Cronometrul a pornit pentru lista cu şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii cabinetului Boc au primit două săptămâni pentru a anunţa disponibilizările de la stat, de unde trebuie să plece 80.000 de angajaţi. Din toamnă, 15.000 de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate. CFR-iştii şi-au făcut deja bagajele şi nici angajaţii din sănătate nu stau prea liniştiţi.   

Învăţătoarea Florica Marinete din Piteşti, judeţul Argeş, ar fi ieşit la pensie peste 4 ani, dar şcoala a decis că nu mai are nevoie de serviciile ei, din cauza măsurilor anticriză. Prin mâinile Floricăi Marinete au trecut 34 de generaţii de elevi. Le-a pus stiloul în mână şi le-a descifrat tainele abecedarului.  

Citiţi şi:

Cadrele medicale din Caracal: „Dacă nu avem unde să muncim mai bine emigram "
Firmele care nu concediază, scutite de impozit

Pe lista concediaţilor

În 34 de ani de catedră învăţătoarea Marinete a avut satisfacţia unei munci împlinite, mulţumirea că a pornit în viaţă sute şi sute de copii. Toate acestea s-au năruit în clipa în care a aflat că este pe lista celor 82 de cadre didactice afectate de restrângerile de activitate şi din toamnă nu va mai preda.

„Atât a fost apreciată munca mea. Ce-am simţit când am înţeles că nu mai pot rămâne aici e greu de descris în cuvinte. Pentru mine, şcoala şi elevii înseamnă totul", spune cu amar învăţătoarea.

Ea crede că punctajul din fişa de evaluare întocmită la nivel de şcoală pe ultimii cinci ani a fost calculat greşit.  „Nu mi s-au luat în calcul multe dintre activităţile mele. Mi se pare imposibil ca pe şcoală să obţin 48,3 puncte pe fişa de evaluare, iar de la inspectorat 53,3 puncte, pe aceeaşi activitate şcolară, comisii metodice, cercuri pedagogice, simpozioane, diplome ale copiilor şi altele", explică Florica Marinete.

„Astfel de situaţii se întâmplă. De multe ori am constatat că punctajul stabilit de directorii de şcoli nu coincide cu cel stabilit de noi, probabil din motive subiective", explică Gabriel Bratu, inspector general Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. Pentru că învăţătoarea a ratat ocazia de a face contestaţie, acum nu mai poate decât să spere ca va prinde unul din cele trei posturi de învăţător, vacante, din toamnă, în Piteşti.

După negocierile de anul trecut cu Fondul Monetar Internaţional, Executivul s-a angajat să reducă cheltuielile bugetare cu 3,5 miliarde de lei, în 2010. Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, avansa la începutul anului o cifră de 100.000 de bugetari care trebuie să plece acasă, din cei 1,4 milioane. Imediat după aceea, premierul Emil Boc a precizat că ar fi vorba doar de 45.000 de oameni din Educaţie, Sănătate, Transporturi şi Administraţie.

4.500 de ceferişti, concediaţi

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor Cabinetului Boc ca, în două săptămâni, să întocmească listele cu disponibilizări. Până acum, doar CFR a trimis acasă 4.500 de angajaţi. Un alt minister care a anunţat disponibilizări este cel al Educaţiei. Printr-o ordonanţă guvernamentală s-au redus 15.000 de posturi.  Criteriile au fost stabilite printr-o anexă la metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Numărul şomerilor din România a ajuns la sfârşitul lui martie la aproape 800.000 de persoane, rata şomajului fiind de aproape 9%. Peste 600.000 de persoanele rămase fără loc de muncă provin din mediul privat.  

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite