De ce le este teamă românilor cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mita a ajuns"sport naţional" la români
Mita a ajuns"sport naţional" la români

Cele mai mari motive de îngrijorare pentru români sunt legate de nivelul corupţiei, salarii, sistemul de sănătate, dar şi diferenţa dintre oamenii bogaţi şi cei săraci.

Potrivit sonsajului realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la acestea se adaugă temerile privind sistemul de pensii, şomajul, poluarea sau starea mediului înconjurător.

Cea mai mare problemă a României o reprezintă lipsa locurilor de muncă, au răspuns respondenţii.

De cealaltă parte cea mai mare problemă personală o reprezintă:

- lipsa banilor şi starea materială (23% dintre respondenţi)
- starea precară de sănătate (20%)
- lipsa locurilor de muncă (12%)
- pensia prea mică (8% )
- salariul prea mic (7%)
- viitorul copiilor (4%)
.

Situaţia economică a ţării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenţi, în timp ce doar 15% consideră că aceasta este bună sau foarte bună.

Totodată, 58% dintre români cred că situaţia economică actuală a ţării este mai proastă sau mult mai proastă decât cea existentă înainte de 1989. Românii sunt totuşi optimişti, 52% dintre ei considerând că peste cinci ani economia ţării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă.

Românii cu studii superioare, mai fericiţi

La capitolul fericire, 47% au spus că sunt, 40% că nu sunt, în timp ce 12% dintre români nu se consideră nici fericiţi, nici nefericiţi. De asemenea, persoanele cu studii superioare sunt mai fericite (51,7%) decât cele cu studii elementare (24,1%) şi cele cu studii medii (38,2%).

73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are şanse să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România.

Opt din zece români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalţi, în timp ce patru din zece nu se simt în siguranţă.

Motivele pentru care românii nu se simt în siguranţă sunt:

- infracţionalitatea (30%)
- greutăţile financiare (27%)
- nesiguranţa locului de muncă (8%)
- lipsa încrederii în oameni (6%)
- corupţia (4%)
- problemele cu care se confruntă ţara (4%)
- problemele de sănătate sau vârsta înaintată (3%)
- precum şi conducerea ţării (1%).

Studiul despre starea naţiunii a fost realizat în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), fiind analizate cele mai mari îngrijorări şi probleme ale românilor. Sondajul IRES a fost realizat telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de indivizi de 18 ani şi peste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite