Educaţia dă în clocot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăriceanu de către liderii a trei din cele patru federaţii sindicale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma

Tăriceanu de către liderii a trei din cele patru federaţii sindicale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater". Că profesorii au fost duşi de nas, cât priveşte proiectul de lege a salarizării, o ilustrează numeroasele termene-limită, depăşite şi răsdepăşite. Potrivit acordului, un proiect de lege a salarizării personalului bugetar trebuia să fie gata în urmă cu aproape 5 luni, pe 15 aprilie 2006. Cu o zi înainte de expirarea termenului, liderii sindicali au fost chemaţi la o întâlnire la care ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a promis că va ieşi, pe 15 mai, cu o declaraţie publică, în care Executivul îşi va asuma responsabilitatea politică referitoare la ierarhizarea salariilor în sectorul bugetar. Pe 20 iulie abia, în cadrul unei noi întâlniri, sindicaliştilor le-a fost prezentată o tentativă de proiect, "nici concludentă şi nici credibilă", cum a catalogat-o Răzvan Bobulescu. Pentru că, de-o lună şi jumătate, guvernanţii n-au mai dat niciun semn, sindicatele sunt gata să treacă la măsuri extreme, mai ales că sunt semnale că o lege a salarizării personalului bugetar va intra în vigoare doar peste 4 ani de zile, şi nu de la 1 ianuarie 2007, cum era stabilit.

Investiţiile, nerealizate
"În noiembrie, Executivul a promis 1,1 miliarde de euro pentru educaţie. Până în acest moment, doar jumătate din această sumă a ajuns în vistieria ministerului. Avem convingerea că, din cauza managementului defectuos practicat de MEdC, nici măcar aceste fonduri nu pot fi consumate până în luna decembrie. Astfel, ne vom trezi în ultima lună din an cu sume foarte mari, care vor fi returnate la bugetul de stat, iar singurul perdant va fi sistemul de învăţământ", a declarat Cătălin Croitoru, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, subliniind o altă "bubă" a acordului încheiat cu guvernul. Liderul FEN s-a adresat şi el premierului, tot printr-o scrisoare deschisă, cerându-i să găsească o soluţie prin care sumele necheltuite să fie reportate pentru anul următor, peste alocaţia bugetară pe care o va primi educaţia prin proiectul de buget.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite