor, care într-un fel se scuză că la ţară nu ai prea multe de făcut şi că zona în care trăiesc ei este aşa cum este, adică „sărăcuţă".

Unii elevi pictează, alţii lucrează şi se joacă la calculator, cântă, iar câteva fete au preluat tradiţia de la mame şi bunici: ele croşetează. Elevii singurei clase a VIII-a a Şcolii din Vedea au mai puţin timp să facă ce le place: ei sunt preocupaţi de examenele pe care le vor da în semestrul următor.

„Am avut o şedinţă cu părinţii la care au fost prezenţi şi copiii, dar şi directoarea şcolii, şi am hotărât ca cei de clasa a VIII-a să stea după orele de curs şi să facă pregătire pentru matematică şi română. Va fi un fel de meditaţie, dar ei nu vor da niciun ban. Şi profesorii vor să aibă rezultate bune la examenele care vor urma", a spus Florin Şulea, dirigintele clasei a VIII-a.

Vrea să ajungă inspector OPC

Adolescenţii găsesc până la urmă timp şi pentru pasiunile lor. Alexandra Prioteasa este una dintre şefele anului terminal din şcoală. Am găsit-o în ultima bancă, dar nu pentru că ar fi prea înaltă sau pentru că ar fi fost pedepsită, ci pentru că elevii de clasa a VIII-a stau prin rotaţie în ultima bancă, ca să nu devină locul în care stau doar cei mai puţin atenţi.

Ca majoritatea colegilor ei, Alexandra vrea să meargă la liceu la Roşiorii de Vede, iar dacă o întrebi ce vrea să se facă, rămâi uimit de răspunsul ei prompt: inspector la Protecţia Consumatorilor. "Am auzit la televizor şi mi-a plăcut ce face un inspector OPC", şi-a explicat Alexandra alegerea. Când mai are timp, fata pictează.

Temele preferate sunt din natură: copaci, pădure, câmp, flori. „Dar mă mai inspir şi de la televizor. Îmi place un serial chinezesc şi fac portretele personajelor", a spus Alexandra. Fata spune că şi după ce va ajunge la Protecţia Consumatorilor va continua să picteze.

Talentată la desen

La fel de pasionată de pictură este şi Costinela Chivu, colega Alexandrei din clasa a V-a. Costinela este din satul Albeşti, un sat vecin cu Vedea, şi spune că tatăl ei a învăţat-o să deseneze.

„Am acasă un cal pe care l-am crescut de mic şi el m-a inspirat", spune Costinela. Fata nu ştie prea bine acum ce ar dori să devină, dar mama ei i-a spus că o să meargă la pictură. „Îmi plac engleza, româna şi matematica, dar cel mai mult îmi place să desenez. Pictez în fiecare seară, după ce termin cu temele", spune Costinela, care ţi-arată cu plăcere desenele ei cu cai.

Şcoala se schimbă în bine

În cele câteva săptămâni de când elevii şcolii din Teleorman au răspuns la invitaţia „Adevărul" de a semnala greutăţile prin care trec, situaţia a început să se îmbunătăţească. Primăria a început reabilitarea termică a clădirii, dar şi să repare gardul. „Am pus termopane la toată clădirea, aşa că atunci când instalăm centrala va fi mult mai uşor", a spus Aurel Drăghici, primarul din Vedea.

Până la vacanţa de iarnă, clădirea va avea o centrală pentru încălzirea completă a instituţiei, instalaţie pe care „Adevărul" o va cumpăra pentru şcoala pe care a adoptat-o.

Sprijin pentru Şcoala din Vedea

Cei care vor să sprijine acţiunea de modernizare a şcolii din Vedea o pot face în conturile deschise special pentru acest lucru de Fundaţia „Adevărul", la BCR Sucursala Pipera. Contribuţiile pot fi făcute într-un cont numit DONATII in RON cu IBAN: RO0 9RNCB0286001133100003 sau Cont numit DONATII in EUR cu IBAN RO36RNCB0286001133100002.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite