Cu ce se laudă anul acesta podgoriile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ce se laudă anul acesta podgoriile româneşti
Cu ce se laudă anul acesta podgoriile româneşti

Murfatlar a lansat în 2009 Cabernet Sauvignon Special, iar Podgoriile Tohani, două noi soiuri de vin, Budureasca şi Origini. Coloşii vitivinicoli de pe piaţa românească şi-au îmbogăţit portofoliul cu noi produse.

Podgoriile Tohani au din toamna acestui an două game noi de vinuri, fabricate de Roterfield Properties: Budureasca, după numele sitului arheologic de lângă Gura Vadului, şi Origini.

În schimb, ultima noutate a celor de la Murfatlar este Cabernet Sauvignon Special, în colecţia care poartă numele „Fatum“ („destin“ în limba latină) – un vin roşu sec din gama superpremium.

Asalt pe piaţa vinurilor roşii

Muscat, Sauvignon Blanc, Riesling, Traminer, Pinot Gris sau Fetească sunt sortimentele de vin alb pe care le produce crama de la Jidvei. „Cel mai apreciat de consumatori este însă Dry Muscat. Probabil, este cel mai bine vândut vin din România”, spune Ioan Buia, directorul complexului de vinificaţie.

De puţin timp, de pe poarta fabricii ies şi vinuri roşii şi roze. În acest sens, compania Jidvei a achiziţionat din Franţa mai multe soiuri de struguri, precum Merlot sau Pinot Noir.

„Nu facem faţă cererii“

Şi pentru Cramele Recaş, ultimii ani au fost extrem de prolifici, mai ales în ceea ce priveşte recunoaşterea în cele mai importante competiţii internaţionale, unde au obţinut o serie de medalii de aur şi argint.

Cele mai premiate mărci sunt Cuvee Uberland, Sole Chardonay şi Syrah Rooster. Printre cele mai apreciate branduri se numără şi Castle Rock şi Schwaben Wein.

„Anul acesta, 35 la sută din producţie merge la export, iar 65 la sută, în ţară. Nici pe piaţa internă nu am scăzut, iar pe piaţa externă nu putem face faţă cererii”, se laudă Gheorghe Iova, director la Cramele Recaş.

Murfatlar se mândreşte cu „Lacrima“

„Lacrima lui Ovidiu“, unicul vin licoros din ţara noastră, este unul dintre cele mai căutate vinuri din România. Producătorii spun că este obţinut prin amestecarea soiurilor Chardonnay, Pinot Gris şi Muscat Ottonel. În timpul maturării în butoaie, vinul se colorează în chihlimbariu.

Pe dealurile din comuna Cotnari se cultivă cu precădere patru soiuri de struguri - Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească, Frâncuşa şi Feteasca. Viticultorii au învăţat că bărbaţilor li se potriveşte cel mai bine Frâncuşa, cu gustul ei dur, iar femeilor, Tămâioasa cea parfumată şi dulce.

Ba al nostru e mai bun!

„Sauvignonul Blanc de Drăgăşani este mai bun decât cel al francezilor”, este concluzia drastică a lui Gheorghe Iordache, „specialist în vinuri”. Un alt vin cu care se laudă viticultorii din zonă este “Negrul de Drăgăşani”, un vin negru, vârtos, puţin aromat.

România viticolă

În ţara noastră, viile pe rod ocupă în jur de 240.000 de hectare. Şi astfel, după suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie, România se clasează pe locul cinci în UE, şi pe locul nouă în ierarhia mondială.

image

Anul acesta, 35 la sută din producţie merge la export, iar 65 la sută, în ţară. Nici pe piaţa internă nu am scăzut, iar pe piaţa externă nu putem face faţă cererii.

image


Gheorghe Iova
director la Cramele Recaş

Principalele soiuri cultivate, pe regiuni, în România

  • Banat: Italian Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cadarcă Merlot, Burgund Mare.
  • Dobrogea: Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Italian Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot.
  • Moldova: Fetească Regală, Muscat Ottonel, Aligote, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Grasă, Francuşă, Galbenă, Busuioacă.
  • Crişana-Maramureş: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cadarcă, Merlot, Burgund Mare, Italian Riesling.
  • Muntenia-Oltenia: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund Mare, Fetească Neagră, Fetească Albă, Italian Riesling, Pinot Gris.
  • Transilvania: Fetească Albă, Traminer Rose, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Regală.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite