Cursuri de recalificare şi ajutor de şomaj pentru angajaţii disponibilizaţi din agenţiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursuri de recalificare şi ajutor de şomaj pentru angajaţii disponibilizaţi din agenţiile de stat
Cursuri de recalificare şi ajutor de şomaj pentru angajaţii disponibilizaţi din agenţiile de stat

Primul ministru Emil Boc a declarat astăzi, la postul public de radio, că angajaţii care vor fi disponibilizaţi în urma restructurării agenţiilor guvernamentale vor primi ajutor de şomaj cel puţin un an şi vor beneficia de cursuri de recalificare, iar oamenii de afaceri vor fi susţinuţi să înfiinţeze noi locuri de muncă.

Întrebat dacă salariaţii disponibilizaţi vor fi ajutaţi de stat, Boc a spus că fiecare minister trebuie să facă o "analiză legală" pentru fiecare structură subordonată, afectată de procesul de restructurare.

Premierul a declarat, la postul public de radio, că angajaţii disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj "cel puţin un an", vor beneficia de un program de recalificare profesională, iar Guvernul va susţine mediul de afaceri pentru noi angajări. Emil Boc a mai spus că vor fi şi cazuri, "acolo unde se justifică", în care se vor face angajări în cadrul structurilor de stat subordonate Guvernului.

Şeful Executivului a spus că în intervalul 2005 - 2008 numărul posturilor din administraţia centrală a crescut cu 20% - respectiv cu 64.000, iar creşterea per total în aparatul de stat a fost de 16%. În instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii, creşterea a fost de 30%, iar în cele finanţate integral din venituri proprii - de 10%. Cheltuielile cu personalul au crescut în acelaşi interval, în întreg aparatul de stat, cu 200%. "Am avut noi creştere economică de 200% în aceşti ani? Deci este clar că aici au avut loc abuzuri. Este clar că s-a umflat artificial în unele domenii acest aparat de stat", a spus Boc.

Potrivit lui Boc, printre agenţiile care nu pot fi desfiinţate se află Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, ORNISS, agenţiile de plăţi din domeniul agriculturii, ISCIR, Autoritatea pentru Controlul Activităţilor Nucleare, ANSVSA sau ANRE.

Premierul a anunţat ieri, la finalul şedinţei Executivului, că din cele 226 de agenţii, administraţii, autorităţi, centre, companii, inspectorate, inspecţii, oficii, laboratoare, regii şi institute care funcţionează în subordinea Guvernului vor rămâne 107.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite