Elevii de-a X-a au 9 posibilitati de continuare a studiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualii elevi de clasa a X-a pot parasi sistemul de invatamant (deoarece sunt prima generatie care trebuie sa urmeze invatamantul obligatoriu de 10 clase) sau isi pot continua studiile, avand la

Actualii elevi de clasa a X-a pot parasi sistemul de invatamant (deoarece sunt prima generatie care trebuie sa urmeze invatamantul obligatoriu de 10 clase) sau isi pot continua studiile, avand la dispozitie 9 "trasee" de pregatire. Admiterea in clasa a XI-a se face in functie de media generala de absolvire a claselor a IX-a si a X-a, de media claselor a IX-a si a X-a la disciplinele din aria curriculara corespunzatoare specializarii sau calificarii profesionale la care se doreste continuarea studiilor (cele 2 medii avand pondere egala), dar si de media obtinuta la examenele de diferente in cazul in care elevii schimba specializarea, calificarea profesionala sau domeniul de pregatire.
Ce pot face absolventii claselor a X-a de liceu
* Daca actualii elevi de-a X-a vor continuarea studiilor liceale in aceeasi unitate de invatamant si in aceeasi specializare sau calificare profesionala, ei vor depune, intre 2-7 mai 2005, o cerere de inscriere la secretariatul liceului la care au absolvit clasa a X-a. Ministerul Educatiei da asigurari ca numarul de locuri nu va fi modificat, astfel ca toti absolventii de-a X-a pot studia in continuare, daca vor, in acelasi liceu si in aceeasi specializare. * In situatia in care elevii de-a X-a vor sa continue studiile in aceeasi specializare, dar in alt liceu, ei depun o cerere de inscriere (intre 2-7 mai a.c.) si dosarul de inscriere (intre 27-28 iunie a.c.) la secretariatul liceului in care vor sa invete, iar admiterea lor se va face pe locurile ramase libere dupa repartizarea in clasa a XI-a a elevilor proprii din respectivul liceu.. Liceenii care termina clasa a X-a mai pot sa-si continue studiile in acelasi liceu sau intr-un liceu diferit, dar schimband filiera, profilul sau specializarea (calificarea profesionala). Ei vor fi admisi in ordinea descrescatoare a mediilor, pe locurile ramase libere dupa admiterea celor care isi pastreaza profilul sau specializarea. Dupa depunerea cererii de inscriere (2-7 mai a.c.) si a dosarului de inscriere (1-2 iulie a.c.), liceenii care vor sa-si schimbe specializarea, incepand cu clasa a XI-a, trebuie sa sustina examene de diferenta intre 11 si 16 iulie 2005. . Chiar daca au trecut mai bine de 5 luni de la inceperea acestui an scolar, Ministerul Educatiei nu a stabilit modalitatea de trecere de la liceu la o scoala de arte si meserii. Este putin probabil ca un elev sa vrea sa paraseasca invatamantul liceal pentru cel profesional, dar aceasta posibilitate trebuia reglementata. "Lucram in aceste zile la acest document. Cred ca se justifica introducerea unui an de completare pentru ca fostul licean sa recupereze partea tehnologica, partea de pregatire practica", ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general in Ministerul Educatiei.
Ce pot face absolventii claselor a X-a de la scoli de arte si meserii
Toti elevii din clasa a X-a de la scolile de arte si meserii (SAM) au asigurate locuri pentru a fi admisi in anul de completare, care le ofera doua avantaje: nivelul 2 de calificare profesionala si posibilitatea de a merge la liceu dupa absolvirea acestuia in care recupereaza cunostintele de cultura generala. Cererile de inscriere in anul de completare a elevilor de clasa a X-a de la SAM se depun intre 2-7 mai 2005, pentru toate "traseele" de pregatire alese.. Elevii pot sa-si continue studiile in anul de completare si in acelasi domeniu de pregatire, depunand dosarele de inscriere, pe 4 iulie a.c., la secretariatele unitatilor de invatamant in care vor sa invete.. Cei care vor sa continue studiile cu anul de completare, dar in alt domeniu de pregatire, pot depune dosarele de inscriere intre 7-8 iulie a.c. "Daca, de exemplu, in primii doi ani de SAM a fost la Estetica si igiena corpului uman si vrea brusc sa faca anul de completare la Mecanica, atunci elevul trebuie sa dea examene de diferenta la disciplinele pe care nu le-a facut. Este vorba doar despre discipline tehnologice pentru ca partea de trunchi comun a fost aceeasi la toate scolile de arte si meserii", a explicat directorul Liliana Preoteasa. Deci, daca schimba domeniul de pregatire, trecerea in anul de completare se face in urma promovarii examenelor de diferente, care sunt programate intre 11-16 iulie a.c. Admiterea in anul de completare pentru cei care schimba domeniul de pregatire se poate face doar pe locurile ramase libere dupa repartizarea celor care continua studiile in acelasi domeniu de pregatire.. Dupa anul de completare, elevii pot fi admisi in ciclul superior de liceu tehnologic fara examene de diferente, daca isi continua studiile in acelasi domeniu de pregatire.. Tot dupa anul de completare pot fi continuate studiile la liceu, dar intr-un alt domeniu de pregatire. In acest caz se vor da examene de diferente.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite