Elevii nu citesc literatura impusă şi îşi copiază referatele de pe net

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevilor nu le place să li se impună lectura. Referatele pentru şcoală le fac cu informaţii găsite pe net, iar lecturile obligatorii le învaţă din rezumate. "După programa şcolară nu ştiu

Elevilor nu le place să li se impună lectura. Referatele pentru şcoală le fac cu informaţii găsite pe net, iar lecturile obligatorii le învaţă din rezumate. "După programa şcolară nu ştiu dacă am citit trei, patru cărţi. Eu, de exemplu, aleg cărţile care mi se par mie interesante, astfel le citesc cu drag şi termin mai repede", spune Grigore Gabriela, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale".

Printre preferinţele tinerilor se numără "Codul lui Da Vinci" (Dan Brown), "Originile românilor (Vlad Georgescu), "Alchimistul" (Paolo Coelho), "Uşa interzisă" (Liiceanu), "Lacrimi şi sfinţi" sau "Pe culmile disperării" (Cioran).

Dintre titlurile trecute în programa pentru examenul de bacalaureat, cele mai cerute cărţi sunt semnate de Marin Preda şi Liviu Rebreanu. Operele lui Sadoveanu sunt mai ocolite pentru că, după cum ne spune bibilotecara Colegiului "Caragiale", Aurica Vlaicu, e un autor mai greoi.

O carte în trei ani

Motivele care îi fac pe tineri să citească sau să-i îndepărteze de lectură sunt dintre cele mai variate. "Nu prea citesc. Prefer să îmi iau informaţiile de pe net, iar operele pe care le am de pregătit pentru examene le învăţ din rezumate", spune Cristian Luca, elev la Liceul "Iulia Hasdeu". Nici Marius nu se dă în vânt după citit. Asta spune fişa lui de la bibliotecă, ce arată că timp de trei ani de zile a citit o singură carte. Nuvelele şi cărţile de filosofie nu prea sunt cerute. "Acestea sunt luate în general de elevii care se pregătesc pentru examene şi sunt obligaţi să le parcurgă", adaugă bibliotecara Aurica Vlaicu. Pentru a fi îndreptaţi spre lectură, unii profesori îşi trimit elevii să facă referate în schimbul unei note cât mai bune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite