Directorul AM-POSDRU: Există proiecte mari care şi-au atins în mică măsură grupul ţintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
@EU
@EU

Carmen Roşu, director la  Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), a declarat azi că una dintre greşeli grave ale instituţiei a fost că s-a început atragerea fondurilor europene cu proiecte mari, care n-au putut fi gestionate, astfel încât acestea "şi-au atins în mică măsură grupul ţintă".

"Media cheltuielilor este de 70 la sută din buget şi aceste proiecte şi-au atins în mică măsură grupul ţintă", a declarat Carmen Roşu.

Roşu a enumerat mai multe erori contabilizate la Autoritate, toate acestea fiind puncte vechi pe care organizaţiile nonguvernamentale le-au reclamat de foarte mult timp.

Astfel, Roşu a vorbit despre lipsa de încredere a oamenilor în POSDRU, despre răspunsurile pe care instituţia le-a refuzat celor care au adresat Autorităţii întrebări referitoare la proiectele derulate.

Această constatare vine târziu, după ce Institutul de Politici Publice (IPP) a câştigat în primă instanţă, la jumătatea acestei luni, un proces pe subiectul lipsei de transparenţă la Autoritatea POSDRU.

Noul director a mai criticat şi principiul după care s-au contractat proiectele până acum, şi anume urgenţa, în detrimentul importanţei proiectelor.

Proiecte cu impact nesemnificativ

Şi acesta este un subiect vechi, chiar de la început s-a contestat principiul "primul venit, primul servit".

Dar, asta a făcut parte din încercarea disperată a autorităţilor de a creşte gradul de absorbţie a banilor europeni, disperare ce a provocat mari blocaje şi a dus la o calitate discutabilă a proiectelor derulate.

Există proiecte mari, pe formare profesionale, care au un număr mic de beneficiari finali, adică au impact absolut nesemnificativ, au observat în sfârşit  oficialii.

Carmen Roşu a vorbit şi despre o mai atentă monitorizare a proiectelor, simplificarea procedurilor şi corelarea plăţilor cu rezultatele proiectelor.

Noul director al Autorităţii a constatat însă că o parte din beneficiari au renunţat să continue proiectele, deoarece nu a funcţionat managementul financiar.

Comisia Europeană a decis acum două săptămâni suspendarea plăţilor pentru proiectele europene derulate pe resurse umane, din cauza neregulilor constatate la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare.

Este vorba de zeci de milioane de euro, reprezentând plăţile pe decembrie şi ianuarie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite