Elevii au propus mai multe soluţii privind „costurile ascunse“ din Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de elevi care au participat la Forumului Naţional al Copiilor (31 mai – 3 iunie 2010), organizat de Salvaţi Copiii au propus o serie de soluţii pentru înlăturarea costurilor ascunse din Educaţie.

Elevii propun ca statul să aloce pentru primul an de studiu din fiecare ciclu şcolar (clasele I, a V-a,a IX-a) rechizite speciale pentru toţi copiii sau cel puţin pentru cei defavorizaţi socio-economic. De asemenea, copiii şi tinerii propun eliminarea uniformelor din şcoli şi înlocuirea lor cu insigne obligatorii, care sunt mult mai ieftine.

„În lipsa unui sistem bine organizat, mai mereu, pe lângă manualele primite, trebuie să cumpărăm culegeri explicative şi de exerciţii. Tot datorită acestui neajuns, statul trebuie sa refacă anual manualele, tot mai multe şi, din păcate, tot mai proaste. Soluţia ar fi comprimarea tuturor informaţiilor, explicaţiilor şi exerciţiilor într-un singur manual complex. De exemplu, la limba română există cazuri când avem 2 manuale: unul de gramatică şi unul de literatură, plus culegerea de exerciţii. De ce nu putem avea un singur manual realizat de mai mulţi autori,specializaţi în acea materie, pentru fiecare profil? Cheltuială mai mică pentru stat şi pentru părinţi”, arată Ştefania Minia (16 ani), elevă.

Citeşte şi:

Costurile „ascunse“ din Educaţie ajung până la 1.600 de lei pentru un elev

De asemenea, tinerii spun că statul ar trebui să ofere manuale gratuite şi pentru clasele a-XI-a şi a XII-a, chiar dacă învăţământul obligatoriu este de doar zece clase. „Un om nu poate fi total pregătit după zece clase şi nici nu şi-ar putea dovedi competenţele fără o diplomă de bacalaureat”, adaugă elevii.

Pază să fie asigurată de poliţişti

Ei mai propun ca paza în şcoli să fie asigurată de stat, prin poliţişti comunitari. „De cele mai multe ori, din fondul şcolii sau din contribuţii separate sunt plătite firme de pază. Ar fi de ajuns doi poliţişti comunitari într-o unitate şcolară, dar cum acest lucru nu se întâmplă, iar părinţii îşi doresc să aibă copiii în siguranţă, plătim firme. Aceasta lipsă a securităţii cauzează violenţă fizică între elevi şi cei din afara şcolii. Statul trebuie să asigure prezenţa gratuită a unor forţe de ordine care să se ocupe de paza şcolii şi protecţia elevilor (automat nu ar mai fi necesar un fond pentru pază suportat de către părinţi)”, arată Ştefania Minia, eleva care a centralizat soluţiile tinerilor de la Forum.

Un alt cost ascuns este cel legat de transportul elevilor, mulţi copii fiind nevoiţi să facă naveta între două localităţi pentru a ajunge la şcoală. Elevii spun că şcolile ar trebui dotate cu autobuze puse la dispoziţia elevilor.

Fără cadouri pentru profesori

„Ultimul cost ascuns “vizibil”, dar nu cel din urmă, este dat de obligaţia emoţională faţă de profesori. Mai explicit, cadourile pe care le oferim, cu diferite ocazii, profesorilor. Nimeni nu spune că sunt obligatorii, dar toţi elevii spun că sunt necesare. De ce? Pentru o mai bună relaţionare a profesorilor cu elevii, aceste cadouri influenţând întotdeauna comportamentul profesorului faţă de elev”, spun tinerii.

Elevii propun să fie consultaţi asupra alegerii uniformei, să participe cu drept de vot în consiliul de administraţie al şcolii, să existe transparenţă în cheltuirea sumelor din fondul şcolii, iar aceasta sumă să fie stabilită printr-un contract între şcoală şi părinţi.

Tinerii avertizează că dacă oficialii din Educaţie nu vor lua măsuri în acest domeniu, „costurile ascunse“ din Educaţie vor continua să producă abandonul şcolar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite