VIDEO Cum a ajuns „Pufuleţ“ să dea mâna cu Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanul Ionuţ Dan Cristea (24 de ani) este primul absolvent român al Academiei Gărzii de Coastă a SUA, potrivit informaţiei publicate de site-ul daylife.com. La festivitatea de încheiere a cursurilor, tânărul român, poreclit de foştii colegi de liceu „Pufuleţ“, a fost felicitat chiar de preşedintele american Barack Obama.

Fiu de militar, învăţat cu reguli stricte, Ionuţ Dan Cristea (24 de ani) a absolvit în 2006 Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Constanţa, apoi a fost admis la Academia Navală „Mircea cel Bătrân", de unde a fost selectat pentru Academia Gărzii de Coastă a Statelor Unite ale Americii. Miercuri, el a fost felicitat de preşedintele Barack Obama în cadrul unei festivităţi organizate în New London, Connecticut.

Foştii colegi de liceu ai lui Ionuţ se mândresc cu el. Despre băiatul plinuţ, înalt, întotdeauna pus pe şotii, au doar cuvinte frumoase. „Stătea în ultima bancă, pentru că era mai înalt decât toţi ceilalţi. Era înalt, însă nu avea constituţia atletică pe care a căpătat-o după mulţi ani de antrenamente în Statele Unite ale Americii", spune Elena, o fostă colegă de clasă.

I se zicea „Pufuleţ"

Cadetul a practicat rugby de performanţă în adolescenţă. „A jucat în Constanţa, ştiu că mergea la antrenamente la Farul. Ştiu că şi în America a practicat o vreme acest sport", îşi mai aminteşte tânăra.Nu excela la învăţătură. Nu era însă nici la coada clasei ci, pe undeva, pe la mijloc. Se oferea întotdeauna să răspundă la ore şi ieşea la tablă foarte des. Îi plăcea însă foarte mult limba engleză, pe care o stăpânea foarte bine. Avea foarte mare încredere în el şi în ceea ce o să realizeze mai târziu.

„Lasă, c-o să vedeţi unde o să ajung eu!", le-a spus colegilor şi prietenilor în repetate rânduri. Nu avea o părere bună despre facultăţile din România şi îşi dorea foarte mult să studieze în străinătate. Cu toate acestea, după terminarea liceului s-a înscris la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" din Constanţa. N-a apucat s-o termine întrucât a fost selectat pentru unitatea de învăţământ de peste Ocean, în urma unui concurs de dosare. Elevul de la „Blaga" a primit şi o poreclă din partea colegilor. „Îl alintam «Pufuleţ», pentru că era aşa... pufos", îşi amintesc colegii. Lui Dan i-a plăcut atât de mult apelativul, încât pe iepurele pe care l-a primit la majorat din partea colegilor îl striga tot „Pufuleţ".

Avocatul clasei

Profesoara de fizică din liceu, Lelia Zevri, cea care i-a fost şi dirigintă, şi-l aminteşte ca pe un elev extrem de serios şi ambiţios. „Era avocatul clasei. Apăra nu numai punctul lui de vedere, ci şi al colegilor. În 2005 a participat la o campanie umanitară alături de colegii lui. Au strâns aproape jumătate de miliard de lei vechi pentru un coleg de-al lor care avea nevoie de un transplant renal." Lelia Zevri este cea care i-a dat scrisoarea de recomandare pentru bursa din America. Fostul elev al liceului este caracterizat de directoarea Iuliana Linea ca având foarte multă personalitate. „Mă mir că a ales o carieră militară, avea destulă personalitate. Nu prea suporta să fie călcat în picioare", afirmă directoarea de la „Blaga".

Dan Ionuţ Cristea a intrat

la liceu cu media generală 8,50 şi a obţinut la Bacalaureat media 9,00. Foştii lui dascăli speră că elevul cu care se mândresc va trece pe la liceu să le împărtăşească şi colegilor mai mici experienţa sa.

Bunicii, stabiliţi peste Ocean

Înainte să plece în SUA, Dan Ionuţ a locuit cu mama sa într-o casă din cartierul constănţean Medeea. Părinţii s‑au despărţit în urmă cu mai mulţi ani. Vecinii spun că bunicii tânărului sunt stabiliţi în America de ani buni. Recent, şi mama lui a plecat în SUA, pentru a-i fi alături la evenimentul prilejuit de absolvirea prestigioasei academii americane.Vecinii spun că nu l-a mai văzut pe Ionuţ de aproape trei ani. „E un băiat bun, a reuşit să se descurce şi să studieze în America. Ionuţ este foarte respectuos, dar îl văd rar", a spus un vecin al familiei.  A contribuit Mariana Iancu

Românul făcut „maghiar"

Pe site-ul agenţiei de presă Reuters, Ionuţ Cristea este ungur. Fotografiile de la festivitatea de premiere a cadeţilor în care apare românul nostru au fost denumite de jurnaliştii de la Reuters cu „cadet maghiar alături de preşedintele SUA, Barack Obama".

Doar jumătate dintre studenţi termină academia

Fondată în 1876, United States Coast Guard Academy (USCGA) este academia militară ce pregăteşte viitorii ofiţeri ai Gărzii de Coastă americane. Prestigioasa instituţie este localizată în New London, Connecticut. Cadeţii au obligaţia ca, după absolvire, să activeze cinci ani în armată, potrivit site-ului instituţiei. Academia oferă instruire susţinută, la un raport de un profesor la opt studenţi. Rigoarea instituţiei face ca doar jumătate dintre studenţi să absolve academia, astfel că în fiecare an, aproximativ 200 de cadeţi finalizează studiile. Se pare că niciun oficial român nu a fost prezent la ceremonia de absolvire, deşi la sediul Guvernului şi al Ambasadei României au fost trimise invitaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite