DOVEDIT ŞTIINŢIFIC Alimentele modificate genetic dau cancer şi „apropie“ moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porumbul modificat genetic creşte riscul de apariţie a cancerului
Porumbul modificat genetic creşte riscul de apariţie a cancerului

Un grup de experţi francezi a ajuns la concluzia că porumbul modificat genetic favorizează apariţia tumorilor canceroase şi cresc riscul de mortalitate. Cercetările s-au făcut pe şobolani.

Disputele alimentate de produsele modificate genetic „explodează" din nou.

Un grup de cercetători din Franţa a realizat o cercetare şi a ajuns la concluzia că porumbul modificat genetic produce tumori cât nişte mingi de ping-pong, iar mortalitatea în rândul şobolanilor (pe aceste animale s-au efectuat studiile) care au consumat acest produs a fost mult mai mare decât în rândul celor care nu au mâncat, relatează AFP.

Specialiştii subliniază faptul că rezultatele studiului sunt alarmante, mai ales în condiţiile în care s-a efectuat pentru prima oară o analiză a impactului pesticidelor asupra sănătăţii.

Mortalitate şi tumori

Pentru a determina gravitatea folosirii produselor modificate genetic, experţii au urmărit, timp de doi ani, un grup martor de şobolani şi alţi 200 au fost împărţiţi în trei mari grupe: primul a fost hrănit cu porumb OGM NK603, al doilea cu porumb OGM tratat cu Roundup (erbicidul cel mai utilizat din lume) şi al treilea cu porumb nemodificat genetic, dar tratat cu acest erbicid.

„Primul şobolan mascul hrănit cu OGM a murit cu un an înaintea primului martor. Prima femelă cu opt luni înainte. Rezultatele arata o mortalitate mult mai rapidă şi mai ridicată în cazul consumului din fiecare dintre cele două produse (OGM şi Roundup)", explică profesorul Gilles-Eric Seralini, de la universitatea din Caen.

Specialiştii au mai observat şi că, în cazul celor 200 de şobolani, mortalitatea femelelor era de 2-3 ori mai mare faţă de cele care nu erau hrănite cu porumb „infectat". Şi tumorile erau mult mai multe - de 2-3 ori la ambele sexe.

„La doza cea mai redusa de Roundup am observa de 2,5 ori mai multe tumori mamare", mai spune profesorul.

Efecte toxice

Dacă în cazul unor miniştri sau eurodeputaţi, rezultatele au fost luate ca atare şi se doreşte a se impune măsuri stricte sau chiar interzicerea comercializării, Asociaţia Franceză a Biotehnologiilor Vegetale (AFBV) spune că numeroase studii care au evaluat efectele pe termen lung ale OMG-urilor nu au relevat niciodată efecte atât de toxice.

România este şi ea în pericol pentru că astfel de produse sunt importate de ţara noastră.
Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Ungaria, Luxemburg şi România au scos în afara legii anumite produse, invocând principiul precauţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite