Croazieră de lux eşuată pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

147 de turişti străini care călătoreau pe un vas de croazieră au rămas de miercuri seara blocaţi pe Dunăre pe un banc de nisip. Pasagerii nu au intrat în panică, ba, dimpotrivă, susţin că vor veni la anul să viziteze ţara noastră, pentru că românii sunt primitori.

Pasagerii, nemţi, englezi şi francezi, se aflau pe vasul de croazieră PrimaDonna de o săptămână, iar joi trebuiau să se debarce la Giurgiu. Turiştii, care sunt majoritatea pensionari, au făcut haz de necaz. Au declarat că pe vasul de croazieră au de toate şi că vor să îşi mai prelungească vacanţa în România. „Este frumos aici la voi. Avem vin, mâncare la discreţie, stăm la soare, aşa că ce ne mai trebuie? Ne-am înecat, cum este expresia aceea, aici la mal. Suntem aici de joi seara de la ora 21.30", a spus un pasager de pe vasul de croazieră PrimaDonna.

Nu ştiu ce să facă

Căpitanul vasului de croazieră a declarat că are motoarele pornite şi că va încerca să se deplaseze. A cerut şi ajutorul Poliţiei de Frontieră, care le-a promis că va fi adus un împingător pentru a deplasa ambarcaţiunea. „Remorcherul va ajunge la kilometrul 727, în apropierea localităţii Bistreţ în câteva ore. Vom încerca şi această variantă şi sper să reuşim să scoatem vasul din nisip, acolo unde este blocat. Pasagerii nu sunt şi nici au fost vreo clipă în pericol" ,a spus Veronica Constantin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj.

„Suntem aici ca pe Titanic"    

Turiştii străini şi-au petrecut majoritatea timpului pe terasa vasului de croazieră PrimaDonna. „Suntem aici ca pe Titanic. Nu s-a mai întâmplat până acum să fim naufragiaţi. Este aşa bine, ne distrăm la maxim! Dacă nu reuşim să plecăm de aici nici la noapte, vom da o petrecere pe punte. Păi ce altceva să facem? Trebuie să ne distrăm şi noi, doar din acest motiv ne aflăm pe un vas de lux. Avem bani şi suntem dispuşi să mai plătim în plus dacă ne vor cere", a mai spus un alt pasager.  

Mihai Ghiba, directorul Căpităniei Zonale de la Drobeta- Turnu Severin, a precizat că în Portul Calafat se află pregătit un remorcher, gata să ajute pasagerul aflat în dreptul localităţii Bistreţ. „Există două soluţii în cazul în care nu se reuşeşte spălarea bancului de nisip: ori pasagerii vor fi debarcaţi în Portul Calafat şi urcaţi în autocare, ori operatorul de turism va aduce, aşa cum ni s-a transmis, un alt vas de croazieră care să preia pasagerii, însă, cel mai probabil, se va pune în practică a doua variantă", a spus Ghiba. Poliţiştii de la Frontieră au mai declarat că vor rămâne în zonă până în momentul în care turiştii străini de pe vasul de croazieră PrimaDonna vor pleca de la kilometrul 727, din apropierea localităţii Bistreţ. „Oamenii sunt acolo să îi ajute, dacă vor avea nevoie de ceva. Până acum nu au fost probleme, iar noi suntem siguri că în cel mai scurt timp situaţia se va rezolva", a mai spus Veronica Constantin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj.   
 
VAriante pentru pasageri

Unii pasageri au mai declarat că la anul se vor întoarce să viziteze ţara noastră. „Sunteţi primitori, aşa că de ce să nu ne întoarcem într-o ţară unde eşti primit cu braţele deschise. Este frumos aici la voi şi linişte", a mai declarat un turist francez. „Singurul pericol este ca nava să rămână acolo până va creşte apa, iar pasagerii să fie debarcaţi astă-seară (vineri - nr.) şi transportaţi cu autocare", a mai declarat   Mihai Ghiba, directorul Căpităniei Zonale de la Drobeta-Turnu Severin. Nivelul deosebit de scăzut al Dunării a blocat efectiv traficul fluvial. În momentul de 17 convoaie  sunt blocate  pe Dunăre în amonte de Turnu Măgurele din cauza debitului scăzut al Dunării.

Dunărea tot scade până săptămâna viitoare

Hidrologii anunţă că debitul Dunării la intrarea în ţară este într-o uşoară scădere, având 2.550 mc/s, ceea ce înseamnă că este sub media multianuală a lunii septembrie de 3.800 mc/s.Conform buletinului hidrologic, debitul Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, va fi într-o continuă scădere , ajungând la 22 septembrie la un debit de 2.400 mc/s.

În prima parte a intervalului de prognoză, debitele Dunării vor fi în creştere uşoară pe sectoarele Gruia-Calafat şi Zimnicea-Brăila, şi în scădere  pe sectorul Bechet-Turnu Măgurele. În partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia-Olteniţa, relativ staţionare pe sectorul Călăraşi-Cernavodă şi în creştere pe sectorul Vadu Oii-Tulcea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite