Doi ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa au fost scoşi bebeluşii din Maternitate
Aşa au fost scoşi bebeluşii din Maternitate

La doi ani de când s-a produs cumplitul incendiu de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, doar o singură familie a reuşit să facă un alt copil. Mamele celor care au supravieţuit încă stau cu frica în sân pentru viaţa micuţilor lor.

16 august 2010. O zi neagră în calendarul mai multor persoane internate la maternitatea Giuleşti, printre care şi 11 bebeluşi. Pentru şase nou-născuţi viaţa s-a terminat aproape înainte să înceapă, iar ceilalţi cinci se luptă şi acum să scape de semnele tragediei.

Chiar dacă viaţa nu le mai atârnă de un fir de aţă, micuţii mai au cicatrice care nu trec decât prin operaţie. Mai există şi un risc pe termen lung: afectarea organelor (cel mai probabil rinichi şi ficat). Chiar dacă a supravieţuit, o fetiţă are mari probleme de sănătate şi, de multe ori, trebuie să îndure un tratament inuman pentru a nu ceda în lupta cu moartea.

Incendiul de la Maternitatea Giuleşti a marcat familiile implicate, dar mamele care au rămas fără prunci au fost cele mai îndurerate. Pentru o parte dintre ele posibilitatea de a mai avea copii nu se întrevede într-un timp foarte scurt. „Nu-mi mai trebuie acum", spune Georgiana, una dintre femeile care şi-a pierdut bebeluşul în incendiu.

„Bilanţul" celor 11 victime

Cumplitul incediu de pe data de 16 august 2010 a făcut 11 victime. Iată care este starea lor:

- gemenii Ştefan şi Radu Marian Săndulescu: Sunt în viaţă, însă mai au cicatrice. Momentan nu se ştie dacă pot scăpa de ele fără operaţie. Părinţii au decis să-i ducă undeva la ţară pentru a-i feri de posibile infecţii sau alte boli.

- gemenii Ştefan şi Ana Coman: Au scăpat cu viaţă. Ei au avut arsuri pe corp, mâini şi picioare, de gradele II şi III pe 70% din suprafaţa corpului. În plus, au fost constatate arsuri ale căilor respiratorii, nou-născuţii fiind în şoc post-combustional.

- Maria Daria Cornean: A scăpat cu viaţă. Are picioarele strâmbe, dar nu se ştie dacă aşa s-a născut sau este o consecinţă a incendiului. A făcut numeroase intervenţii chirurgicale pentru îndreptarea tendonului. Acum fetiţa merge de trei ori pe săptămână la chinetoterapie. Pentru a scăpa de cicatrice, face terapie cu laser.

- Alexia Gabriela Florescu: S-a născut la Slatina, cu o lună înainte de incediu, însă malformaţia de inimă au obligat părinţii să o aducă la tratament în Bucureşti. Alexia-Gabriela Florescu este primul dintre cei cinci bebeluşi care au murit în urma exploziei de la Maternitatea Giuleşti. În urma exploziei, copilul a fost în stop cardiorspirator chiar în momentul în care a plecat de la Giuleşti către Spitalul Grigore Alexandrescu. A fost resuscitat de paramedicii de la SMURD şi şi-a revenit. Însă la câteva ore de la internare a făcut din nou stop cardiorespirator şi nu şi-a mai revenit. Fetiţa avea arsuri pe 80% din suprafaţa corpului şi arsuri ale căilor respiratorii.

- Alexandru Benga: A fost unul dintre primii prunci care au murit în incendiu. El se născuse cu 10 zile înainte de tragedie, însă avusese câteva probleme de sănătate. Totuşi, starea lui se ameliorase, iar părinţii aşteptau acceptul medicilor să-l ia acasă. Acum, Alex are grijă din Cer de un frăţior, Teo, care a venit pe lume după moartea lui.

- Bostan Constantin - A fost bebeluşul aflat în cea mai gravă situaţie. Copilul a avut arsuri pe 60-70% din suprafaţa corpului, fiindu-i afectate mâinile, picioarele şi o ureche. Băiatul nu a câştigat lupta cu moartea.

- Georgeta Mihaela Păuna: A ajuns la secţia de terapie intensivă a Materinităţii Giuleşti pentru că avea plămânii nedezvoltaţi. Din cauza incendiului a murit intoxicată cu monoxid de carbon, iar de la morgă li s-a spus părinţilor giurgiuveni că este făcută scrum.

- Eric Ştefan Dragomirescu - Părinţii micuţului au fost anunţaţi de Poliţie că a murit, când el era de fapt în viaţă. Familia a aflat de existenţa bebeluşului de la preotul care l-a botezat, însă copilul nu a supravieţuit. Ulterior, au aflat că moartea copilului (la data de 18 august 2010) a fost violentă. Decesul s-a produs prin şoc postcombustional, consecinţa arsurilor termice grad II/III pe circa 30% din suprafaţa corporală şi a arsurilor de căi respiratorii superioare, în condiţiile unui incendiu intraspitalicesc cu atmosferă supraîncălzită şi fum. A fost înmormântat la cimitirul Giuleşti din Capitală.

- Melek, fetiţa neînregistrată la starea civilă a lui Ali Riza Yilmaz şi a Mihaelei Damian a avut o moarte violentă, cauzată de o intoxicaţie acută cu fum. Copilaşul avea arsuri de gradele II şi III pe aproximativ 75% din corp, „prin expunerea la atmosferă supraîncălzită". Acum, mămica este însărcinată în patru luni, însă are probleme cu sarcina din cauza stresului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite