Dr. Menci: Nu săriți calul cu mâncarea şi băutura de Paşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de Paște
Masa de Paște

Mâncarea de Paşte, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel şi alcoolul în exces, de aceea "să nu se sară calul, pentru a nu ajunge de la bal la spital", consumul să fie eşalonat, în porţii mici, alternând cu salate de sezon, fructe şi mişcare, recomandă doctorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit specialistului, masa de Paşte ar trebui să înceapă cu nişte salate care prepară sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mâncăruile grele.

"Putem începe masa cu salată de salată, de crudităţi sau specifice anotimpului, adică de urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase având efecte detoxifiante foarte puternice. Apoi să ne rezervăm o porţie de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem ceai sau altă băutură nealcolică şi ne plimbăm, facem mişcare. După o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptură la care asociem legume la grătar", explică Mencinicopschi.

Doctorul critică obiceiul, mai nou al oamenilor, de a mânca în noaptea de Înviere după ce vin de la Biserică.
"În tradiţia creştină masa de Paşte începea a doua zi după ce erau sfinţite bucatele şi nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea pentru că organismul noaptea trebuie să facă altceva, să se detoxifice. Mâncatul noaptea este nociv, la fel şi stropirea mâncărurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergând până la pancreatită gravă, care este o urgenţă medicală", spune directorul ICA.

Există însă alimente mult mai uşoar de digerat decât cele din carne de miel, iar acesta sunt cele pe bază de carne de curcan.

"Există meniuri în care mielul poate fi înlocuit cu carne de curcan bine preparat sau peşte, cel mai vechi simbol al creştinismului. Pentru a ne simţi confortabil să fim mai moderaţi şi să respectăm câteva indicaţii care ne vor da satifacţia unui Paşte fericit. De asemenea, să avem grijă că şi apa poate să ne facă rău, de aceea nu se bea în timpul mesei, un consum prea mare ar putea să înrăutăţească digestia. Pentru a evita problemele digestive, este bine ca orice om să aibă în casă suplimente alimentare cu enzime digestive cu săruri biliare sau fructe cum ar fi ananans crud şi kiwi care conţin enzime care uşurează digestia. Încă un sfat, şi cei care nu au ţinut post trebuie să fie prudenţi, pentru că, de sărbători se cam sare calul şi ajungem de la bal la spital."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite