„Cutie neagră“ pentru autoturisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentele grave sunt mult mai uşor de „descifrat“  cu ajutorul cutiilor negre
Accidentele grave sunt mult mai uşor de „descifrat“ cu ajutorul cutiilor negre

Un dispozitiv similar cu cele aflate la bordul avioanelor poate lămuri precis vinovăţiile în cazul unui accident de circulaţie. „Cutia neagră“ pentru maşini costă 200 de euro şi înregistrează parametrii de funcţio­nare ai autovehiculului pe care este montată.

Un astfel de dispozitiv, produs de o firmă germană, a fost prezentat în cadrul Simpozionului Internaţional de Criminalistică care a avut loc la Bucureşti.Ideea creării acestei „cutii negre" a venit din necesitatea stabilirii condiţiilor în care au avut loc accidentele grave produse în lanţ pe autostrăzi. În astfel de cazuri, cercetarea la faţa locului nu este relevantă, întrucât coliziunile se produc într-un timp scurt şi la viteze foarte mari. De cele mai multe ori, martorii cei mai importanţi sunt grav răniţi ori morţi.

Cutia neagră pentru maşini are aproximativ opt centimetri pătraţi şi se amplasează, în principiu, sub scaunul şoferului. Acest dispozitiv preia date de la computerul de bord, dar poate înregistra şi independent parametri importanţi pentru stabilirea cauzelor unui accident. Sunt stocate informaţii despre regimul de funcţionare a motorului, timpul, data şi ora producerii evenimentului, viteza, acceleraţiile longitudinală şi transversală ale maşinii, rotaţia autovehiculului, funcţionarea luminilor, funcţionarea semnalizatoarelor şi a stopurilor de frână.

Ajutor pentru anchetatori

„Dispozitivul nu poate înlocui cercetarea criminalistică la faţa locului, dar o poate sprijini cu informaţii preţioase. În cazurile de coliziune în lanţ permite stabilirea succesiunii acestor impacturi. Manevrele de virare care nu lasă urme, efectuate de către şofer în scopul evitării accidentului capătă astfel un suport material", a explicat inginerul Mircea Fierbinţeanu, cel care a prezentat sistemul Unfall Datenn Speisher (Accident Date Stocare).Ţări precum Germania şi Elveţia au montat deja „cutiile negre", pe cele mai multe maşini din producţia internă.

Şoferii sunt reticenţi

În momentul de faţă există în circulaţie maşini dotate cu astfel de cutii negre, dar montarea lor pe autovehicule nu este obligatorie. „Deşi costurile suplimentare suportate pentru o astfel de opţiune sunt minime, ridicându-se la cel mult 200 de euro, unii şoferi sunt reticenţi la aceste sisteme. Ei invocă de fapt nevoia de intimitate. De altfel, la primele variante ale cutiei negre chiar există posibilitatea ştergerii înregistrării printr-o simplă apăsare de buton. În curând însă, acest dispozitiv ar putea fi obligatoriu pentru fiecare tip de autovehicul în parte", a mai spus Mircea Fierbinţeanu.

Reconstituirea 3D a unui accident

La simpozionul de Criminalistică au mai fost prezentate şi alte sisteme care pot ajuta foarte mult anchetatorii în anumite situaţii. Programul Quiq Map 3D permite reconstituirea în format 2D şi 3D, în maximum 10 minute, a anumitor incidente, scurtând foarte mult timpul expertizelor clasice. Sistemul este folosit de peste 15 ani în Statele Unite ale Americii. În urmă cu trei ani a fost implementat şi în Polonia. După introducerea datelor obţinute de la locul faptei, softul are capacitatea de a „construi" un film al unui accident sau al unui incident cu împuşcături.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite