Elevii vorbesc fără inhibiţii despre penis, vagin, prezervativ şi ejaculare la orele de sexualitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trebuie pus înainte ca penisul să atingă vreo parte din zona genitală a femeii. Există riscul alunecării sau ruperii", spune Florentina, în timp ce colegii sunt numai ochi şi urechi. Din

Trebuie pus înainte ca penisul să atingă vreo parte din zona genitală a femeii. Există riscul alunecării sau ruperii", spune Florentina, în timp ce colegii sunt numai ochi şi urechi. Din când în când se mai aud chicoteli înfundate, după care elevii îşi reiau seriozitatea şi îşi ascultă liderii. Despre diafragmă vorbeşte Daniel. Uşor îmbujorat, băiatul explică unei clase de fete cum această membrană de cauciuc funcţionează ca o barieră ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul şi arată desene cu imaginea diafragmei în vagin. "Se foloseşte cu spermicide sub formă de cremă sau gel. Pentru o folosire corectă se recomandă păstrarea în vagin 6 ore după actul sexual", spune el, în aplauzele colegelor. Elevii explică şi cum stă treaba cu steriletul şi cu metodele contraceptive naturale, deşi nu prea sunt de acord cu acestea. "Abstinenţa este cea mai sigură metodă, dar nu produce niciun fel de plăcere sexuală", spune Iulia zâmbind. Rumoare în clasă, semn că şi ceilalţi colegi au aceeaşi părere... "nu produce nicio satisfacţie", se aud ei şuşotind. Iulia continuă: "Mai este şi metoda calendarului, iarăşi, nu foarte sigură, sau ejacularea băiatului în exteriorul vaginului. Dar, haideţi să fim serioşi, există o picătură înainte de ejaculare care conţine spermă... O altă metodă ar fi spălarea vaginului imediat după contactul sexual. Mulţi vorbesc şi despre sexul oral şi sexul anal ca metode contraceptive naturale, dar noi nu le promovăm. Anusul nu este un orificiu pentru sex. Pot apărea tot felul de complicaţii din cauza microbilor, inclusiv infectare cu HIV".

"Părinţii învaţă de la noi"
Ce metodă contraceptivă au ales elevii, până la urmă, din toate cele prezentate la oră? "Depinde de fiecare în parte, spune Veronica. Eu cred că normal ar fi să consulţi un medic la cabinetul de planificare familială. Putem merge la cabinet fără trimitere şi fără să ştie părinţii". "Încă din şcoala generală suntem informaţi despre ce se întâmplă în corpul nostru, continuă ea. Vin specialişti de la diferite ONG-uri care ţin cursuri cu noi de educaţie sexuală. Nu ne e ruşine de acest lucru. Poate că de aici şi violenţa din şcoli şi sexualitatea exacerbată... pentru că unii elevi nu sunt interesaţi, nu sunt informaţi, nu sunt conştienţi de bolile pe care le pot lua. Am ajuns ca noi să îi învăţăm pe părinţii noştri. Ce rău că nu am învăţat şi noi la şcoală aceste lucruri!, aşa ne spun ei". Psihologul şcolii, Ioana Căciulă, care ţine ora cu elevii, le dă câte o listă cu toate cabinetele de planificare familială din Capitală. "Elevii nu sunt deloc inhibaţi, sunt foarte comunicativi, receptivi şi aşa şi trebuie să fie. Ceea ce facem la oră este un lucru pozitiv, sunt informaţii utile. Nu facem pornografie. Sunt la începutul vieţii sexuale şi au foarte multe probleme: când, cu cine, de ce trebuie să facă dragoste. Decât să afle greşit de pe nu ştiu unde, mai bine îi învăţăm noi, la şcoală. Mentalitatea lor este total diferită de cea a părinţilor lor", spune Ioana Căciulă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite