Cum poţi da admitere la a doua facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima facultate poate fi urmată pe locurile bugetate. Pentru a doua, studentul trebuie să plătească.Tinerii care vor să studieze la două facultăţi se pot înscrie la cursurile unei facultăţi de stat şi, în acelaşi timp, la una privată sau la una publică, dar cu taxă.

Doar olimpicii pot face două facultăţi pe locurile finanţate de stat. Reglementările actuale nu interzic însă tinerilor să se înscrie la
cursurile unei facultăţi de stat şi, în acelaşi timp, la una privată sau la una publică, dar cu taxă.

În cazul în care candidatul se înscrie pentru concurs şi la o altă facultate, în locul diplomei de bacalaureat va prezenta o copie legalizată a acesteia şi copia legitimaţiei de înscriere la concurs la prima facultate.

Candidaţii care sunt deja studenţi pot prezenta diploma de bacalaureat în copie legalizată. Pentru că nu există reglementări unitare, fiecare universitate şi-a făcut propriile reguli.

An special la A.S.E.

Profesorii sunt de părere că este dificil să frecventezi cursurile mai multor facultăţi, de aceea unele universităţi au încercat să găsească soluţii ajutătoare pentru cei care vor mai multe diplome.De exemplu, la Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, după trei ani de licenţă poţi urma un an special la ID, la o altă specializare, şi obţii o a doua diplomă. Metodologia prevede că absolvenţii cu diplomă de licenţă de trei ani ai ASE-ului pot urma, în anul absolvirii sau în anul următor, o a doua specializare într-un program special.

Acesta are durata de un an. Disciplinele se regăsesc în curricula anilor I-III ai învăţământului de licenţă cu prezenţă în campus. Anul special se organizează ca învăţământ la distanţă. Condiţia de înscriere este ca media generală de absolvire a licenţei să fie minim opt.

Anul de studiu pentru a doua specializare se organizează la următoarele programe: Administraţie publică, Administraţia afacerilor (Comerţ), Contabilitate şi Informatică de Gestiune, Finanţe şi Bănci, Informatică Economică,Management, Marketing. Candidaţii declaraţi admişi sunt înmatriculaţi în anul III, pentru anul universitar 2009-2010. Primii doi ani de studiu se echivalează cu primii doi ani parcurşi în programul de licenţă de trei ani absolvit.

3.600 de lei pe an taxă de şcolarizare

Pentru obţinerea celei de-a a doua specializări, în anul universitar 2009 - 2010, taxa de înscriere este de 500 lei, iar taxa de şcolarizare este de 3.600 lei, din care jumătate se plăteşte la înscriere pentru confirmarea admiterii.
Perioada de înscriere este de 28-31 iulie, între orele 9.00-14.00.

La Iaşi nu se pot urma două facultăţi simultan

Studenţilor Universităţii ieşene „Alexandru I. Cuza“ le este interzis prin regulament să urmeze simultan cursurile a două facultăţi. Ei pot face însă o a doua spe-cializare, începând cu anul al III-lea de studiu, pentru care primesc diplomă. Hotărârea a fost luată de către Senatul Universităţii “Cuza”, şi are la bază un calcul privind timpul pe care fiecare tânăr ar trebui să-l dedice învăţăturii, dar şi odihnei.

De aceea, conducerea universităţii a găsit o alternativă pentru studenţii care vor să-şi îmbogăţească cunoştinţele din alte domenii, decât cele pe care i le ofertă facultatea aleasă. În anul al III-lea, cei interesaţi pot alege un pachet de studiu de la o altă facultate.

De exemplu, un student care învaţă la Facultatea de Matematică şi care consideră că vrea să aibă cunoştinţe îmbogăţite de geografie poate merge în anul al III-lea la cursurile acestei facultăţi. Astfel, la terminarea facultăţii, un student de la „Al. I. Cuza“ care a mai optat şi pentru cursurile altei facultăţi din cadrul aceleiaşi instituţii va primi şi un supliment la diploma de licenţă. La Universitatea „Al. I. Cuza“, taxa de şcolarizare variază între 2.000 şi 3.000 de lei, în funcţie de facultate.

Taxă  redusă la Cluj-Napoca

La Universitatea “Babeş Bolyai” (UBB) din Cluj, studenţii care vor o a doua diplomă beneficiază de o reducere a taxei de şcolarizare, taxă ce variază între 2.000 şi 4.000 de lei. În baza programului “A doua diplomă în UBB”, taxa este redusă cu 40% pentru absolvenţi şi cu 75% pentru studenţii la altă facultate sau specializare.

Acte necesare pentru înscriere

Diploma de licenţă sau adeverinţa de absolvire cu precizarea mediilor pe ani de studiu şi a mediei/notei examenului de licenţă.

Foaia matricolă sau suplimentul de diplomă de la programul de licenţă.

Diploma de bacalaureat.

Certificatul de naştere.

Certificatul de căsătorie.

Copia după buletin sau Carte de Identitate.

Două fotografii tip buletin de identitate.

Copie după chitanţă de plată a jumătate din taxa anuală de şcolarizare.

E-mailul şi telefonul de contact.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite