Cum să mori dintr-o fractură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat în vârstă de 11 ani, din Alexandria, a murit după ce şi-a fracturat piciorul şi a făcut septicemie. Părinţii îl acuză de tragedie pe medicul care l-a tratat. Un copil cu fractură trebuie să fie tratat de un ortoped pediatru, spune profesorul doctor Gheorghe Burnei. În ţară mai lucrează însă doar 20 de specialişti în acest domeniu.

Florin Adrian Diaconu, un copil din comuna Ţigăneşti, a decedat în Joia Mare după ce şi-a fracturat piciorul şi a făcut septicemie. Părinţii îl acuză de malpraxis pe medicul Gheorghe Pănculescu, de la Spitalul Judeţean Alexandria.

Băiatul avea un handicap din naştere şi era imobilizat în scaunul cu rotile. La 22 februarie el a căzut din pat şi şi-a rupt piciorul. Părinţii l-au dus la spital, iar medicul i l-a pus în ghips.

„Am stat două zile în spital şi în afară de un algocalmin şi un fenobarbital altceva nu i-a dat. Ne-a chemat după o lună să-i scoată gipsul şi atunci a văzut că-i rană şi i-a dat antibiotic. Pe 22 martie am plecat la Bucureşti, la «Grigore Alexandrescu». Medicii au rămas uimiţi de starea proastă în care se afla Florin şi l-au băgat imediat la Terapie Intensivă. A doua zi l-au operat, dar, după trei săptămâni de stat la reanimare, chiar în Joia Mare, a murit, pentru că infecţia ajunsese la plămâni. Avea septicemie", ne-a spus mama băiatului.

Femeia vrea ca doctorul să nu mai profeseze. „Medicul Pănculescu nu şi-a dat deloc interesul. Nu vreau decât să se facă dreptate. Noi nu am făcut nicăieri sesizări, dar când eram la Bucureşti ne-a căutat cineva de la Asociaţia Pacienţilor. Medicii de la Bucureşti şi-au dat tot interesul pentru a ne salva copilul", a mai spus ea.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat

Conducerea spitalului din Alexandria a făcut deja o anchetă, iar rezultatul e în favoarea doctorului Pănculescu. „Era un copil cu probleme mari, cu handicap de gradul 1, care nu se ştie cum a căzut.

Avea nouă kilograme, cât un copil de un an. Prima dată când a venit la noi avea fractură închisă, deci medicul a acţionat cum trebuie. Şi ancheta internă pe care am făcut-o noi şi cei de la DSP a scos la iveală acelaşi lucru: medicul nu are nicio vină.

Copilul ăsta nu mergea, nu auzea, făcea convulsii, avea multe alte afecţiuni", ne-a spus Monica Roşu, purtător de cuvânt al spitalului. Gheorghe Pănculescu a refuzat să dea declaraţii.

Şi Colegiul Medicilor a început o anchetă. „În zilele următoare vom avea nişte date concrete. Numai o comisie de specialişti poate spune cine şi dacă este un vinovat în acest caz", ne-a spus profesorul doctor Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

Lipsesc ortopezii pediatri

Profesorul doctor Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie" din Capitală, unul dintre puţinii specialişti în ortopedie pediatrică din ţară, spune că e vital ca un copil să fie tratat de un ortoped pediatru: „Copilul trebuie tratat diferit comparativ cu un adult, pentru că fracturile lor sunt diferite. Cei mici sunt foarte neastâmpăraţi, mereu cad, îşi fracturează mâinile, picioarele. Nu ar trebui să lipsească din niciun spital specialiştii în ortopedie pediatrică." El a adăugat că specializarea lipseşte aproape cu desăvârşire din spitale.

„Această specializare a fost scoasă din învăţământul medical în urmă cu cinci ani, în condiţiile în care în ţară au mai rămas doar 20 de specialişti în acest domeniu. De aceea se moare de la o aparent banală fractură, pentru că nu sunt specialişti. Anul trecut am reuşit, după ce am dus un adevărat război în instanţă, să reintroduc această specializare în sistem, dar Ministerul Sănătăţii a făcut recurs", ne-a spus prof.dr. Gheorghe Burnei.

Alte cazuri de posibil malpraxis

Un copil de 8 ani a ajuns la spitalul din Olteniţa, la 16 august 2010, cu o plagă la genunchi. El a decedat după două zile din cauza unei septicemii. Un caz similar s-a înregistrat în mai 2010, la Spitalul Judeţean Slatina. Un copil de 9 ani a murit la patru zile după ce a fost internat pentru a i se trata o fractură la antebraţul stâng. Rana s-a infectat, iar copilul a făcut septicemie. Colegiul Medicilor face şi acum anchete în aceste cazuri. „Anchetele nu sunt încă gata. Într-un caz, cel de la Slatina, medicul a primit o sancţiune, dar a făcut recurs", a declarat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite