VIDEO Dilema săptămânii: Cu sau fără uniformă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea reintroducerii unei ţinute obligatorii a declanşat dezbateri aprinse în această săptămână. Deputatul PDL Cezar Preda vrea ca, din septembrie, elevii din primele cicluri de învăţământ să poarte uniforme.

Într-o societate în care elevii sunt mai preocupaţi de stilul vestimentar decât adulţii, propunerea democrat-liberalului Cezar Preda de reintroducere a uniformelor în şcoli a provocat panică printre copii.

Mai citeşte şi:

Dezbatere despre obligativitatea uniformelor în şcoală?

Forumurile de pe internet sunt încărcate de interjecţii care exprimă nemulţumirea şcolarilor vizavi de „uniformizarea", de „înregimentarea" lor. În toată această discuţie, ei par singurii care se opun vehement costumaţiilor şcolare, motivând că printr-o astfel de ţinută îşi vor pierde identitatea.

Tema este veche, o propunere similară fiind dezbătută cu cinci ani în urmă, iar argumentele din prezent nu aduc nimic nou. Şcolile româneşti au obţinut o autonomie din ce în ce mai semnificativă, întărită şi prin noua Lege a educaţiei. De aceea, este curios faptul că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege atât de importantă, eludând rolul Parlamentului, în timp ce deputatul Preda cheamă Legislativul să se pronunţe asupra unei chestiuni ce poate fi rezolvată de fiecare şcoală în parte, printr-un regulament de ordine interioară, fără să fie nevoie de o nouă lege. În plus, două opinii „mecanice" sugrumă miezul problemei: pe de o parte, uitatul în ograda vecinilor şi ignorarea dezbaterii interne, iar pe de altă parte, dezgroparea imaginii şterse a şcolarului din perioada comunistă. http://www.adevarul.ro/locale/oradea/Vanatorii-Balc-asteptati-Aeroportul-Oradea_0_412759032.html

Să-i admiri pe elevii japonezi, care şi în timpul activităţilor extraşcolare îşi poartă uniformele, sau să înfierezi această iniţiativă pe motiv că e „ceauşistă" - aceste argumente nu duc nicăieri. În majoritate, cei care susţin ţinutele şcolare vorbesc în termeni psihologici despre efectele acestora - coeziune de grup, bună înţelegere între copii, depăşirea preconcepţiilor legate de situaţia materială a colegilor de clasă -, şi mai puţin de costurile pe care le vor suporta părinţii.

„Uniforma este un atribut excepţional"

Psihologul Hanibal Dumitraşcu spune că, după Revoluţie, când uniformele nu au mai fost obligatorii, s-a văzut că ceva este absent în lumea şcolii, în universul mental al elevilor, precum şi al societăţii în general.„Pentru mine, cel mai important argument în favoarea uniformei este că aceasta protejează elevul, mai ales în stradă, îl fereşte de cei care consideră că acel copil din faţa lor este neintegrat. Un alt argument este că le conferă elevilor cu posibilităţi financiare modeste o protecţie la nivelul imaginii de cei care au familii cu venituri mai mari", explică Dumitraşcu.

În plus, adaugă el, cu ajutorul ţinutelor şcolare, indiferent de veniturile părinţilor, între elevi se va forma o coeziune, îşi vor găsi identitatea, vor avea sentimentul de apartenenţă la un grup şi, astfel, vor fi motivaţi către o acţiune comună. Iar aici discuţia tinde către lipsa de proiecte comune în spaţiul public prezent, către faptul că nu ştim să ne cerem drepturile.

„Am purtat uniformă cu matricolă pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, din clasa I până la sfârşitul liceului. Eu, unul, încercam să ies din pluton şi purtam bretele, nodul de la cravată mi-l făceam altfel. Mici semne de frondă...", îşi aminteşte psihologul.Faţă de comparaţia cu perioada de dinainte de 1989, Hanibal Dumitraşcu este tranşant: uniforma ar fi integrată şi recunoscută altfel de către actualii elevi decât în timpul regimului Ceauşescu, atunci când era considerată un element de represiune, de uniformizare.

"Uniforma conferă elevilor cu posibilităţi financiare modeste o protecţie la nivelul imaginii de cei care au familii cu venituri mai mari."
Hanibal Dumitraşcu psiholog

„Fiecare şcoală trebuie să decidă"

Andrei Marga, fostul ministru al Învăţământului, este categoric în privinţa propunerii înaintate de Cezar Preda: „Fiecare şcoală trebuie să decidă purtarea uniformelor. Propunerea domnului Cezar Preda este demagogică, Domnia Sa ar trebui să se ocupe de chestiuni mai serioase". Transferarea puterii de decizie consiliilor de conducere din şcoli este şi poziţia adoptată de Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România.

„Cât timp rămâne alegerea şcolii împreună cu părinţii şi copiii, suntem de acord. N-am vrea să-i vedem pe toţi copiii din ţară îmbrăcaţi la fel, ca în perioada de tristă amintire. Ar trebui o uniformă cap-coadă, dar la nivelul întregii şcoli, nu pe cicluri de învăţământ sau clase. Lucrurile împinse la extrem nu sunt bune. Să lăsăm copiii şi şcoala să aleagă, pentru ca ţinuta să fie decentă pentru vârsta lor", spune Mihaela Gună.

În opinia sa, uniforma face să dispară diferenţa de resurse financiare între copii, dar şi dintre copii şi cadrele didactice, iar purtarea ei are şi efecte pozitive: „Cum unele şcoli nu au portari, oricine poate intra. Uniforma este o soluţie şi pentru un control al accesului în şcoală, dar trebuie purtată cu onoare, cu mândrie".

Ea consideră totuşi că purtarea uniformei nu rezolvă problemele de fond ale şcolii şi este contrariată de faptul că Parlamentul va dezbate o astfel de propunere, în timp ce Legea educaţiei a fost asumată de Guvern: „A fost inversat rolul instituţiilor şi n-am aflat noi?", se întreabă, amar, Mihaela Gună.

"Propunerea este demagogică, Cezar Preda ar trebui să se ocupe de chestiuni mai serioase."
Andrei Marga rector al Universităţii  „Babeş-Bolyai"

image
image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite