Debandadă în organizaţiile studenţeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

spiritele printre studenţi şi făceau s ă circule zvonuri cum că liderii studenţilor se folosesc de mişcarea studenţească pentru a intra în viaţa politică. În mai 2003, reprezentanţii

spiritele printre studenţi şi făceau s ă circule zvonuri cum că liderii studenţilor se folosesc de mişcarea studenţească pentru a intra în viaţa politică. În mai 2003, reprezentanţii ANOSR reclamau implicarea politicului în mişcarea studenţească, făcând referire directă la o nouă organizaţie studenţească, Uniunea Studenţilor din România (USR). "Manipularea mişcării studenţeşti se face prin dependenţă financiară", spunea atunci liderul ANOSR, Cristi Dumitru, care oferea şi argumente în favoarea afirmaţiei sale: "Subvenţiile merg numai către Uniunea Studenţilor din România, al cărei membru fondator, acum preşedinte de onoare, Gabriel Ispas, este membru PSD şi consilier al primului-ministru pe problemele studenţilor. Peste tot în ţară, filialele USR primesc fonduri. Cerem neimplicarea politicului în mişcarea studenţească". Că politicul nu s-a lăsat şi şi-a băgat coada permanent printre studenţi o dovedesc numeroase exemple. Marian Rujoiu, care l-a urmat pe Gabriel Ispas la conducerea ASUB, a primit, la 1 octombrie 2004, funcţia de director la Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor, aflată în acea perioadă în subordinea Dacianei Sârbu, membră a Tineretului Social Democrat. Nicolae Bănicioiu, preşedinte al Uniunii Studenţilor din România în perioada 2002-2004, a devenit ulterior deputat PSD, după ce a intermediat, alături de Victor Ponta, semnarea unui protocol de colaborare între Uniunea Studenţilor din România şi Tineretul Social Democrat.

USR şi ANOSR refuză sa lupte împreună
Disponibilitatea de a lucra împreună le lipseşte şi astăzi celor două organizaţii studenţeşti reprezentative, cu membri în mai toate centrele universitare din ţară: ANOSR, înfiinţată în 1999, şi USR, înfiinţată doi ani mai târziu. De ce nu luptă împreună pentru binele suprem al studenţilor? Florentin Gust, liderul USR, zice că nu ştie, că a moştenit rivalitatea atunci când a fost ales preşedinte, în ianuarie 2005. şi mai spune că el a propus celor din ANOSR ca organizaţiile să fuzioneze, dar nu a fost ascultat. Preşedintele ANOSR, Viorel Proteasa, susţine, pe de altă parte, că USR şi ANOSR au fost de la bun început pe poziţii diferite şi, de aceea, nu e loc de fuziune. "Noi suntem complet apolitici, pe când fostul lor preşedinte, Nicolae Bănicioiu, e deputat PSD, deci USR-ul e pe faţă cu PSD. De altfel, ei au încheiat şi un protocol de colaborare cu Tineretul Social Democrat. şi, până la urmă, USR-ul a fost înfiinţat tocmai ca să ne controleze pe noi, în 2001, pe vremea Ecaterinei Andronescu..."

Conflictele dintre studenţi au ajuns la tribunal
USR-ul are şi alte probleme, potrivit lui Proteasa: "Se judecă acum cu ASUB-ul, mai au un proces, legat de un proiect finanţat de ANSIT, când nişte tesedişti au plecat într-o deplasare în care trebuia să meargă un grup de copii handicapaţi. În plus, au fost, pentru a doua oară, respinşi de ESIB - The National Unions of Students in Europe, unde noi suntem membri încă din 2001". Aşadar, lucrurile merg prost chiar în interiorul organizaţiilor: ASUB, membru fondator al USR, a dat recent în judecată organizaţia înfiinţată în 2001, pentru intrarea acesteia în legalitate. "Între noi e o situaţie conflictuală generată de ilegalităţile care au loc la nivelul conducerii USR şi care se perpetuează încă de la primul mandat al lui Florentin Gust, din ianuarie 2005", spune Florin Ion, liderul ASUB. Nerecunoscând recenta Adunare Generală, la care Gust a ieşit din nou preşedinte al USR, Florin Ion spune şi că "protocolul politic dintre USR şi TSD deturnează activitatea USR de la scopul final - reprezentarea intereselor studenţilor - punând pe primul plan interesele politice ale unor lideri de conjunctură". Liderul ASUB subliniază şi că: "Bănicioiu a fost şi la Adunarea Generală din 2005, când a fost ales prima dată Gust, şi anul acesta, când s-a folosit de toate mijloacele şi de toate instrumentele de presiune ca Gust să iasă din nou, ca el să-şi păstreze puterea asupra organizaţiei pe care a condus-o până a intrat în PSD". Gust nu lasă nesancţionate afirmaţiile lui Proteasa: "Ei ne acuză pe noi cu protocolul încheiat cu TSD. Dar şi la ei e ditamai cearta: unii sunt cu Boc, Proteasa e cu Tăriceanu... Amintiţi-vă că la grevă ei nu au făcut nimic: de la ANOSR n-a ieşit nimeni în stradă. Au făcut un joc de imagine, iar noi, în ciuda acestui fapt, i-am lăsat şi pe ei să vină la negocieri!".

"Uniunea Studenţilor din România a fost înfiinţată tocmai ca să ne controleze şi e pe faţă cu PSD-ul!"
Viorel Proteasa,
lider ANOSR

"În ANOSR e acum ceartă mare: unele organizaţii sunt conduse de Boc, iar Proteasa e cu Tăriceanu"
Florentin Gust,
lider USR

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite