Doctoriţă şpăgară, cu 100.000 de euro din pensionări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Teodoriu a fost reţinută ieri după ce anchetatorii au găsit în locuinţa sa banii din „cotizaţiile“ pensionarilor. Şefa comisiei de evaluare de la Casa de Pensii Botoşani cerea ca şpagă pentru aprobarea dosarelor echivalentul pensiei pe o lună.

Răsturnare de situaţie în dosarul mitei pentru pensii la Botoşani: Doctoriţa a fost eliberată!

Află aici povestea cutremurătoare a ultimei victime a doctoriţei!

Medicul Liliana Teodoriu (52 de ani) este angajat al Casei Judeţene de Pensii Botoşani din anul 2001, când a venit prin transfer de la Vaslui. De 10 ani, ea este cea care conduce comisia de evaluare a capacităţii de muncă şi stabileşte cine poate beneficia de pensie pe caz de boală. Plătită cu un salariu lunar de 2.300 de lei, doctoriţa a început să taxeze bolnavii care intrau în comisia de evaluare, susţin şefii săi, care au înregistrat 45 de reclamaţii pe numele său numai de la începutul anului.

VIDEO- Vezi aici ce spun procurorii despre practicile medicului

„Pensionarii se plângeau că doctoriţa le cere bani ca dosarul de pensionare să le rămână la plată. Cei care refuzau erau amânaţi, ţinuţi la uşi sau ameninţaţi că vor rămâne fără indemnizaţie. Ea tăia şi spânzura la comisie", a spus Ştefan Dodiţă, directorul Casei Judeţene de Pensii Botoşani care susţine că i-a sesizat în luna februarie pe procurori cu privire la practicile neortodoxe ale subordonatei sale. În luna aprilie i-a dat medicului o mustrare scrisă şi i-a diminuat salariul cu 5% pe două luni, în mai, „pentru că întârzia la serviciu şi se purta necuviincios cu pensionarii".

Bani şi în lenjeria intimă

În februarie, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani au încercat prinderea în flagrant a doctoriţei. Acţiunea a eşuat şi a fost reluată două luni mai târziu când SRI a început filajul Lilianei Teodoriu. 130 de pensionari au fost audiaţi în tot acest timp şi au recunoscut că au cotizat cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei ca să li se acorde pensie pe caz de boală. „Este vorba despre oameni bolnavi şi săraci care erau constrânşi să cotizeze ca dosarele să le rămână în plată. Doamna doctor practica zeciuiala. O lună dintre cele12 luni de plată îi revenea ei", a spus Cristian Popovici, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

 VIDEO-Vezi unde îşi ascundea medicul banii!

După ce au adunat suficiente probe, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi DNA, coordonaţi de procurori, au descins, marţi seară, concomitent la cabinetul de expertiză din incinta Casei Judeţene şi la cele două locuinţe ale medicului Liliana Teodoriu din Dorohoi. 416.616 lei au fost găsiţi în timpul percheziţiilor. Mai mult, doctoriţa a fost prinsă în flagrant când lua mită. „Oamenii noştri au avut nevoie de două ore şi jumătate să numere banii. Medicul avea bani inclusiv în lenjeria intimă. Peste tot erau bani.

Am luat în calcul chiar să scoatem parchetul din cabinet ca să căutăm şi acolo", a mai spus procurorul-şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. Soţul medicului, profesor la un liceu din Dorohoi, le-a indicat locul oamenilor legii. „Pe timpul percheziţiilor a fost foarte cooperant. Ne-a indicat inclusiv locul unde erau ascunşi banii în casă şi ne-a uşurat munca. Am găsit pachete de bani peste tot. În ciorapi de lână, între lenjeria din dulap, pe sub covoare", a spus comisarul-şef Cristian Cucoreanu, inspector-şef adjunct IJP Botoşani.

Soţul şi asistenta, complici

Liviu Gheorghe Teodoriu este cercetat în libertate pentru complicitate la luare de mită în formă continuată. În libertate este cercetată şi asistenta doctoriţei, Brînduşa Elena Honciuc,  în casa căreia s-au găsit la percheziţii 7.400 de lei. Reţinută pentru luare de mită în formă continuată, doctoriţa lasă să se înţeleagă că totul este o înscenare pusă la cale de unul dintre pensionarii pe care i-a evaluat. Până la finalizarea anchetei, cabinetul de expertiză medicală din incinta Casei Pensiilor va fi închis. Persoanele programate pentru evaluarea capacităţii de muncă vor fi reprogramate. Dosarele evaluate până acum nu vor fi reevaluate cu excepţia celor care nasc suspciuni, susţin anchetatorii care vor audia zilele acestea alţi 150 de pensionari, bănuiţi că au dat şpagă.

Scandal cu repetiţie

Casa Judeţeană de Pensii Botoşani a fost implicată şi anul trecut într-un scandal din cauza indemnizaţiilor acordate persoanelor cu handicap. Peste 1.400 de pensii de invaliditate au fost verificate din ordinul prefectului întrucât existau suspiciuni că sute de orbi în acte deţin permise de conducere. Un singur pensionar s-a ales cu dosar penal în urma anchetei care a durat un an. Gradul de invaliditate a fost schimbat în 34 de cazuri de la gradul II la III, iar alţi trei au fost lăsaţi fără indemnizaţie pentru că s-au însănătoşit între timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite