"Efortul de a învăţa începe cu MBA-ul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roxana Mocanu şi-a dat seama că are vocaţie pentru resurse umane în timpul programului de administrare a afacerii urmat la o universitate străină Absolventă de Finanţe, Credit şi

Roxana Mocanu şi-a dat seama că are vocaţie pentru resurse umane în timpul programului de administrare a afacerii urmat la o universitate străină

Absolventă de Finanţe, Credit şi Contabilitate, Roxana Mocanu povesteşte că a urmat un MBA în străinătate care i-a schimbat în bine şi cariera, şi viaţa.

Roxana Mocanu are 40 de ani. Pentru ea, MBA-ul (Master in Business Administration) a însemnat un pas important în carieră.

Mai exact, i-a schimbat şi cariera, şi viaţa. Roxana e absolventă de Finanţe, Credit şi Contabilitate, specializare de care spune că este mândră. "E cea mai <> facultate cu profil economic. După ce am terminat-o, am obţinut un post în cea mai mare bancă comercială din România", povesteşte Roxana.

Despre programele de MBA a aflat de la un coleg. "Atunci mi-am dat seama că efortul meu de a învăţa abia începe, că pot fixa o ţintă nouă. La începutul anilor 1990, în România, MBA-ul era un vis", îşi aminteşte Roxana.

Apoi a întâlnit câţiva absolvenţi care erau foarte încântaţi de perspectiva nouă asupra businessului. A aflat de la ei că programul e foarte practic şi îţi dă o deschidere către o carieră de succes, de cele mai multe ori, internaţională. Ceea ce a încântat-o şi mai mult pe Roxana.

Furnizor de MBA la distanţă

"Doream un program internaţional cu recunoaştere internaţională. Aşa am ajuns la opţiunea <> oferită de Universitatea Deschisă din Marea Britanie (Open University), prin reprezentantul său din România, Codecs", spune Roxana Mocanu.

Aceasta adaugă că Open University e cel mai larg furnizor de MBA din Europa în sistem la distanţă. În prezent, e cel mai puternic program MBA disponibil în România, care beneficiază de trei acreditări internaţionale.

Roxana Mocanu consideră că în timpul MBA-ului a avut cea mai frumoasă lecţie de mentorat şi a avut prilejul să întâlnească colegi din toate colţurile lumii.

"MBA-ul m-a făcut puternică"

Adevărul: Merită să faci un MBA?

Roxana Mocanu: Nu m-am întrebat niciodată dacă merită. Dar cred că e o întrecere a ta cu tine însuţi.
E un prilej foarte bun să-ţi măsori forţele şi să ajungi la autocunoaştere şi autodepăşire.

Ce presupune acesta pe lângă bani?

Nu e vorba de bani, dar trebuie să faci ceva sacrificii. E un stil de viaţă la care ar trebui să te adaptezi, e o provocare la vârsta adultă. Şi este şi un moment în care m-am hotârât să devin formator şi să-i ajut pe ceilalţi care s-au hotărât să se întoarcă pe băncile şcolii. Ca timp, a costat multe nopţi.

M-am obişnuit să studiez şi să lucrez noaptea. Şi acum, când am multe proiecte care au un deadline strâns, mai lucrez noaptea, deprindere pe care mi-am format-o în timpul masteratului.

Ai lăsat vânzările să te apuci de resurse umane. Două domenii relativ fără legătură între ele....

Când m-am apucat de MBA lucram într-adevăr în vânzări. Dar în timpul cursurilor mi-am descoperit vocaţia de formator. Am descoperit cu acest prilej resursele umane şi trainingul, şi totodată ce înseamnă să fii pionier în piaţa românească în domeniul resurselor umane.

Cum te-a ajutat MBA-ul?

La MBA am învăţat să fiu puternică. Am căpătat încredere în mine. Spre deosebire de vânzări, unde satisfacţiile sunt de moment, în bussinesul de formare satisfacţia e mai mare. Lecţia cea mai frumoasă pe care am învăţat-o este să adaptezi acele modele la particularităţile de piaţă. După ce am terminat MBA-ul am lucrat în două multinaţionale, am reuşit să depăşesc complexul că nu sunt destul de bună.

Prima şcoală de resurse umane

În 2006, Roxana Marcu a înfiinţat prima şcoală de resurse umane din România, în colaborare cu The Chetered Institute of Personnel and Development din Marea Britanie. A fost trainer în programe de instruire în domeniul resurselor umane. Timp de 4 ani a coordonat departamentele de resurse umane ale mai multor comapanii multinaţionale. E consultant acreditat pentru instrumente de diagnoză a culturii organizaţionale Human Synergistics.

Proiect pentru studenţi

Roxana Mocanu a iniţiat mai multe proiecte de responsabilitate socială. Unul dintre acestea este Student Career Pass, ale cărui ţinte sunt liceenii şi studenţii. Roxana îi ajută pe aceştia să se orienteze în carieră şi să se acomodeze cu primul rol organizaţional. Studenţii întâlnesc profesionişti din multinaţionale.

Am vrut să impun funcţiunea de resurse umane şi dezvoltare ca partener de business. Într-o organizaţie e foarte important să adaptezi şi să pui în practică politicile de resurse umane
Roxana Mocanu, director fondator al HR Vocational School

Prin şcoala de resurse umane am adus în România programele de Brand Engagement, prin care angajaţii învaţă să preţuiască valorile brandului pentru care lucrează
Roxana Mocanu, director fondator al HR Vocational School

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite