Delicii belgiene „made in Gorj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Jean Pierre Weyssow (centru) şi soţia lui, Marie Paule Carels, prezintă primele produse ale fabricii de ciocolată belgianp
Boris Jean Pierre Weyssow (centru) şi soţia lui, Marie Paule Carels, prezintă primele produse ale fabricii de ciocolată belgianp

Doi belgieni, soţ şi soţie, au început o viaţă nouă într-un sat din judeţul Gorj, unde şi-au deschis o fabrică de ciocolată.

Belgienii Marie Paule Carels şi Boris Jean Pierre Weyssow şi-au cheltuit economiile de-o viaţă în România. Dar nu ca să viziteze ţara noastră, ci pentru a pune pe picioare o afacere la care au visat dintotdeauna: o mică fabrică de ciocolată. Au ales să se stabilească în satul Buzeşti, din comuna Crasna, judeţul Gorj, unde au investit nu doar bani, ci şi mult suflet.

Profesiile celor doi nu trădează nimic din pasiunea pentru delicatese, specifică belgienilor. Marie are 54 de ani şi a fost profesoară de pian, în timp ce soţul ei, Boris, este cercetător şi lucrează la comisia europeană de acreditare a centralelor nucleare. Totuşi, cei doi nu sunt tocmai începători. Femeia a urmat şi cursurile unei şcoli de ciocolatieri în Bruxelles şi a lucrat o vreme în domeniu.

Au găsit Gorjul pe internet

Fabrica de ciocolată belgiană este prima investiţie străină din Crasna, aşezare cu aproximativ 5.000 de locuitori, situată la poalele Munţilor Parâng. Astfel că la inaugurarea de ieri au luat parte numeroşi săteni, entuziasmaţi de eveniment.

Investiţia s-a ridicat la suma de 150.000 de euro şi a început în urmă cu aproximativ doi ani. Experienţa lor românească datează însă mai demult. Cei doi soţi povestesc că au găsit pe internet un anunţ de vânzare a unui teren şi a două case bătrâneşti în zonă.

Au venit în România să vadă locul şi le-a plăcut foarte mult, aşa că s-au decis imediat să cumpere proprietatea. Au demolat una dintre case şi au folosit materialul pentru a ridica o casă nouă, construită în stil tradiţional românesc, numai din piatră şi lemn.

Atraşi de locuri şi de oameni

Belgienii se declară încântaţi de alegerea făcută. „Din 2003 am început să am diferite legături cu România, prin intermediul unui centru cultural în cadrul căruia lucram. Am căutat un loc ca să ne stabilim, undeva între Craiova şi Timişoara, unde avem prieteni. Am găsit locul pe internet şi aşa am ajuns aici în anul 2007", povesteşte Marie.

Femeia spune că mutarea este definitivă. Deocamdată, locuieşte singură în Crasna, dar soţul ei, care lucrează încă la München, se va retrage tot aici după ce se va pensiona. „Acum, m-am stabilit definitiv. Am primit ajutor de la toată lumea: primărie, biserică, muncitori şi săteni", adaugă Marie.

Patroana fabricii de ciocolată explică de ce a fost atrasă să se stabilească în Gorj. „Aici am găsit umanitatea care îmi place foarte mult, oameni cu sufletul deschis, foarte harnici, peisajele sunt deosebite, iar ţara nu este aglomerată, aşa cum este în Belgia, unde oamenii sunt foarte stresaţi. Tor restul vieţii mi-l voi petrece la Crasna", a mai spus Marie.

De la strung la ciocolată

Ciocolata belgiană „made in Gorj" este preparată după o reţetă proprie. „Ciocolata este făcută sută la sută cu unt de cacao, fără alte grăsimi. Este de foarte bună calitate. Nu a fost greu să-i învăţ pe localnici. Sunt talentaţi şi au învăţat foarte repede", se mândreşte patroana fabricii în care lucrează, pentru început, cinci săteni din Buzeşti.

Ion Popescu, de 43 de ani, este unul dintre angajaţi. A avut diferse meserii, de la simplu muncitor şi până la sudor, dar se declară încântat de noul loc de muncă.

„Îmi place foarte mult să mănânc ciocolată, dar să o şi fac. Ceea ce le place oamenilor fac cu drag. Doamna Marie a făcut cursuri cu noi şi ne-a învăţat", spune bărbatul.

Dulciuri pentru tot satul

La inaugurarea fabricii de ciocolată din Buzeşti, comuna Crasna, a fost prezentă ieri toată suflarea satului, în frunte cu primarul, preotul şi poliţiştii locali. Sătenilor li s-au împărţit dulciuri realizate după reţeta patronilor belgieni.

Cu această ocazie, au fost expuşi şi trei iepuraşi din ciocolată, simbolizându-i pe Fraţii Buzeşti, despre care legenda spune că s-ar fi născut prin părţile locului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite