Şeitan şi Vlădescu, responsabili cu haosul. Românii redescoperă umilinţa cozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarii veniturilor profesionale au retrăit coşmarul cozilor comuniste: lungi, de 5-6 ore, în caniculă şi praf. Responsabili de haos, miniştrii Boc, Şeitan şi Vlădescu s-au făcut că nu le văd. Actorii, scriitorii, jurnaliştii şi persoanele fizice autorizate au fost trimişi la cozi de guvernanţi pentru a plăti contribuţiile pe drepturile de autor.

Ieri a fost ultima zi, potrivit legii, când cei cu venituri profesionale mai puteau să-şi depună declaraţiile de asigurare şi să plătească dările la pensii, şomaj şi la sănătate. Modul în care se fac aceste încasări este de-a dreptul umilitor. Ore ­întregi în căldură şi în soare pentru înregistrarea unor documente care durează numai trei minute.

Citiţi şi:

Turnu Severin: Mehedinţenii nu se grăbesc să-şi depună declaraţiile pentru drepturile de autor

Aberaţii de criză: hunedorenii forţaţi să stea la trei cozi ca să dea bani la stat

S-au călcat în picioare ca să-şi plătească drepturile de autor

Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune declaraţiile PFA şi de asigurare

Sălaj: "Tot ce se întâmplă e o imbecilitate"

„Vă mai trebuie o ştampilă"

Aventura reporterilor „Adevărul" care au dorit să-şi plătească dările a început la ora 8.30. Primul drum a fost la Casa de pensii a Municipiului Bucureşti. La parter, puhoi de lume. După o coadă de 20 de minute la casierie, o funcţionară dă verdictul: „Nu puteţi plăti. Declaraţia nu are ştampilă". Luăm o nouă coadă de la zero. Cam 20 de minute şi aici. Aflăm că am stat la o coadă greşită: „La acest ghişeu depun firmele, iar dumneavoastră sunteţi persoane fizice. Urcaţi la etajul 2 şi mergeţi la una dintre cele trei camere".

Sus remarcăm o coadă cât holul de lungă şi de lată. Mai în faţă, coada se împarte în trei, ca o Deltă. Începem să ne împrietenim cu colegii de suferinţă. Zumzetul petenţilor fierţi în suc propriu este întrerupt de un urlet, adresat unuia care voia să sară rândul: „Alo!!! Treci la coadă!" se aude de la unul dintre cele trei „braţe". Aşa trece cam o oră şi jumătate şi intrăm în birou. Funcţionarul, calm, tastează codul numeric personal şi confirmă valoarea impozitului completat de noi. A durat trei minute. Din nou la coadă la casierie, încă 50 de minute de umilinţă.

Businessul de la „Xerox"

Nu numai Casa de Pensii a fost ţinta aglomeraţiei, ci şi xeroxul de peste drum, singurul loc de unde oamenii îşi pot cumpăra documentele tipizate necesare. Contribuabilii suspectează o „afacere" între cei de la Casa de Pensii şi xerox.

„S-au îmbogăţit ăia. Dacă nu ştii ce să ceri, îţi pun în braţe hârtii care te costă 15 lei, pentru orice eventualitate. Un dosar de carton, care e obligatoriu, costa ieri 3,5 lei, iar azi 1,5 lei, că s-au sesizat oamenii. Tipizatele le dau la preţuri diferite, după ureche", se plânge o tânără.

„Ieri am venit ca să mă informez, să văd cum merg lucrurile, iar angajaţii nu ştiau să dea nicio informaţie. Azi a mers puţin mai bine, dar tot n-am reuşit să mă descurc. Am completat o groază de documente, aşa cum scria pe uşă, iar la ghişeu mi s-a spus că unele nu sunt necesare. Nu te ajută decât oamenii de la coadă", povesteşte o actriţă.

Ileana Olteanu este printre puţinii care au primit, astăzi, o veste bună. Pensionată anul trecut, a încheiat o colaborare cu o firmă de cosmetice şi astăzi a venit să-şi declare veniturile. „Am aflat că pensionarii care devin persoane fizice autorizate nu mai trebuie să plătească nimic, sunt foarte fericită. La şomaj, în schimb, nu m-au întrebat nimic şi mi-au luat banii", spune Ileana Olteanu.

La cozile de la ghişee s-au format adevărate legături interumane. Oamenii se ajută între ei la completarea formularelor, iar din când în când mai apare şi câte un contabil care, în timp ce stă la coadă, le oferă „asistenţă juridică".

Dar cel mai adesea sunt solicitaţi oamenii de la pază, care le explică oamenilor la ce ghişeu trebuie să meargă, ce documente trebuie să depună şi de unde le obţin. „Bodyguardul e singurul care dă informaţii, în ­rest nu te ajută nimeni", spune un tânăr venit să-şi declare veniturile de persoană fizică autorizată.

„Eu m-am informat de la colegii mei cum să completez formularele, iar cei de la pază mi-au zis să stau la ghişeu. O să văd atunci dacă ­m-am descurcat, dacă nu, mâine dimineaţă o iau de la capăt", spune Relu Matei Cismaru, taximetrist.

Afaceri ad hoc

500 de români au fost ţinuţi la 35 de grade în faţa sediului Agenţiei de Şomaj din Bucureşti

image

Comercianţii sunt primii care „sar în ajutorul" oamenilor nevoiţi să se învoiască de la serviciu ca să stea ore în şir să-şi declare veniturile. Câţiva bărbaţi postaţi în faţa Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti au împărţit fluturaşi cetăţenilor, sub ochii personalului de la pază, oferindu-şi serviciile private de curierat şi poştă. „Ofertă specială: pentru depunerea declaraţiilor şi bilanţului, cu confirmare de primire. Preţ 15 lei/societate", sună oferta comercianţilor.

500 de metri de oameni

Plecăm la sediul Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţelor de Muncă (AMOFM). Aici coada e de aproape 500 de metri şi lată cam de cinci rânduri. Oamenii aşteaptă pe trotuar, în soare. În interiorul AMOFM, la ghişee, o mare de lume. Salvarea a venit de la afişele lipite pe pereţii exteriori ai clădirii, unde am aflat că formularele pot fi depuse prin poştă, iar taxa poate fi achitată prin mandat poştal. Ceea ce am şi făcut. Era şi timpul, pentru că ceasul arăta 14.30.

"A apărut în presă un atac nejustificat de haos în aceste plăţi. Lucrurile sunt puse la punct. Persoanele care sunt acolo îi deservesc. De ani de întregi în perioada asta există aglomeraţii la plăţi pentru că se vine în ultimele zile."
Mihai Şeitan
ministrul Muncii

"Este de văzut dacă dumneavoastră sunteţi plătită în mod corect pe drepturi de autor sau dacă modalitatea în care dumneavoastră sunteţi plătită este o formulă de evaziune fiscal."
Sebastian Vlădescu
ministrul Finanţelor

A plătit un leu la şomaj

image
image

Contribuabili din Râmnicu Vâlcea au stat ieri la trei cozi, la AJOFM, pentru a plăti sume care nu depăşeau cinci lei. „Am de plătit un leu la contribuţia de şomaj. Pentru asta a trebuit să fac xerocopii de cinci lei şi să aştept la trei cozi. Nu este normal ceea ce se întâmplă", a spus Constantin Argeşeanu, salariat.

Şi la Târgu-Jiu, sute de oameni au stat ore în şir la rând.„Pierzi jumătate de zi ca să plăteşti mai puţin de un leu la AJOFM. Este bătaie de joc!", a declarat Eugen Măruţă, jurnalist din Târgu-Jiu, care are un contract pe drepturi de autor.

Şeitan dă circulară de amânare a amenzilor pentru întârzieri

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat ieri că va trimite o circulară către instituţiile abilitate pentru colectarea contribuţiilor sociale pentru ca cei care întârzie cu depunerea declaraţiilor să nu fie amendaţi. „Va exista o circulară pe care o vom da în sistem. Probabil nu vor exista amenzi nici luna viitoare. Până se aşază sistemul nu se plătesc astfel de penalizări", a spus Şeitan.

În cursul zilei, ministrul a mai declarat că normele de aplicare a ordonanţei vor fi modificate astfel încât persoanele care plătesc contribuţii pentru venituri de natură profesională să aibă stagiu complet de cotizare şi doar punctajul obţinut să fie mai mic, în funcţie de contribuţie. Ministrul a precizat că, în prezent, persoanelor care plătesc contribuţii la pensii sau la şomaj din venituri profesionale, inclusiv din drepturi de autor, li se acordă doar o treime din stagiul de cotizare, iar acest lucru urmează să fie corectat.

Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti a anunţat ieri că persoanele care nu au făcut plata contribuţiei pentru şomaj şi nu au depus declaraţia pot face acest lucru până în 31 august, prin poştă sau personal la sediul instituţiei.

O singură declaraţie

Autorităţile au afişat conturile la sediile instituţiilor la care se depun declaraţiile de impunere, a declarat preşedintele Casei de Pensii, Doina Pârcălabu. Ea a mai spus că persoanele care obţin venituri din activităţi independente, inclusiv drepturi de autor, au obligaţia de a depune câte o declaraţie o singură dată la Casa de Pensii, Agenţia pentru Şomaj şi Casa de Asigurări de Sănătate, urmând să depună alte declaraţii dacă veniturile scad sub 5 salarii medii brute.

Contribuţia de asigurări sociale de pensie este de 10,5 la sută din venitul brut, cea de şomaj - 0,5 la sută, iar cea de sănătate - 5,5 la sută. Până ieri, 1.700 de persoan e au depus declaraţii la Bucureşti, 1.600 la Cluj şi 1.300 la Timişoara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite