Duţă, preşedintele CNAS: Medicii care preiau pacienţii celor care refuză să semneze contracte, plătiţi pentru servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, luni, că medicii de familie care preiau pacienţii doctorilor care refuză să semneze contractele vor fi plătiţi pentru serviciile prestatem, informează Mediafax.

"Noi aşteptăm medicii de familie să vină să semneze, ăia care într-adevăr înţeleg, pentru că - încă o dată vă spun - există un potenţial de creştere la 50% - 60% la unii medici în actualele condiţii ale acestei norme. Medicii care vor prelua pacienţii doctorilor care refuză să semneze contractele vor fi plătiţi per serviciu şi vor prescrie reţete şi trimiteri", a susţinut preşedintele CNAS.

Acesta a precizat că plata va fi efectuată aşa cum prevăd normele contractului - cadru, adică per serviciu.

"Cu alte cuvinte, va face mai multe servicii şi i se vor plăti bani. Este legal şi putem să facem lucrul acesta. Ce vreau eu să vă spun este că mie, la ora aceasta, mi se pare absolut imoral ca noi să cedăm la şantajul, atenţie!, nu al medicilor de familie, ci al celor de care sunt reprezentaţi", a adăugat preşedintele CNAS, citat de Mediafax.

Duţă a precizat că atunci când se afirmă că veniturile medicilor de familie vor scădea dacă se va aplica noul contract-cadru, de fapt, înseamnă că vor scădea veniturile liderilor organizaţiilor medicilor.

"Şi am să vă spun ceva: am vorbit de mai multe ori cu medicii de familie şi reprezentanţii medicilor de familie. Atunci când ei spun că nu sunt bani şi că unii îşi iau mai puţin bani, în realitate ei îşi calculează şi se raportează la veniturilor lor, ale celor care conduc. Probabil că dacă am lua măsuri care nu le-ar fi afectat de niciun fel, veniturile atunci am fi fost foarte buni", a mai spus Duţă.

Preşedintele CNAS a declarat că plata medicului de familie după numărul de pacienţi înscrişi la el nu stimula interacţiunea medicului cu pacientul. Cadrul medical nu era încurajat să aibă grijă de oamenii pe care îi avea pe liste.

"Aş vrea să vă mai spun ceva foarte interesant. Până acum doi ani, un medic de familie nu era foarte stimulat să interacţioneze cu pacientul, să aibă grijă de pacient, să-şi desfăşoare activitatea pentru care este plătit. El era plătit doar pentru listă. Era un fel de, ca să folosesc un alt termen, erau un fel de listaci. Aveai listă, te duceai la CNAS şi-ţi luai banii", a mai spus preşedintele CNAS.

Duţă a atras atenţia asupra existenţei unui monopol al medicilo mai în vârstă în ceea ce priveşte medicina de familie.

"Faptul că noi am încercat să schimbăm regulile în sistem şi să spunem «vă luaţi doar o parte din bani pe listă şi o parte vă luaţi pe servicii», adică pe munca prestată efectiv cu pacientul, a generat şi sunt convins că va genera multiple tensiuni. Pe de altă parte, nimeni nu vrea să vorbească despre monopolizarea pieţei în ceea ce priveşte medicina de familie. Toţi pacienţii la ora aceasta sunt încadraţi doar pe listele medicilor de familie, au un monopol, şantajează statul, pe când medicii tineri pe care noi am încercat să-i ajutăm prin faptul că nu mai plătim decât până la 2200 pacienţi per capita nu au acces în sistem", a adăugat preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a acaracterizat medicina de familie ca fiind "sistem ermetic, închis, în care nu au acces decât cei care vor anumiţi doctori".

El a mai spus că listele cu medicii de familei care semnează actele adiţionale vor fi afişate la casele de asigurări de sănătate şi că, în prima zi, 10% dintre doctori. au semnate contractele.

"Eu v-am spus foarte clar, noi vom afişa listele cu medici la nivelul caselor judeţene. Pacienţii se pot duce să se înscrie pe listele medicilor care au încheieat contract cu CNAS şi în felul acesta îşi pot lua reţetele, îşi pot lua biletele de trimitere, medicii vor fi plătiţi... Noi aşteptăm medicii de familie să vină să semneze, ăia care într-adevăr înţeleg, pentru că, încă o dată vă spun, există un potenţial de creştere (a veniturilor - n.r.) la 50% - 60% la unii medici în actualele condiţii ale acestei norme", a subliniat Lucian Duţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite