Culmea academică: doi rectori şi două senate la Universitatea "P. Andrei" Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nici în ziua de azi. Circul academic a atins apogeul: universitatea are astăzi doi rectori şi două senate, constituite în jurul a doi dintre fondatori, Niculae Niculescu şi Doru Tompea. Cei doi

nici în ziua de azi. Circul academic a atins apogeul: universitatea are astăzi doi rectori şi două senate, constituite în jurul a doi dintre fondatori, Niculae Niculescu şi Doru Tompea. Cei doi au pe rol 26 de procese.

Alegeri contestate
Martie 2004. Niculae Niculescu este ales rector. Doru Tompea contestă alegerile pe motiv că două dintre facultăţile universităţii nu au fost invitate să ia parte la scrutin - Facultatea de Psihologie, Asistenţă Socială şi Sociologie şi Facultatea de ştiinţe Politice - şi, din acest moment, drumurile celor doi se despart, iar în universitate se instalează haosul. Ministerul Educaţiei nu îl recunoaşte pe Niculescu ca rector şi refuză să îl confirme în funcţie. În paralel, cele două facultăţi "disidente" se îndepărtează cu totul de instituţia-mamă, îşi convoacă şi ele un senat universitar şi şi-l aleg rector, în iunie 2005, pe Tiberiu Rudică. "Tompea a vrut şi el să fie rector, acesta este necazul. Dar pentru că nu avea sprijinul necesar, s-a îndepărtat de noi şi a început să reclame tot ce se putea: că am absorbit ilegal Universitatea Apollonia, că universitatea nu are pantă pentru handicapaţi la lifturile panoramice, şi tot aşa... . Noi le-am rezervat în senatul universităţii zece locuri, din cele 47 existente, dar n-au venit niciodată la şedinţe şi şi-au făcut şi ei un senat al lor, din vreo 15 persoane. Ei îşi doresc, după cum au şi spus pe ici, pe colo, să facem, două universităţi: Universitatea
Petre Andrei 1
şi Universitatea
Petre Andrei 2
, lucru cu care noi nu suntem de acord!", spune rectorul neconfirmat de minister, Niculae Niculescu. Pe de altă parte, Doru Tompea susţine, în continuare, ilegalitatea alegerilor din 2004 şi spune că are răspuns la toate acuzele lui Niculescu. şi că da, "ultima soluţie ar fi ca să ne separăm. Dacă, din păcate, nu s-ar ajunge la un consens, trebuie să găsim soluţii pentru supravieţuirea fiecărei entităţi în parte. Pentru că, până la urmă, sunt foarte multe lucruri care ne separă, foarte multe lucruri care trebuie discutate...".

Diplomele studenţilor, fără valoare
"Tompea, ca şi decan al Facultăţii de Psihologie, a organizat licenţă şi în 2003, şi în 2004, şi în 2005, vrea şi acum să organizeze, dar el nu a anunţat niciodată senatul universităţii şi nu le-a dat absolvenţilor diplome. Le-a dat doar nişte adeverinţe, care nu sunt semnate de mine, ca rector, ci doar de el şi de o secretară, or, aceste adeverinţe nu au nicio valabilitate! Putea să vină şi să spună că organizează licenţă, treceam peste neînţelegeri şi le eliberam copiilor diplome, că ei n-au nicio vină... Dar ei nu ne-au trimis nouă nimic, nici foi matricole, nici procesele-verbale de la susţinerea lucrărilor de diplomă...", spune Niculescu. Potrivit aceluiaşi rector pe care Ministerul Educaţiei refuză să îl confirme, la Facultatea de ştiinţe Politice "e dezastru şi mai mare! Promoţiile 2001/2002 şi 2002/2003 au dat licenţa la Cluj, la Babeş-Bolyai, pentru ca, în februarie 2004, să organizeze o sesiune specială de licenţă chiar aici, la Iaşi. Concret, au făcut un aranjament cu SNSPA-ul şi au adus doi profesori de acolo ca să dea licenţa cu 14 absolvenţi care nu se duseseră la Cluj - nume mari, Marian Oprişan, Dan Cârlan, care e senator PD de Iaşi acum, soţia lui Tompea... Au fost multe nereguli atunci: ministerul trebuia să-şi dea acordul pentru susţinerea acestei sesiuni de licenţă cu profesori de la SNSPA - acest acord nu s-a cerut, de la SNSPA au venit doi lectori, iar comisia trebuia să fie compusă din trei persoane, din care unul, cel puţin, conferenţiar, ca să fie preşedinte al comisiei... şi, deşi în urma acestei licenţe măsluite l-am destituit din funcţia de decan al Facultăţii de ştiinţe Politice pe Cristian Bocancea şi, ulterior, i-am şi desfăcut contractul de muncă, el a semnat separat un contract cu Tompea şi zice că e în continuare decan". De partea cealaltă, lucrurile se văd cu totul altfel. Tompea zice că decanului Bocancea i s-a desfăcut "abuziv" contractul de muncă, Niculescu invocând "o presupusă neregulă" în organizarea examenului de licenţă din sesiunea februarie 2004: "În fapt, examenul nu a fost organizat de decan, ci de Facultatea de ştiinţe Politice din cadrul SNSPA Bucureşti, responsabilitatea organizării revenind acestei instituţii. De altfel, nicio instituţie abilitată nu a constatat vreo neregulă, imputabilă fie instituţiei organizatoare, fie decanului Bocancea". Acelaşi Doru Tompea mai spune şi că Niculescu a blocat adesea funcţionarea celor două facultăţi - Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de ştiinţe Politice, prin "alocarea deficitară a spaţiilor de învăţământ din noul sediu al UPA, neonorarea unor obligaţii de plată către cadrele didactice şi de către diverşi prestatori care au avut relaţii contractuale cu facultăţile menţionate, întreruperea repetată a alimentării cu energie electrică sau suspendarea liniilor de telefonie fixă".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite