Directorul spitalului "Grigore Alexandrescu": „Tratamentul bebeluşilor arşi la Giuleşti a costat aproximativ 40.000 de euro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul bebeluş dintre cei care au fost trataţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a fost externat, miercuri, iar starea sa este bună, a declarat managerul Dan Enescu. El afirmă că, deşi foarte mică, fetiţa a „arătat multă ambiţie".

Dan Enescu a acordat un interviu pentru „Adevărul". În curând şi AUDIO.

Este un moment mare pentru echipa noastră. Astăzi a plecat cel de-al cincilea copil supravieţuitor al accidentului de la Giuleşti. Este copilul care era cel mai mic, născut cu 920 de grame şi care a luat în timpul internării în spital, deci cam în şapte săptămâni, aproape dublul greutăţii lui iniţiale. De aici a plecat cu două kilograme, mai precis 1 kg şi 920 de grame.

Cum vedeţi dumneavoastră pe mai departe dezvoltarea lui?

Eu cred că va avea o dezvoltare normală, pentru că recuperează repede, pentru că nu are sechele şi pentru că în mod normal trebuie să intre într-o dezvoltare aşa cum ar fi trebuit să fie chiar de la început. Cu alte cuvinte, nu cred că această internare şi acest eveniment i-a modificat în vreun fel dezvoltarea.

Este aceeaşi situaţia şi pentru ceilalţi copii pe care i-aţi salvat după incediul de la Giuleşti?

Este o experienţă fără precedent. Aceşti copii erau la minus 2 luni, adică nu împliniseră vârsta de sarcină de nouă luni. Iar în aceste condiţii posibilităţile lor de regenerare sunt extraordinare. Pot să vă spun că nu cunoşteam aceste posibilităţi deosebite atât de precis ca acum. Şi le-am trăit pe propria noastră piele şi evident pe pielea lor. Din nişte ţesuturi necrozate, în mod evident distruse, ei au reuşit să se regenereze, să plece de noi „neatinşi".

S-au vindecat doar din pansamente şi din echilibrarea hidroelectrolitică şi din compensarea cu lichide pe care am reuşit să o facem. Au reuşit să câştige ceea ce aveau de câştigat, să recupereze timpul pierdut în dezvoltarea lor prin rănile pe care le-au suferit. Şi au plecat „neatinşi" ca şi cum abia acum s-ar fi externat din Maternitatea Giuleşti.

Îi veţi mai vedea pe aceşti copii, îi mai chemaţi la control?

În fiecvare săptămână. Şi tocmai am avut bucuria să văd perechea de gemeni - băiatul şi fata - pe care i-am externat în urmă cu o săptămână şi care erau deosebit de bine şi cu părinţii fericiţi. Şi noi avem un sentiment cu totul special. Să vezi nişte copii cum se reabilitează, complet, şi care sunt acum normali-normali.

Sunt nişte copii independenţi de serviciul nostru ai căror părinţi şi ei abia îşi vor mai aminti că s-a petrecut aşa un eveniment în viaţa copiilor lor. Până la vârsta de şapte ani ei trebuie să fie totuşi monitorizaţi, pentru că unele lucruri pot să apară în timp. Fiind nişte unicate, fiecare dintre ei, pot să vă spun că observaţiile pe care le facem noi sunt extrem de importante pentru ştiinţa medicală.

Cum veţi „exploata" din punct de vedere ştiinţific informaţiile pe care le-aţi acumulat?

Este vorba despre observaţii fără precedent şi despre o experienţă pe care vrem să o împărtăşim. Chiar ni s-au făcut propuneri de colaborare din partea Shriner Hospital din Boston, care e probabil cel mai mare spital de arşi din lume.

Iar board-urile ştiinţifice ale celor două instituţii vor colabora la redactarea unor articole pentru cele mai importante reviste medicale şi care să fie prezentat unor societăţi medicale mondiale.

Schimba cu ceva administrarea spitalelor tragedia de la Giuleşti? Am învăţat ceva, credeţi?

Eu cred că dimensiunea de bază este cea umană, iar spitalul nostru a demonstrat pentru a doua oară, de data această la un nivel maxim şi sper să nu apară ceva şi mai grav decât ceea ce s-a întâmplat la Giuleşti că întreg spitalul poate lucra concentrat pe un obiectiv precum cel de salvare a vieţii a unor copii. Iar cele peste 100 de persoane care au lucrat în acest sens sunt fericite că au reuşit această performanţă.

Lipsa de personal nu este atât de acută acum, la noi. Nici cu datoriile nu stăm foarte rău. Financiar, spitalul stă destul de bine. Nu am făcut cheltuieli suplimentare, ci ne-am înscris în sumele pe care le aveam alocate. Iar datoriile care există către furnizori pot fi uşor acoperite din sumele pe care le avem de primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate.

Cât a costat tratamentul copiilor arşi la Giuleşti?

Abia acum am făcut un calcul, pentru că era necesar să fie externat şi ultimul copil pentru a avea o cifră finală. Şi tocmai am primit raportul este vorba despre o sumă destul de mică, aş spune aproximativ 40.000 de euro.

Cifrele nu sunt atât de mari, pentru că medicaţia de dă la această vârstă pe kilogram corp. Dar acest succes se datorează în proporţie de 90% personalului şi restul - medicamentelor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite