Distracţie pe zăpadă în miez de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turişti din ţară şi din străinătate au ieşit ieri la schi şi snowboard la Bâlea Lac. Departe de zăpuşeala din oraş, efortul de a urca pe munte a meritat. S-a sărit la trambulină, s-a jucat fotbal pe zăpadă, s-au făcut întreceri de tras frânghia. Doar cine n-a vrut nu s-a distrat ieri la Bâlea Lac.

Sute de turişti, din Europa şi din ţară s-au distrat ieri la Bâlea Lac, unde are loc cea de-a XVI-a ediţie a „Serbărilor zăpezii". Drumul dinspre Sibiu sau Braşov până la Cabana Bâlea, situată la altitudinea de 2.034 de metri, se prezintă în condiţii bune, aşa că nu puţini au fost cei care s-au încumetat să urce, în ciuda faptului că Transfăgărăşanul nu este, oficial, deschis
traficului.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO DE LA SERBĂRILE ZĂPEZII

Cine s-a temut pentru maşina lui a putut admira priveliştea extraordinară a Masivului Făgăraş din telecabina care urcă de la Bâlea Cascadă, până sus, în vârf. În ambele cazuri, răcoarea din vârf de munte a fost prilej numai bun pentru a ieşi din casă, departe de zăpuşeala oraşului. Odată ajunşi acolo, turiştii au profitat de ultima zăpadă existentă în ţară, fiecare cum a ştiut mai bine.

Cei pasionaţi de schi şi snowboard au încropit o pârtie adhoc, la marginea Lacului Bâlea. În ciuda faptului că urcarea pe versantul abrupt dura aproape o jumătate de oră, iar coborârea doar câteva secunde, plăcerea schiatului în miez de vară a făcut să merite efortul. „Nu venim prea des aici. Ştiam că va fi zăpadă, aşa că am luat schiurile cu noi. Am zis că avem ocazia să ne mai dăm o dată! Dar merită efortul. Este un aer foarte curat şi chiar dacă zăpada nu se prezintă în cele mai bune condiţii, noi ne simţim bine. Suntem, totuşi, în iunie", spune Viorel Fuchs (57 de ani), unul dintre temerarii schiori.

Pasionaţi de snowboard au încropit o pârtie adhoc



Paint-ball sau volei pe omăt

Cei mai tineri pasionaţi de zăpadă au luat cu ei chiar şi o lopată cu ajutorul căreia şi-au construit trambuline pentru sărituri şi scamatorii. În paralel, organizatorii serbărilor au pregătit un concurs de offroad cu ATV-ul, care a atras atenţia publicului. Apoi, iubitorii de munte au ieşit la drumeţii pe versanţii impunători, în vreme ce turiştii de ocazie au găsite forme de distracţie care mai de care mai năstruşnice.

Ei s-au înscris la concursurile de tras frânghia pe zăpadă, dar şi la cele de paint-ball sau volei pe omăt. La mare căutare a fost, însă, fotbalul pe zăpadă, cele mai în formă fiind echipele Steaua Bâlei şi Orange Cârţişoara, formate din localnici. Cei mai puţin avizaţi într-ale fotbalului pe omăt au aflat că acest sport extrem nu seamănă deloc cu cel clasic. În primul rând, regulile spun că portarul nu are voie să atingă mingea cu mâna, pentru a se putea arunca mai des în zăpadă, în vreme ce terenurile de joc se schimbă la fiecare cinci minute.

Şi-au măsurat forţele, la frânghie

Spiritele s-au încins cel mai tare la concursul de tras frângia pe zăpadă. Au intrat în arenă echipa verde şi echipa portocalie. Unii au mizat pe forţa brută, iar ceilalţi pe tehnică. Ambele echipe au încercat să folosească zăpada în avantajul lor, făcând tot posibilul pentru a-şi ţine echilibrul şi pentru a-şi face adversarii să alunece pe omăt.

Serbările continuă şi astăzi, la Bâlea Cascadă. „Chiar dacă zăpada este mai puţină anul acesta, avem un program stabilit pe care vrem să-l respectăm cu stricteţe. În partea a doua a serbărilor ne vom muta la Bâlea Cascadă, unde am pregătit o expoziţie de fotografie, vom face un foc mare de tabără, mai avem karaoke, artificii şi multe alte surprize pentru toţi participanţii", ne-a declarat Marius Olariu, organizatorul Serbărilor Estivale ale Zăpezii.

"Ştiam că va fi zăpadă, aşa că am luat schiurile cu noi. Am zis că avem ocazia să ne mai dăm o dată!''
Viorel Fuchs schior

Plajă printre alge

image

Mormane de alge s-au adunat la mal  Foto: Mihai Ciobanu

În staţiunea Mamaia nu se găsea ieri niciun loc de parcare. Bulevardul era plin de maşini oprite pe ambele părţi, iar parcările private nu duceau lipsă de clienţi. Plaja era arhiplină, mai ales în prima jumătate a staţiunii. Apa mării avea o temperatură de 24 de grade Celsius, numai bună de bălăceală. Din păcate, canicula a umplut ţărmul mării de alge, adunate în mormane pe mal. Din boxele beach barurilor răsunau fie manele, fie muzică de club, în funcţie de specificul zonei şi de cel al clientelei.

image

La terase, preţurile sunt „ca la Mamaia": o bere la draft ajunge la 3,5 lei, 100 g de hamsie costă 4 lei, iar pentru cei cu un apetit crescut, un meniu - ciorbă de pui/vită, cu friptură şi garnitură - poate costa 20 lei, preţurile fiind aproape duble faţă de sezonul trecut. Dacă doriţi ceva mai rapid decât un meniu cu mâncare gătită, dar la fel de consistent, puteţi savura o shaorma al cărei preţ variază între 8 şi 15 lei. Pe plajă, o umbreluţă cu şezlong costă în medie 15 lei. Agrementul nautic este destul de costisitor, astfel că pentru o tură de 10 minute cu skyjet-ul plăteşti 100 lei.

Ultima zi de preţuri mici

Acesta este penultimul weekend cu tarife reduse pe litoral, deoarece de la 1 iulie începe luna de foc a turismului estival. Preţurile cresc simţitor mai ales la cazare, unde o noapte la un hotel de 2 stele va costa aproape 150 lei.

Delfinii, scoşi la aer

Ni-Ni, Chen-Chen şi Pei-Pei, cei trei jucăuşi de la Delfinariul Constanţa, vor susţine de săptămâna viitoare reprezentaţii în bazinul descoperit, nou renovat. Arena în aer liber va găzdui toate spectacolele din sezonul turistic. O vizită la Delfinariu costă 25 de lei pentru adulţi, iar copiii, elevii, studenţii şi pensionarii au o reducere de 50%. Vizita include şi accesul la microrezervaţie şi la Planetariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite