Cutremur: Mărmureanu, scos la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seismologul rămâne membru în Consiliul de Administraţie şi director onorific al Institutului de Fizică a Pământului. Noul director este Constantin Ionescu (49 de ani), până acum director tehnic al Institutului.

Cel mai cunoscut seismolog din România, Gheorghe Mărmureanu, a fost schimbat de la conducerea Institutului de Fizică a Pământului printr-o decizie a şefului Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu. Decizia, care nu a fost publicată printr-un comunicat pe pagina de internet a ­ANCS, ar fi motivată de faptul că Mărmureanu ar fi depăşit cu aproape şapte ani pragul vârstei de pensionare.

Seismologul nu este însă nemulţumit de această decizie, pentru că el rămâne parte a conducerii instituţiei. „Am rămas în Consiliul de Administraţie şi sunt director general onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului. În plus, sunt la conducerea a două proiecte cu fonduri europene în valoare de milioane de euro. Până la fnalizarea acestora voi rămâne în institut", declară Gheorghe Mărmureanu.

Portretul unui specialist

Gheorghe Mărmureanu va împlini 72 de ani pe 3 decembrie 2011, dar spune că nu ia în calcul deocamdată o retragere completă din activitate. În afara proiectelor europene pe care le gestionează, scrie o nouă carte şi este la fel de interesat de cercetare ca întotdeauna. Nu-i plac alarmiştii şi face pe „pompierul de serviciu" atunci discursul televizat al unora depăşeşte graniţa raţionalului. Insistă de fiecare dată când are ocazia că „românii nu au de ce să se teamă", „până în 2040 nu vor fi cutremure mai mari de 7 grade", iar acestea „nu sunt chiar aşa de periculoase pentru România".

Crede că seismologia i-a fost predestinată. „M-am născut într-un an cu zodia Pământ, iar pe soţia mea ştiţi cum o chema înainte de căsătorie? Richter!", obişnuieşte să povestească. În prezent lucrează la punerea în funcţiune a „Sistemului de Avertizare Seismică în Timp Real", inovaţie a cercetătorilor de la Institut, care a şi fost premiată internaţional. Acest sistem presupune ca în 4 secunde de la declanşarea cutremurului să i se cunoască magnitudinea exactă, iar dacă aceasta e mai mare de 7 grade, autorităţile sunt alertate că urmează să resimtă unda unui cutremur major în următoarele 35 de secunde.

„Nu pare mult, dar este timp să se ia măsuri: pot fi blocate obiectivele de interes naţional cu risc major la cutremure sau poate fi  pus în alertă personalul de salvare", explică seismologul. El însuşi afirmă că nu e îngrijorat de următorul seism major, pe care îl va aştepta în acelaşi apartament din cartierul bucureştean Drumul Taberei în care locuieşte de câteva decenii. Oricum, nu crede că va mai prinde acest seism, iar până atunci „poate o să fim mai pregătiţi". Este nemulţumit de felul în care se prezintă construcţiile din România: cele vechi nu sunt renovate, iar multe dintre cele noi au fost ridicate după proiecte ale unor arhitecţi străini, care nu ştiu „cum lucrează Vrancea". Îi displac mai ales cele din sticlă şi metal, care nu ţin cont deloc de normele seismice
româneşti.

Specializat în Statele Unite, pe timpul comuniştilor

Gheorghe Mărmureanu s-a născut la 3 decembrie 1939, la Onceşti (judeţul Bacău), şi a făcut mai întâi Facultatea de Construcţii (1963) din Iaşi, pentru ca ulterior să termine şi Matematica. Şi-a luat doctoratul la universitatea americană Cornell (New York), în anii '70, când trebuia să dovedeşti că eşti excepţional ca să poţi ieşi din România. A lucrat apoi timp de doi ani la aceeaşi universitate, hotărând totuşi să revină în ţară. Deţine numeroase titluri ştiinţifice şi a publicat zeci de cărţi, fiind în prezent şi profesor de Risc Seismic la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite