Cseke Attila: "Nici Superman, nici Spiderman" nu puteau curăţa sistemul sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nici Superman, nici Spiderman" nu puteau face ordine în sistemul sanitar românesc în timp record, este de părere ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, care a adăugat că a fost "consternat" de "halul sistemului" pe care l-a preluat.

Şeful de la Sănătate a precizat că în acest an nu vor fi concediaţi nici doctori şi nici asistenţi, însă se va face o restructurare a aparatului administrativ, deoarece există spitale "care au şi 25 de contabili". De asemenea, Cseke Attila a declarat că datoriile spitalelor vor fi plătite după rectificarea bugetară din august, dar a şi avansat posibilitatea de a închide spitalele pe care autorităţile locale refuză să le preia.

Ministrul Sănătăţii a declarat la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), că "nici Superman, nici Spiderman" nu puteau face ordine în sistemul sanitar românesc în timpul scurt avut la dispoziţie. Potrivit propriilor declraţii, Cseke nu ştia care că Sănătatea din România era într-o starea atât de precară.

"Am fost consternat câteva săptămâni mai târziu, când am văzut acest sistem în cel hal este", a afirmat Cseke, citat de Mediafax.

Spitalele pe care nu le vrea nimeni ar putea fi închise

Şeful de la Sănătate a declarat că în cel mai scurt timp va fi făcută o analiză privind stadiul preluării spitalelor de către autorităţile locale, iar unităţile medicale pentru care nu există interes ar putea fi închise.

Potrivit ministrului, 63% din spitale au trecut în subordinea consiliilor locale sau judeţene, procedura fiind complet finalizată în nouă judeţe din ţară.

"În alte părţi există încă dezbateri, cu probleme de fond care ţin de datorii şi de alte probleme administrative. Eu sunt adeptul dezbaterilor şi nu vreau să mă implic în acestea, fiind dreptul autorităţilor să decidă”, a declarat Cseke.

"Noi vom trage o limită la un moment dat şi vom face o analiză şi acolo unde vom constata că autorităţile locale nu sunt interesate în implicarea în coordonarea managementului unităţilor sanitare cu paturi vom analiza oportunitarea păstrării acelor unităţi. Nu o să desfiinţăm un spital judeţean, dar la spitale mai mici va exista o discuţie şi o analiză”, a afirmat ministrul.

La Sibiu, consilierii judeţeni au respins preluarea celor trei spitale de interes judeţean, din cauza unor neclarităţi cu privire la datoriile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Aceştia au declarat că îşi doresc spitalele, dar că vor să ştie ce anume preiau.

Potrivit şefului de la Sănătate, efectele procesului de descentralizare se vor vedea peste un an, doi, când va fi mai bine. Totodată, acesta a adăugat că acest lucru ar fi trebui făcut în urmă cu cinci - zece ani.

Nu vor fi daţi afară medici sau asitenţi, dar va fi reoganizat aparatul administrativ al spitalelor


Cseke Attila a dat asigurări că în acest an nu vor fi operate disponibilizări din aparatul medico-sanitar, în condiţiile în care există un deficit de medici şi asistenţi medicali, dar va fi reorganizat personalul administrativ, în condiţiile în care există spitale care au şi câte 25 de contabili.

"Anul acesta se va mai reorganiza şi pe structura administrativă a spitalelor. Pe personalul medical nu pentru că avem personal medical insuficient, atât medici, cât şi asistenţi medicali, dar în ceea ce priveşte personalul de administraţie o să avem reorganizare. Avem un proiect normativ care priveşte această categorie”, a declarat Cseke Attila, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, există spitale din ţară care au câte 25 de contabili, în condiţiile în care ministerul are 14, dar şi spitale care au câte 11 informaticieni.

În 2011 ar putea fi deblocate posturile de medici

"Este evident că avem deficit de medici (...) şi este evident că în anul viitor va trebui să deblocăm posturi pentru ocuparea de posturi de medici în sistem", a adăugat ministrul.

Datoriile spitalelor vor fi plătite cu banii obţinuţi la rectificarea bugetară din august

La rectificarea bugetară, care va avea loc, cel mai probabil, în august, ministerul va primi 170 de milioane de euro pentru a plăti datoriile spitalelor.

"Eu pot să vă spun că mai mult ca sigur rectificarea bugetară va avea loc în august şi la acea rectificare sumele pe care noi le-am trecut acolo, 170 de milioane de euro, la nivel naţional, este un efort al statului. Spre mirarea mea este vorba inclusiv de datorii din 2005. (...) Noi avem asumată obligaţia ca prin lege aceste datorii să fie plătite în 90 de zile şi ne vom asuma această obligaţie. La prima rectificare bugetară, suma va fi transmisă prin Ministerul Sănătăţii către Casele de Asiguri de Sănătate pentru că ele plătesc sumele respective", a declarat Cseke Attila la Sibiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite