Domeniul Bran, împărţit şi redeschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul Bran, împărţit şi redeschis
Domeniul Bran, împărţit şi redeschis

Astăzi va fi reinaugurat Castelul Bran, redecorat complet. De ieri, vechile exponate pot fi admirate la muzeul de la Vama Medievală.Spaţiul în care au fost expuse obiectele de mobilier din castel a fost restrâns la nouă săli, în loc de 11. În locul pieselor mutate se află acum altele, aduse din Italia.

Dominic de Habsburg va inaugura astăzi Castelul Bran (judeţul Braşov), redecorat complet, după cum a fost pe timpul reginei Maria şi al principesei Ileana.

Toate obiectele cu care au fost reamenajate dormitoarele regale, sufrageria sau camera de muzică a reginei, au fost cumpărate de moştenitori din Italia. „Sunt piese de mobilier care datează din aceeaşi perioadă ca şi cele originale”, a spus Lia Doru Trandafir, unul dintre administratorii Castelului.

Turişti dezamăgiţi

Turiştii care au trecut zilele acestea pe la Bran s-au declarat dezamăgiţi de noua faţă a Castelului. „Ieri am fost la Peleş şi pot spune că nici nu se compară. Aici e un haos total. Am intrat şi ne-am plimbat, după cum ne-a dus capul, fără să ne explice nimeni nimic. Nu am văzut nimic impresionant”, a spus Ciprian, un turist din Iaşi.

Un altul, din judeţul Prahova, a regretat că a dat banii pe biletul de intrare. „Nu e chiar aşa de frumos cum mă aşteptam. Am mai fost în urmă cu câţiva ani şi nici atunci nu era mare lucru, dar acum nici atât nu mai e. Au schimbat multe, au luat obiecte de pe pereţi, multe camere sunt închise sau goale. Mă aşteptam să arate mai bine după ce a fost preluat de moştenitori”, a spus Ciprian Hurezean.

Vama medievală, închiriată până în 2012

Colecţiile din Castelul Bran, care aparţineau statului, au fost mutate în sediul Vămii Medievale. Clădirea a rămas în folosinţa Ministerului Culturii până în 2012, când ar trebui să fie preluată de acelaşi moştenitor.

„În castel au existat peste 6.000 de piese de patrimoniu. Aici sunt expuse doar câteva sute. Sunt piese foarte valoaroase, din 1890 până la 1930. Acestea sunt piese de patrimoniu, de categoria tezaur, pentru care trebuie manifestată o grijă specială. Sunt deschise nouă săli de expoziţie, faţă de 11, câte erau dincolo, însă unele obiecte de mobilier sunt mult mai bine puse în valoare aici”, a explicat Narcis Ion, directorul Muzeului Naţional Bran.

Au fost reamenajate sufrageria regală, camera de muzică, salonul Rococo şi dormitorul Reginei Maria. În dormitorul Regelui Ferdinand, s-au păstrat baldachinul original şi toate piesele de mobilier care i-au aparţinut odinioară. Vizitatorii mai pot admira şi alte piese decorative sau colecţii de bijuterii.

Prezent la inaugurarea Muzeului Naţional Bran, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a spus că retrocedarea Castelului Bran şi trecerea lui în proprietatea lui Dominic de Habsburg a fost ca „un cartof fierbinte”. „Regret foarte mult, însă îmi spăl mâinile de această responsabilitate. Nu este nici a noastră, a ministerului, nu este nici a muzeului, este a altora”, a spus el.

Biletul de intrare - opt lei

Muzeul va funcţiona după acelaşi program ca şi castelul. Va fi deschis zilnic, între orele 9.00 şi 18.00, în afară de luni, când programul începe de la 12.00. Costul unui bilet de intrare va fi de opt lei, iar elevii şi studenţii vor plăti doi lei. Cu acest tichet, vizitatorii au acces şi la Vamă şi la Muzeul de Etnografie.

image

Am mai fost în urmă cu câţiva ani şi nici atunci nu era mare lucru, dar acum nici atât nu mai e. Au schimbat multe, au luat obiecte de pe pereţi, multe camere sunt închise sau goale. Mă aşteptam să arate mai bine după ce a fost preluat de moştenitori.

image


Ciprian Hurezean
turist

image

În castel au existat peste 6.000 de piese de patrimoniu. Aici sunt expuse doar câteva sute. Sunt deschise nouă săli de expoziţie, faţă de 11, câte erau dincolo, însă unele obiecte de mobilier sunt mult mai bine puse în valoare aici.

image


Narcis Ion
directorul Muzeului
Naţional Bran

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite